Kullanıcı:Sonra Gorusuruz/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

__LEAD_SECTION__[değiştir | kaynağı değiştir]

Two normal distributions with equal means but different standard deviations.
Aynı ortalamalara ancak farklı değişkenliklere sahip iki dağılım eğrisi. Daha fazla değişkenliğe (yeşil) sahip eğrinin, aralığın hem en düşük hem de en yüksek uçlarında daha yüksek değerler verdiğini unutmayın.

Daha fazla erkek değişkenliği hipotezi olarak da bilinen değişkenlik hipotezi, özellikler bakımından erkeklerin kadınlara göre daha fazla değişkenlik gösterdiği hipotezdir.

İnsanın bilişsel yeteneği ile ilgili birçok defa tartışılmıştır, bazı çalışmalar erkeklerin çok yüksek ya da çok düşük IQ test skorlarına sahip olma ihtimalinin kadınlara göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, zekanın değişkenliğinde cinsiyete dayalı bu tür farklılıkların var olup olmadığı ve eğer varsa, bunların genetik farklılıklardan mı, çevresel koşullanmadan mı yoksa her ikisinden de mi kaynaklandığı konusunda tartışmalar bulunmaktadır.

Çok çeşitli cinsel dimorfik türlerde - fiziksel, psikolojik ve genetik olanlar da dahil - birçok yetenek ve özellikte cinsiyete bağlı değişkenlik farklılıkları gözlemlenmiştir.