Kullanıcı:Sokratesla/Donme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

N-boyut'ta dönme (Rotation) Matrisi[değiştir | kaynağı değiştir]

2D döndürme[değiştir | kaynağı değiştir]

Elimizde herhangi bir vektörü olsun. Bunu -ekseni 'ye denk gelecek şekilde kadar döndürelim. Yeni vektörümüz ne olur? Bunu şu şekilde ifade edelim

buraya şekil şemal[değiştir | kaynağı değiştir]

bu şekil çok kafa karıştırıcı. Ama eğer döndürme'nin doğrusal bir operasyon olduğunu kabul edersek işimiz kolaylaşır. 'nın yalnızca baz vektörlerini ne hale getirdiğine bakmamız yeterli olur:

Keza

Buradan da genel bir vektörün, $\vec{r}$, başına neler geleceğini çıkarabiliriz.

yani

doğrusal tranformasyonuna neden olacak matrix şudur:

3D döndürme[değiştir | kaynağı değiştir]

Olayı 3. boyuta genellerken, dönmenin bir eksen etrafında değil, bir düzlem üzerinde yapıldığı fikrine alışmak faydalı. Burada 2 boyutta yaptığımız döndürme işlemini uygulayabileceğimiz 3 düzlem var: , , .(Ben hesapladım N boyutlu uzay düzlem içeriyor.)

çünkü -düzleminde dönmenin z koordinatına bir etkisi olamaz. O zaman 3x3 matrisimizin z koordinatına etki eden kısmı birim fonksiyon olacak, diğer kısımlarıysa aynen 2 boyutta xy düzleminde döndürmeyle aynı olacak.

Keza

matrislerini de tanımlayabilir, operatör sayısını 'le çekebilirdik. Ama onlar bu üçünün zıt yönde dönenleri olacağı için yazmadım.

ND döndürme[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonuçta bu tanımladığımız haliyle döndürme işlemi iki eksence belirlenen düzlemler üzerinden yapılan ve o düzlemi ifade eden koordinatlarda değişiklik yapan, diğer koodinatları aynı bırakan bir işlem. Yani NxN'lik matrisimiz dört adet trigonometrik fonksiyon içeren eleman dışında birim matrisle aynı olacak.

Örneğin matrisine bakarsak, koordinatını değiştirip yapacak olan satır 1. satır:

Bunu...