Kullanıcı:Turbidusne/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Galata Anlamı Antik dönemde Galata’ya, incir ağaçlarıyla kaplı olduğu için Sykai, Sykudis ve Sykaena denilmektedir. (Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; isimsiz ref içeriği olmalı (Bkz: Kaynak gösterme) (Kaynak hatası: <ref> etiketi için </ref> kapanışı eksik (Bkz: Kaynak gösterme)(Arseven 1989, 25; Evren 2010, 176), Galata’ya da “karşıdaki Sykai” anlamında Peran en Sykais denilmiştir. [1]

İmparator I. Justinianos 528’de bölgeye kendi ismini (İustinianai/Justinianapolis) vermiştir. Bölge büyüdükçe, aşağı kesimler Galata, bugünkü Beyoğlu’nun bulunduğu kesimler Pera/Beyoğlu olarak anılmıştır.

Galata ismi ilk kez 8. yy’da kullanılmaya başlanmıştır (Kuban 1996). 12. yy’da kenti ziyaret eden İbn Batuta buraya Galata denildiğini bildirmektedir (Arseven 1989, 25-26). “Gala” (Arseven 1989, 25), “galaktos” (Eyice 1994 3/348) Rumca’da süt anlamındadır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde “Evvela Konstantiniyye kalası bina olunduktan sonra Galata tarafları bir çemen-zâr-ı hoş hava, mahsüldâr kurâ-i dilrubâ olmağla cemî-i sağmal koyunların ve sığırlarını bu Galata zemininde koyup südlerin dâima sağup krala getirirler idi. Bu câ-yı mahsüldârda leziz süd hâsıl olmağıla Galata didiler. Zîrâ lisan-ı Yunan’da süde Galata dirler. Badehû çobanlara süknâ olmağçün Kurşunlu Mahzem yerinde kal’a misâl bir cây-ı menâs inşâ itdiler”, der (Evliya Çelebi Seyahatnamesi 1/128a-05).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ EYİCE, Semavi (1994). Galata. İstanbul: Tarih Vakfı.