Kullanıcı:Vaveyla SAU20

Vikipedi, özgür ansiklopedi

ÖRGÜLÜ NEHİR[değiştir | kaynağı değiştir]

Örgülü kanal oluşumuyla ilişkili koşullar şunları içerir: bol miktarda tortu kaynağı ,yüksek akış gradyanı  su tahliyesinde hızlı ve sık değişiklikler aşınabilir bankalar dik bir kanal gradyanı Bununla birlikte, nehri şekillendiren süreçler açısından, bir akıntının kıvrılıp kıvrılmayacağını belirleyen kritik faktör, kıyı aşınmasıdır. Erozyona dirençli kohezif banklara sahip bir akarsu, dar, derin, dolambaçlı kanallar oluştururken, aşınması yüksek bankalara sahip bir akarsu, kıvrımlılık için gerekli olan suyun sarmal akışını önleyerek ve örgülü oluşumla sonuçlanan geniş, sığ kanallar oluşturacaktır. Kanallar.

Örnekler:

Alaska, Kanada, Yeni Zelanda'nın Güney Adası ve Himalayalar'da tümü genç, hızla aşınan dağlar içeren kapsamlı örgülü nehir sistemleri bulunur. Asya'daki muazzam Brahmaputra-Jamuna Nehri, örgülü nehrin klasik bir örneğidir. Afrika'da, örneğin Touat Vadisi'nde örgülü nehir sistemleri mevcuttur. Birleşik Devletler'deki büyük örgülü akarsuyun dikkate değer bir örneği, orta ve batı Nebraska'daki Platte Nehri'dir. Kurak Great Plains'in tortusu, nehrin kuzeyindeki yakınlardaki Sandhills bölgesinin varlığıyla artmaktadır. Aşağı Sarı Nehrin bir kısmı örgülü bir form alır. Güney Üniversitesi yakınlarındaki Cumberland Platosu'nda bulunan bir Pennsylvanian kaba kumtaşı ve çakıltaşı birimi olan Sewanee Conglomerate, bir zamanlar doğu Amerika Birleşik Devletleri'nde var olan eski bir örgülü ve dolambaçlı nehir tarafından biriktirilmiş olabilir. Diğerleri bu birim için çökelme ortamını gelgit deltası olarak yorumladılar.

Avrupa'da göze çarpan örgülü nehirler:

İtalya

Tagliamento

Piave (nehir)

Brenta (nehir)

Cellina

Meduna

Fella[değiştir | kaynağı değiştir]

Magra

Polonya ve Beyaz Rusya

Narew

İsveç Sarek Milli Parkı

Sarvesjahka

Rapaalven

Anastomoz nehirler:

Anastomoz yapan nehirler veya akarsular, birden fazla iç içe geçmiş kanaldan oluşmaları bakımından örgülü nehirlere benzer. Bununla birlikte, anastomoz yapan nehirler tipik olarak, daha dik eğimlerde oluşan ve daha az kıyı stabilitesi sergileyen örgülü nehirlerin aksine, düşük eğimli, dar, derin kanallardan oluşan bir ağdan oluşur.

Ayrıca;

Ait - İngiltere'deki Thames Nehri ve kolları üzerinde bulunan adalar Anabranch - Bir nehrin veya akıntının ana kanaldan ayrılan ve aşağı akışla yeniden birleşen bölümü. Lagün - Bariyer adalar veya resiflerle daha büyük bir su kütlesinden ayrılan sığ bir su kütlesi Shoal - Bir su kütlesinden yüzeye yakın yükselen doğal batık kum bankası