Kullanıcı:Sebirkhan/Everscale

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sebirkhan/Everscale

Everscale [1][2][3] (İngilizce ever - “hep” ve scale - “ölçü”, yani sonsuz ölçeklenebilir[4] ), yerel bir Everscale belirtecine (EVER) sahip beşinci nesil bir PoS blok zinciridir. Everscale mimarisi, güvenlik, ölçeklenebilirlik ve ademi merkeziyetçilik üçlemesini çözmeye odaklanır[5] .

Everscale blok zincirinde olan önemli bir özelliği, yüke bağlı olarak her biri kendi blok zincirlerini oluşturan akışlara dinamik olarak bölünme yeteneğidir ve bu, düşük işlem maliyetleri ve 4 (dört) saniyelik sonuçlandırma ile saniyede 1 000 000'den fazla işlemden[6] daha fazla toplam yürütme hızına ulaşılmasına izin veren işlemlerin paralel yürütülmesini sağlar.

Everscale, tamamen kendi sanal makinesi olan TVM'de (Trustless Virtual Machine, Sanal Makine) çalışan bir akıllı sözleşmeler (smart contracts) sistemi üzerine kurulmuştur. Blokzincirinin durumundaki bir değişiklik ancak akıllı sözleşmenin uygulanmasıyla gerçekleşebilir ve akıllı sözleşmeler, tek bir kuyrukta düzenlenen mesajlar aracılığıyla birbirleriyle ve kullanıcılarla etkileşime girer.

Everscale, piyasa değerine göre en iyi 200[7] blok zincirinden biridir.

EVER[değiştir | kaynağı değiştir]

Everscale'in yerel belirteci EVER'dir. Tüm ağ komisyonları EVER ile ödenir. EVER maksimum emisyon yaklaşık 2 milyardır. İlk token arzı 5 milyar EVER idi, ancak topluluğun kararından sonra, para çekmenin imkansız olduğu "kara delik" (blackhole) adresine belirtecler gönderilerek 3 milyar EVER yakıldı[8] [9] .

Artık EVER kriptoparası, Gate.io, MEXC, Bitrue, Coinone, Bitmart, KuCoin ve diğer[10] borsalarda mevcuttur.

Everscale'e ek olarak, yerel EVER belirteci Ethereum[11] ve BNB Chain[12] blok zincirlerinde de mevcuttur.

Everscale ağındakı tokenler[değiştir | kaynağı değiştir]

EVER'e ek olarak, Everscale ağı, jetonlarını yayınlama imkanı sunar. Karşılanabilir tokenlerin standartı TIP-3 olarak adlandırılır. TIP-3 (Trustless Improve Proposal #3), token akıllı sözleşmeleri oluşturmak için temel ilkeleri tanımlayan bir Everscale blok zincirinin token standardıdır. Kullanıcı cüzdanı akıllı sözleşmelerinin yalnızca kök akıllı sözleşmeyi adreslerinden dağıtmasına izin verilir. Bu standart, DEX ve Köprü (Bridge)[13] üzerindeki işlemler için EVER-WEVER sarılmış (wrapped) jetonların dolaşımını destekler.

Şu standardın amacı, Everscale blokzincirinin çoklu kullanım gibi temel özelliklerini uygulamaktır. Her hesap, büyük bir akıllı sözleşmenin tüm hesaplar ve bakiyeleri hakkında bilgi depoladığı Ethereum'un ERC-20 token uygulamalarının aksine, belirteçlerle işlemleri gerçekleştiren kendi akıllı sözleşmesini tutar.

TIP-4, aynı zamanda Everscale'in çoklu kullanım yeteneklerini de uygulayan ve TIP-3'e benzer bir mimariye sahip olan, değiştirilemez Nitelikli Fikri Tapu (NFT) standartıdır.

Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

Everscale, ademi merkeziyetçi DAO (Decentralized Autonomous Organization) tarafından yönetiliyor. Projenin geliştirilmesine ilişkin tüm kararlar, EVER DAO sistemindeki EVER belirteci sahiplerinin oylarına dayalı olarak alınır[14] . Bir karar vermek için, en az 5.000.000 token sahibini oya çekmek ve "evet" oyların çoğunluğunu almak gerekir. İnisiyatifinizi öne çıkarmak için 100.000 EVER yatırmanız gerekir.

Everscale Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Akıllı sözleşmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Everscale blok zinciri, akıllı sözleşmelere benzersiz yaklaşım uygular, bu blok zincirde “her şey akıllı sözleşmedir” ilkesi geçerlidir. Akıllı sözleşmeler ile kullanıcı ile akıllı sözleşme arasındaki bilgi alışverişi, mesajlar yolu ile gerçekleşir.

Everscale ağındaki mesajlar iki türe ayrılır:

External messages yani, Dış mesajlar, blok zincirinden dışarıya gönderilen veya blok zincirinin dışından blok zincirine gelen mesajlardır. Bu mesajlar, hesap sahibinin kriptografik imzasına sahiptir ve Everscale'in ile kullanıcı arasındaki etkileşimi düzenler, ancak kriptopara birimi hakkında bilgi taşıyamaz.

Internal messages, yani, Dahili mesajlar, bir Everscale blok zinciri hesabından başka bir Everscale hesabına akan blokzinciri içindeki mesajlardır. Yalnızca bu mesajlar kriptopara birimi hakkında bilgi taşıyabilir.

Everscale blok zincirindeki dahili ve harici mesajlar kuyruğa alınır ve REMP (Reliable External Messaging Protocol) uygulanması sayesinde kesin olarak tanımlanmış bir sırayla yürütülmesi garanti edilir.

Everscale blok zincirinde yalnızca akıllı sözleşme bir işlem gerçekleştirebilir, bu nedenle her aktif adresin konuşlandırılmış bir akıllı sözleşmesi olması gerekir. Burada cüzdan aynı zamanda akıllı sözleşmedir ve blok zincirin kendi içinde dağıtılır. Bu, müşteri tarafından ameliyat sırasında, programlanmış işlevleri yerine getirir ve diğer akıllı sözleşmelerle bağımsız olarak mesaj alışverişinde bulunmaktadır.

Cüzdan adresi (wallet address), kullanıcının genel anahtarıyla dağıtılan akıllı sözleşmelerin kodu da dahil olmak üzere orijinal verilerin hash (karmaşıklar) birleştirilmesiyle hesaplanır. Bir kullanıcının herhangi bir sayıda akıllı sözleşme dağıtabileceği göz önüne alındığında, Everscale blok zincirindeki bir genel anahtarın kendisiyle ilişkilendirilmiş milyonlarca adresi olabilir. Bu, "dağıtılmış programlama" adı verilen yeni bir blok zinciri düşüncesi paradigmasına yol açar.

Çok iş parçacıklı mimari[değiştir | kaynağı değiştir]

Everscale iki seviyeli bir yapıya sahiptir ve bir ana zincir (masterchain) ve iş zincirlerinden (workchain, shard) oluşur. Ana zincir, Everscale'in doğrulanmasından sorumludur ve tüm iş zincirlerinin blok karmalarını içerir. Her yeni iş zinciri, aşırı yüklenmeyi önlemek için mevcut tüm iş zincirlerinin kapasitesi %90 oranında kullanıldığında oluşturulur. Hem ana zincir hem de iş zincirleri, yüke bağlı olarak dişlere ayrılır. Bunlar, kısa bir süre için zincirin doğrulayıcıları grubundan sözde rastgele bir algoritmaya dayalı olarak seçilen, doğrulayıcı grupları tarafından işlenen adres birlikleridir.

Böyle kurulmuş bölünme, akışta akıllı sözleşmenin yer aldığı ağ hesabı olduğunda sınıra ulaşabilmektedir. Aynı zamanda, veri düzeyinde, tüm akışlar birbirine bağlı ve bir akış içinde hesaplama için başka bir veriye ihtiyaç duyulursa, bunlar yalnızca doğrulamaya (validation) hizmet eden ana zinciri (masterchain) atlayarak doğrudan kullanılabilmektedir; yetersiz bir yük durumunda, akışlar birbirine bağlanır.

Doğrulama ve staking[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğrulayıcılar, hem Ana Zincir (masterchain) hem de İş Zincirlerinde (workchain) blok üreten düğümlerdir. Her doğrulayıcı, ağa katılmak ve blok üretip doğrulayabilmek için 350 000'den fazla EVER tokeni engellemelidir. Doğrulayıcı kötü niyetli davranırsa, yani geçersiz bloklar göndermeye çalışırsa, eğik çizgiyle kesilir, yani bloke edilen fonlardaki payı azalacak

Everscale blok zinciri, doğrulayıcı donanımı ve ağ bant genişliği konusunda oldukça çok talepkardır, ancak ağın çoklu iş parçacığı nedeniyle yük, doğrulayıcılar arasında eşit olarak dağıtılabilmektedir. Bu, diğer bazı yüksek performanslı ağına kıyasla makine gereksinimlerini azaltır.

Everscale ağının şu an yaklaşık 180 kayıtlı olan doğrulayıcısı var. Bunlardan, her 18 saatlik döngü için seçimler yapılır. En çok payın sahipleri ana zincir bloklarının doğrulayıcıları olur, seçilenlerin geri kalanı iş zincirini doğrular. Maksimum ana doğrulayıcı sayısı 100, minimum 13'tür.

DeBot'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

DeBot (ingilizce Decentralized Bot, yani, ademi merkeziyetçi bot), hem blok zincirinde hem de yerel olarak yürütülebilen özel bir akıllı sözleşme türüdür. DeBot yerel olarak yürütüldüğünde, şifreleme, imzalar, ayrıştırmayla kodlama ve json arayüzü oluşturma, graphQL'le çalışma, okuma, arama, istek gönderme, hesaplar, işlemler, bloklar hakkında bilgi alma gibi kullanıcı arayüzlerinin çalışmasını sağlar.

Ademi merkeziyetçi botların, güvenli bir etkileşimi garanti eden kullanıcının anahtarlarına erişimi yoktur. Web3'den farklı olarak[15] DeBots, kullanıcılar ve Everscale arasında fazladan bir katmana ihtiyaç duymaz. Çeşitli şeyler için kullanılabilirler - oyunlar, cüzdanlar, vb.

DeBot'un görevi, kullanıcı ve blok zinciri arasında gerçekten ademi merkeziyetçi bir etkileşim sağlamaktır.

Etkileşim[değiştir | kaynağı değiştir]

Everscale ağında mesajların işlenme sırası kesin olarak tanımlandığından, işlemlerin sonuçlanmasını beklemeden ağın şu veya bu zamanda olacak durumunu hesaplamak mümkündür.

Gerçek pratikte ise bu, kullanıcının işlemin sonucunu 0.2 saniye içinde göreceği anlamına gelmektedir, ancak sonuçlanması daha sonra gerçekleşecektir.

Böylece, Everscale blok zinciri yalnızca toplam işlem sayısı açısından en hızlı blokzinciri değil, aynı zamanda en etkileşimli, normal bir uygulama ile bir blok zinciri uygulaması (DApp, yani, ademi merkeziyetçi uygulama) arasındaki çizgiyi bulanıklaştırıyor.

SMFT protokolü ve Güvenlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Güvenliği sağlamak için Everscale, Proof-of-Stake konsensüs modelinin Yumuşak Çoğunluk Hata Toleransı (Soft Majority Fault Tolerance, SMFT) protokolü[6] adlı bir türevini uygular.

Yanlış blokların yayılmasını önlemek için bu Yumuşak Çoğunluk Hata Toleransı protokolü, ağa gönderilen her bloğun sırayla doğrulanmasını gerektirir:

  • İlk olarak, akış harmanlayıcı, yani. yeni bir blok öneren doğrulayıcı, doğrulama için onu çalışma zincirinin tüm düğümlerine gönderir.
  • daha sonra, Yayın Koruyucuları (Broadcast Protectors, BP) olarak adlandırılan çalışma zincirinin bazı düğümleri, bloğun doğrulayıcıların en az %51'i tarafından gönderildiğinden emin olur ve bu bilgiyi Ana Zincire gönderir.
  • daha sonra doğrulayıcılar, bloğun doğruluğunu doğrulaması gereken bir dizi doğrulayıcıyı rastgele seçer ve ardından kanıtı Ana Zincire de gönderir.

Blok zincir ağını bozmaya çalışan tüm kötü niyetli düğümler (node), eylemleri için herhangi bir aşamada para ile cezalandırılabilir: bir ortak, geçersiz blok göndermek için payını kaybedebilir, doğrulayıcılar bloğun alındığına dair kanıt göndermediği için paylarını kaybedebilir ve bir doğrulayıcı şunları yapabilir – doğrulama mesajı göndermedikleri için paylarının bir kısmını kaybederler.

Başarılı saldırı gerçekleştirme olasılığı, düğümlerin çoğunun kötü niyetli olmasını gerektirir, çünkü hangi düğümün doğrulayıcı olacağını hesaplamak imkansız. Bu nedenle, paylarını sağlam tutmak isteyen tüm doğrulayıcılar için en iyi strateji dürüst kalmaktır. Böylece, Yumuşak Çoğunluk Hata Toleransı protokolü, Everscale blok zincirini güvenlik açısından yalnızca Bitcoin ile karşılaştırılabilir hale getirir.

Ücret[değiştir | kaynağı değiştir]

Everscale'deki komisyonlar birkaç farklı ücret türünden oluşur:

  • Depolama aşaması: depolama ücreti alınır, sözleşme kodunu ve verileri blok zincirinde depolamak için bir ücret.
  • Ödünç verme aşaması: mesajı blok zincirine aktarmak için ücreti toplar. İletinin kaynağına ve yönlendirilmesine bağlı olarak, genellikle ithalat ücretleri olarak adlandırılan bu tür ücretlerin birçok türü vardır.
  • Hesaplama aşaması: bir sanal makine içinde bir akıllı sözleşmenin yürütülmesi için ödeme yaparak gaz ücretlerini toplar[16] .
  • Eylem Aşaması: Toplu olarak bir eylem ücreti olarak adlandırılan, giden mesajların oluşturulması ve özel manipülasyonların gerçekleştirilmesi için bazı ücretler toplar.
  • Geri Dönme aşaması: Bu gerçekleşirse, orijinal gönderene özel bir "geri dönme" mesajı iletmek için bir ücret alır.

Ücret komisyonları transfer miktarına bağlı değildir, yürütülmekte olan akıllı sözleşmeye dayalıdır, ancak şu anda ortalama ücret ~0,1 EVER

Geliştirme araçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Everscale'in araç kutusu şunları içerir: Solidity ve C++ derleyici API'leri, popüler platformlar ve programlama dilleri için SDK'lar ve kitaplıklar, DApp sınaması için yerleşik düğüm komut satırı araçları (CLI), birkaç ademi merkeziyetçi tarayıcı ve cüzdan.

Ever SDK[değiştir | kaynağı değiştir]

Ever SDK (Everscale Software Development Kit, yani Everscale Yyazılım Geliştirme Kiti), dağıtılmış uygulamalar (DApp'ler) geliştirmek için kullanılan temel bir istemci kitaplığıdır. Bu çekirdek istemci kitaplığı Rust'ta yazılmıştır ve dinamik olarak bağlanabilir.

Ever SDK, TVM (sanal makine), Ever işlem yürütücüsü, ABI iletişimi, veri aktarımı ve dağıtılmış uygulamalar geliştirmek için şifreleme işlevleri gibi kaynak yoğun bileşenler ve işlevlerle çalışmayı sağlayan sınıfların dinamik yüklenmesini destekler - DApp, mobil DApp, web DApp, sunucu DApp, kurumsal DApp'ler ve başkaları. Kütüphane birçok programlama dilini ve platformunu desteklemektedir.

NFT SDK[değiştir | kaynağı değiştir]

Everscale blok zinciri, NFT'lerin kullanımları için standartlaştırılmış uygulamaların eksikliğiyle ilgili sorunlardan birini çözüyor. NFT işlevselliği, mülkiyet, kontrol devri, serbest bırakma, yakma ve başka koşullarını içerir. Everscale topluluğunun bir parçası olarak, nitelikli fikri tapunların çalışmak için standart, kullanımı kolay araç takımı geliştirmek için NFT SDK yazılmın kullanılması önerilir. Everscale NFT SDK, ana uygulamaya müdahale etmeden genişletilebilen bir dizi temel işlevsellik kütuphane uygulaması oluşturma fikrine dayanmaktadır.

Token yakma pratiğinde, açık koleksiyonlarla kapalı koleksiyonlarla (sadece yazarın bir şeyler yaratabileceği) çalışma pratiğinde, herhangi bir kullanıcının koleksiyon içinde bir NFT (Nitelikli Fikri Tapu tokeni) oluşturabileceği, ancak yazarın blok zincirindeki olan zorunlu imzası ile, herhangi bir kullanıcının ihtiyaç duyduğu şeyi alabileceği temel bir istemci kitaplığı sunulur.

Invisible Bridge[değiştir | kaynağı değiştir]

Görünmez Köprü: Everscale blok zincirinin kendisini atlayarak TVM sanal makinesiyle çalışmak üzere tasarlanmış bir hizmettir. EVER belirteçleri olmayan harici kullanıcılar için Görünmez Köprü'ye erişirken, kredi işlemcisi tetiklenir. Sonuç olarak, kullanıcıların gaz ve dağıtım için ödeme yapmak için bağımsız olarak belirteç alışverişi yapmasına gerek yoktur. İşlemlerin tamamlanmasının ardından, Invisible Bridge, bunun için harcanan paraların kullanıcının sahip olduğu kriptopara biriminde otomatik hesaplar, yani, kredi işlemcisi tarafından sağlanan EVER belirtecinde harcanan miktara eşdeğer bir miktarda.

Proje geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni nesil blok zinciri lansmanı[değiştir | kaynağı değiştir]

TON blok zincirinin üzerindeki çalışmaların tamamlandığının açıklanmasının ardından Telegram takımı proje kodunu GPL lisansı altında kamuoyuna duyurdu. Bu, TON'un fikirlerini bağımsız projelere uygulama şansı verdi[17] .

7 Mayıs 2020-ci yılda, EverX takımı (TON'un üzerinde işletim sistemini geliştiren) ve diğer taraftan Broxus, Everstake, Chorus one, Certus one, P2P.org, Dokia Capital, Bitscale Capital, MinerGate, BlockRock ve daha birçok takım dahil olmak üzere bir grup profesyonel doğrulayıcı ve geliştirici, Free TON blok zinciri platformunu başlattı[18] . Projenin lansmanı YouTube'da canlı olarak yayınlandı[19] . Blok zinciri tokenine TON Crystal adı verildi. Daha sonra Warp Capital, IT Gold ve diğer birkaç ekip de küresel yönetimin üyeleri oldu.

Ağın geliştirme konsepti, kullanıcıların kendileri tarafından başlatılan ve ağı iyileştirmeyi ve yeni çözümler getirmeyi amaçlayan yarışmalar yoluyla proje tokenlerin liyakate (meritokrasi yolu) göre dağıtılması fikrini içeriyordu.

Blok zincirinin geliştirmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

2020-ci yılın geri kalanı ve 2021-ci yılın ilk yarısı boyunca, blok zinciri önemli olan bir revizyondan geçti. Everscale ağının gelecekteki gelişimini tanımlayan beyaz kitabı – teknik incelemesi[20] yayınlandı. Düğüm yazılımı tamamen yeniden tasarlandı ve Rust programlama dilinde yeniden yazıldı, bu da ağ ölçeklenebilirliğinde önemli bir artışa ve blok zincirinin teknolojik tarafında önemli bir değişikliğe yol açtı. Sonuç olarak ağ, proje geliştiricilerinin orijinal çözümünü temsil etmeye başladı. Sonuç olarak, yeniden markalaşma fikri geliştiriciler ve kullanıcılar arasında aktif olarak tartışılmaya başlanmıştır.

Yeniden markalaşma[değiştir | kaynağı değiştir]

8 Kasım 2021 yılında, takım Free TON projesini Everscale (yani, sonsuz ölçeklenebilir) olarak yeniden adlandırma teklifine yönelik oylama sona erdi[21] . Yeniden markalaşmanın nedenleri arasında, ağın geliştirilmesinin bir sonucu olarak oluşan TON blok zincirinden önemli farklılıkları vurgulama ihtiyacı vardı. Ana ağın yeniden markalaşmasının bir sonucu olarak, ekosistemin önde gelen tüm nesnelerinin adında da değişiklikler oldu. Ağ para birimi adını TON Crystal adından Everscale'e değiştirdi, token tickeri adını EVER olarak değiştirdi. Everscale, fonları dağıtmak için bir hibe sistemiyle çalışmaya başladı[22] .

Ekosistem[değiştir | kaynağı değiştir]

Everscale çevre-dizgesi (ecosystem), geliştirici araçları kullanılarak oluşturulan farklı türde ürünlerle temsil edilir. Çevre-dizge, çeşitli DEX'ler, NFT pazar yerleri, DeFi hizmetleri, mobil cihazlar ve bilgisayarlar için kripto cüzdanları içerir[23]. Everscale blok zinciri geliştiricileri arasında EverX, Broxus, SVOI.dev, Radiance, IT Gold, Pruvendo, Hyperflex ve başkaları dahil olmak üzere çeşitli geliştirme ekipleri bulunur. Everscale ağının doğrulayıcıları arasında başlıca uluslararası doğrulayıcılar P2P.org,, Certus One, Chorus one ve Everstake bulunur.

Everscale blok zincirinde şu anda yaklaşık 700 000 hesap ve 66 milyonun üzerinde işlem gerçekleştiriliyor. Ayda ortalama 40.000 yeni hesap açılmaktadır.

Everscale blok zincirinin protokolünün üstündeki temel katman, Everscale - SDK, bulut (cloud), derleyiciler, faydalı bağlamalar[24] üzerinde geliştirmeye yönelik çok çeşitli araçlara sahip EverOS işletim sistemidir.

Tür Ürün Tanım Geliştirici Bağlantı
DEX/DeFi FlatQube AMM tabanlı değişim [23] Broxus https://flatqube.io/
DEX/DeFi EverLend.app Compound uygulamaya benzer kredi protokolü [23] [25] SVOI.dev https://everland.app/
DEX/DeFi Flex Sipariş defteri desteği ile merkezi olmayan değişim EverX https://flexdex.fi/
DEX/DeFi Octus Bridge Everscale ağı ile Binance Smart Chain, Fantom, Polygon ağları arasında köprüler Broxus https://octusbridge.io/
DEX/DeFi Wrapped EVER TIP-3 ağında çalış EVER Broxus https://wrappedever.io/
NFT GrandBazar NFT pazarı, TIP-4 standart jetonları için ticaret platformu. ITGold https://grandbazar.io/
NFT ScalePunks NFT koleksiyonu[26] SVOI.dev https://scalepunks.com/
NFT ChessNFT FIDE ile ortaklaşa NFT satranç taşları koleksiyonu [27] ChessNFT https://chessnft.com/
Cüzdan Ever Surf DeBots destekli web ve mobil cüzdan EverX https://ever.surf/
Cüzdan EVER Wallet DApp'i bağlamak için mobil cüzdan ve tarayıcı uzantısı Broxus https://l1.broxus.com/everscale/wallet
Cüzdan ScaleWallet DApp'e bağlanmak için tarayıcı uzantıları SVOI.dev https://scalewallet.com/
Cüzdan Everspace Everscale için Cüzdan ITGold https://everspace.app
Launchpad EverStart Ethereum, Polygon, BNB Chain ve Everscale blok zincirlerinde kitle fonlaması projeleri için fırlatma rampası platformu Everscale DeFi Alliance https://app.everstart.io
Launchpad Killer Whale Podcast Everscale ekosistemindeki yatırım projelerinin sunumlarını ve kendi KWT belirteçlerini içeren çevrimiçi bir gösteri. EverX https://kwpc.show/

Ayrıca Everscale blok zincirinde, kripto endüstrisinin araştırılması ve geliştirilmesi üzerine büyük ölçekli konferansların düzenleyicisi ve sponsorudur [28] [29] [30] [31]

Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Resmi site
  2. Proje Wiki'si
  3. Everscale Blogu
  4. EverX, Everscale'deki lider blockchain geliştiricisi
  5. Broxus, Everscale blockchain ekosisteminin geliştiricisi

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

[[Kategori:Kripto para birimleri]] [[Kategori:Blok zincirleri]]

  1. ^ Redaksi, Tim. "Begini Cara Blockchain Tetap Berkembang Saat Market Down". CNBC Indonesia (Endonezyaca). Erişim tarihi: 2022-07-09. 
  2. ^ https://capital.com/everscale-ever-price-prediction Everscale: The blockchain of tomorrow
  3. ^ https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2022/01/23/will-onslaught-of-ethereum-killers-take-shine-off-eth-as-market-falls/?sh=5a3c7e262116 Will Onslaught Of ‘Ethereum Killers’ Take Shine Off ETH As Market Falls?
  4. ^ https://coincodex.com/article/13735/scaling-without-limits-an-interview-with-broxus-ceo-vlad-ponomarev/ Scaling Without Limits: An Interview With Broxus CEO Vlad Ponomarev
  5. ^ https://cointelegraph.com/news/layer-1-blockchain-project-proposes-infinite-scalability-as-part-of-trilemma-solution Layer-1 blockchain project proposes infinite scalability as part of trilemma solution
  6. ^ a b https://research-backend.cointelegraph.com/uploads/attachments/cl1l7qf4c026wynpdds9s53zv-everscale-report.pdf Everscale Report
  7. ^ https://www.coingecko.com/ru/%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8E%D1%82%D1%8B/everscale Цена Everscale. Coingecko
  8. ^ https://forklog.com/soobshhestvo-free-ton-sozhglo-nativnye-monety-na-summu-bolee-1-14-mlrd/ Сообщество Free TON сожгло нативные монеты на сумму более $1,14 млрд
  9. ^ https://finance.yahoo.com/news/everscale-makes-history-first-team-232900628.html Everscale makes history as first team to burn total raised on token launch
  10. ^ https://coinmarketcap.com/currencies/everscale/markets/ Everscale Markets. Coinmarketcap
  11. ^ https://etherscan.io/token/0x29d578CEc46B50Fa5C88a99C6A4B70184C062953 Etherscan. Token Wrapped Ever
  12. ^ https://bscscan.com/token/0x0A7e7D210C45c4abBA183C1D0551B53AD1756ecA Bscscan. Token Wrapped Ever
  13. ^ https://news.bitcoin.com/broxus-ceo-vlad-ponomarev-on-everscale-and-developing-a-universal-bridge-mechanism/ Broxus CEO Vlad Ponomarev on Everscale and Developing a Universal Bridge Mechanism
  14. ^ https://forklog.com/v-everscale-zapustili-dao-po-upravleniyu-proektom-golosovat-mogut-vse-derzhateli-ever/ В Everscale запустили ДАО по управлению проектом: голосовать могут все держатели EVER
  15. ^ https://cryptodaily.co.uk/2022/04/everscale-tradingview-to-reward-traders-for-predicting-the-future-price-of-ever-and-other-web3-tokens Everscale, TradingView To Reward Traders For Predicting The Future Price Of EVER And Other Web3 Tokens
  16. ^ http://docs.ton.dev Документация Everscale
  17. ^ https://www.forbes.ru/milliardery/417683-gram-protiv-dollara-kak-pavel-durov-ostalsya-dolzhen-12-mlrd Gram против доллара: как Павел Дуров остался должен $1,2 млрд
  18. ^ https://cointelegraph.com/news/ton-community-launches-free-version-of-telegram-open-blockchain TON Community Launches Free Version of Telegram Open Blockchain
  19. ^ https://www.youtube.com/watch?v=NrbvU5j-9Yw Трансляция запуска проекта Free TON
  20. ^ https://everscale.network/docs/everscale-whitepaper.pdf Everscale Whitepaper
  21. ^ https://gov.freeton.org/proposal?isGlobal=0&proposalAddress=0%3A2fa48ed5a93bfc03b8667a2e60538aaef194ac68c3338e8a03f21d8a2f378158 Госование по переименованию Free TON в Everscale
  22. ^ https://cryptodaily.co.uk/2022/04/calling-all-developers-and-scouts-everscale-invests-15000000-ever-in-ecosystem-growth Calling All Developers And Scouts: Everscale Invests 15,000,000 EVER In Ecosystem Growth
  23. ^ a b c "Everscale". everscale.network (İngilizce). 2022-03-31 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2022-03-25. 
  24. ^ https://everx.dev EverOS
  25. ^ "EverLend.app - Everscale lending platform". everlend.app (İngilizce). 2022-03-24 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2022-03-25. 
  26. ^ "ScalePunks.com — ScalePunks.com". scalepunks.com (İngilizce). 2022-03-15 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2022-03-25. 
  27. ^ "International Chess Federation Partners with TON Labs to Launch the Sport's First Global NFT Marketplace ChessNFT.com". www.fide.com (İngilizce). 2022-04-16 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2022-03-25. 
  28. ^ https://www.bloomberg.com/press-releases/2022-05-21/everscale-hosts-biggest-blockchain-conference-in-bali-drawing-crypto-leaders-from-over-15-countries Everscale Hosts Biggest Blockchain Conference in Bali, Drawing Crypto Leaders from over 15 Countries
  29. ^ https://www.entrepreneur.com/article/426395 A Blockchain Networking Conference To Look Forward To
  30. ^ https://www.nasdaq.com/press-release/everscale-hosts-biggest-blockchain-conference-in-bali-drawing-crypto-leaders-from Everscale Hosts Biggest Blockchain Conference in Bali, Drawing Crypto Leaders from over 15 Countries
  31. ^ https://beincrypto.com/everscale-speaks-at-the-capital-by-coinmarketcap/ Everscale Speaks at Capital 2022 Conference Organized by CoinMarketCap