İçeriğe atla

Kullanıcı:Sinemmandaci/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kilitbahir Kalesi, Çanakkale’nin Eceabat İlçesi’nde – Kilitbahir Köyü’nde – yer almaktadır. 1462 yılında inşa edilmiştir. Kale, Çanakkale Boğazı’nın en dar yerindedir. Karşısında Çimenlik Kalesi bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda Fatih Sultan Mehmed Dönemi’nde yapıldığı hakkında bilgiler bulunmaktadır. Gelibolu Sancakbeyi Yakup Bey tarafından yapım işlerinin yürütüldüğü bilinmektedir. Yapılma amacı daha çok boğazın güvenliğini/gemi geçişlerinin denetimini sağlamak ve gelebilecek saldırıları engellemektir.  Kalenin mimarı bilinmemektedir ancak inşasının Muslihiddin tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir. Kaleye daha sonra farklı eklemeler ve onarımlar yapılmıştır. İlk ekleme Sarı Kule ve yeni sur duvarlarıdır. Bu eklemeler Kanuni Dönemi’nde yapılmıştır. II. Abdülhamit Dönemi’nde bakım ve onarımlar yapıldığı belirtilmektedir.

Mimari özellikler açısından incelendiğinde Kilitbahir Kalesi, “ortada üçgen şeklinde olan orta kule, kulenin etrafında üç yapraklı yonca şeklinde 180 derecelik üç adet sur duvarı, dış sur duvarı ve hendekten oluşmaktadır.” (İPEK & KÖRPE, t.y.) Bu yapı klasik dikdörtgen veya kare kale yapılarına göre eşsiz ve özel bir yapıdır. Kanuni Dönemi’nde güney yakaya yeni bir kule ve surlara üçgen kale duvarları eklenmiştir. Eklemeler sonucu tanımdaki hendek kavramı genişlemiş, bunu da ilk fark eden Ekrem Hakkı Ayverdi olmuştur. Daha sonra yapılan kazılarda elde edilen bulgular sonucu Ayverdi’nin tahmini doğrulanmıştır.

İlk mimari şekil iç/dış surlar, orta kule ve dış surun çevresinde bulunan hendek yapısıdır. Dış surun yüksekliği 7 metre genişliği ise 2 metre 18 santimetre ile 2 metre 27 santimetre arasındadır. surların üzerinde 9 tane kule mevcuttur. Bu kulelerin 1 metre 50 santimetre yüksekliğinde olduğu bilinmektedir. Hendek ise 10 metre ile 12 metre arası genişliğe sahiptir.  



Kaynakça


İPEK, M., & KÖRPE, R. (2018). Kilitbahir Kalesi Geç Dönem Osmanlı Yapılarının Arkeolojik Ve Tarihsel İncelemesi (Yüksek Lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale). https://www.academia.edu/download/65616422/502199_1_.pdf