Kullanıcı:Tpinar/deneme tahtasi ilgin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ilgın
Tamarix aphylla Doğal yaşam alanı İsrail
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Klad Angiosperms
(Kapalı tohumlular)
Klad Eudicots
(İki çenekliler)
Klad Core eudicots
Takım: Caryophyllales
Familya: Tamaricaceae (Ilgıngiller)
Cins: Tamarix
L.

Metne bakınız

Ilgın, ılgıngiller (Tamaricaceae) familyasından Tamarix cinsini oluşturan, tuzlu topraklarda yaşayabilen bitki türlerinin ortak adı.

Avrasya'nın her yanında yetişen 90 kadar türü bulunur. Önce Akdeniz Bölgesi ve Arabistan yarımadasınds ortaya çıkmış, sonra Afrika'ya ve diğer kıtalara yayılmıştır. Kuzey Ameika'da ve Avustralya'da da ilgın türleri vardır. Ilgın, beyaz ya da pembe çiçek açar. Türüne göre ağaç veya çalı formunda olur. Çeşitli türleri çit bitkisi olarak ya da bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Boyları genellikle 5 metreye erişebilir. Yanlara sarkık, ince uzun ve kamçıyı andıran dalları vardır.[1] Yaprakları pul formundadır. Tüysü çiçekleri tüm bitkiyi kaplar.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Tamaris, İspanya’daki nehrin Günümüzdeki adı Tambre olan, İspanya'daki nehri Antik Yunancadaki karşılığıdır. Ilgın iseTürkçe kökenlidir. Eski Türkçe yılgun sözcüğünden evrilmiştir.[2]

Yetiştiği topraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Verimsiz ve kuru topraklar, çakıllı ve tuzlu deniz kıyıları dahil olmak üzere çok çeşitli topraklarda yetişebilir ancak humuslu ve kumlu topraklar yetişmeleri için en ideal topraklardır. Sıcak iklimli, bol güneşli yerlerde iyi gelişir.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Suyu kolayca emme özelliğinden ötürü erezyonla mücadelede kullanılır. Toprak altı sularını yüzeye çıkarabilme özelliği sayesinde topraktaki diğer canlılara hayat verir.

Ilgın ağacından hastalıkların tedavisinde faydalanır. Kökleri kaynatılıp demlenir ve bu su, cüzzam tedavisinde kullanılır. Ayrıca kaynatılmış ılgın köklerinin suyu, gargara yapılarak diş ağrılarının ve diş eti çekilmesi probleminin giderilmesinde kullanılır. Yaprakları ve kabukları iştah açıcı olarak kullanılır. Mide ve böbrek sistemine ilişkin rahatsızlıklarının çözümüne yardımcı olur.[3] Rahim akıntılarının durdurulmasında, frengi tedavisinde, bebek sarılığının tedavisinde kullanılır. Tütsüsü burun kanamalarını önlemede, yandığında ortaya çıkan külü kanamaların durdurulmasında iş görür.

Sümerlerde kutsal kabul edilir, mucizevi özellikleri olduğuna inanılırdı. Aşırı sıcak ve kuraklığa dayanıklı olması sebebiyle dalları ve gövdesi çok sert yapıdadır. Bu sebeple Sümerlerde toprak işleyenlerce saban sapı (kabzası) olarak kullanılırdı. Sakalar dallarını ok yapımında kullanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ilgın nasıl yetiştirilir?". Nedir Nasıl Neden. 2016-08-06. Erişim tarihi: 2024-02-11. 
  2. ^ "Tamarix (Ilgın)". Kocaeli Bitkileri. Erişim tarihi: 2024-02-11. 
  3. ^ "Ilgın Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir? Ilgın Ağacı Özellikleri, Bakımı Ve Faydaları Hakkında Bilgi". www.hurriyet.com.tr. Erişim tarihi: 2024-02-11.