İçeriğe atla

Kullanıcı:Selin00006/deneme tahtası2

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aşık Veysel Müzesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sivas şehrinde bulunan, ozan Aşık Veysel ile ilgili müze.

Giriş[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşık Veysel'in kişisel eşyaları, fotoğrafları, şiirleri ve onun hakkında yayınlanan eserlerin yer aldığı müze.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşık Veysel'in Sivrialan Köyü'nde bulunan evi 1979 yılında kamulaştırılmıştır. Müze 1982 tarihinde ziyarete açılmıştır. [1]Müze 2012 yılında uluslararası bir proje doğrultusunda halkın ilgisini toplamış ve yeniden düzenlenmiştir.

Müze Binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Birliği-Türkiye Kültürlerarası Diyalog-Müzeler Hibe Programı kapsamında Sivas Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen Müzeler Arası Kültür İttifakı Projesi’yle Aşık Veysel Müzesi’nin binası restore edilmiş ve sergi alanı yeni bir anlayışla, çevreye zarar vermeyen malzemelerle tekrar tasarlanmıştır. Müze, tekrardan 7 Aralık 2012'de hizmete açıldı.

Koleksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşık Veysel Müzesi adını aldığı Şatıroğlu'nun hayatından kişisel eşyaları, fotoğrafları ve adına yazılan eserlere ev sahipliği yapıyor.

Müzenin ev ile ek bina arasında bağlantıyı kuran ve "Karanlık Oda" adı verilen bölümde görme engelli bireyler için braille alfabesiyle yazılmış "Uzun İnce Bir Yoldayım" sözüne yer verilirken, diğer ziyaretçiler için ise karanlıkta 2-3 saniye, yerleştirme sanatı sayesinde Aşık Veysel heykeli beliriyor.

Müzede, Aşık Veysel'in yatağı, radyosu, kıyafetleri ve kişisel eşyaları ile sazları ve balmumundan yapılan heykeli de yer alıyor. Müzede Aşık Veysel'in kendi ağzından yaptığı röportaj dinlenebilmektedir. Aynı şekilde ozanın İngilizce alt yazılı ve işitme engelliler için hazırlanan belgeseli de bulunmaktadır..

Aşık Veysel Müzesi
KonumSivas
  1. ^ "Aşık Veysel Müzesi". sarkisla.gov.tr. Erişim tarihi: 2024-05-26.