Kullanıcı:Sapient Robot/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İkna Edici Konuşma[değiştir | kaynağı değiştir]

İkna edici konuşma, bir iletişim sırasında alıcı olan kişinin herhangi bir konuda tutumlarını ve düşüncelerini değiştirmeyi amaçlayan, ya da bir bilgye inandırmaya çalışmak için kullanılan bir iletişim stratejisidir. İkna edici konuşma, günlük hayatta bulunan basit konuşmalardan, siyaset ve reklam gibi birçok ortamda sürekli olarak görülebilir.

Siyasette İkna Edici Konuşma[değiştir | kaynağı değiştir]

Donald Trump konuşma yaparken.

İkna edici konuşma, siyaset için en önemli araçlardan biridir. Siyasal liderler ve partilerin en temel amacı, halkın desteğini alarak bir ülkenin yönetimine geçmektir, ve bu amaca ulaşmanın en önemli yolu ise o ülkenin halkının fikirlerini değiştirmektir. Bu nedenle, siyasi liderler ve partiler, kitleleri vaatlerine ve fikirlerine inandırmak ve katılmalarını sağlamak amacıyla sürekli olarak ikna edici konuşma kullanır. [1]

Reklamcılıkta İkna Edici Konuşma[değiştir | kaynağı değiştir]

Reklamların temelde amacı insanları reklamın yapıldığı ürünü almaya ikna etmek ya da kişi veya toplulukların fikir ve inançlarına bakış açılarını değiştirmek içindir. Firmalar, ürünlerini satmak ve firmalarının itibarını yüksek tutmak için ve toplumu bu konularda ikna edebilmek için reklamları kullanırlar. Bu nedenle firmalar, çeşitli reklam ajansları ile çalışır. Reklam ajansları, toplumu ikna etmek için birçok farklı yöntemlere başvurur:[2]

  • Duygulara ifade etme
  • İhtiyaç gereksinimi hissettirme
  • Tanıklık
  • Uzman desteği
  • Ünlü desteği
  • Karşılaştırma
  • Müzik

Duygulara ifade etme yöntemi, başlıca vakıf kurumları tarafından kullanılmaktadır. İnsanları para veya kan gibi ihtiyaç duyulan yardımları bağışlamaya ikna etmeyi amaçlar.

İhtiyaç gereksinimi ise, insanları belli bir ürüne alma gereksinimi hissetirmeyi amaçlar.

Tanıklık stratejisi, birçok reklamda ürünü kullanan insanların bahsi geçen ürünü övmeleri ve memnuniyetlerini belirtmeleriyle geçer. Bu yöntem ile, insanlarda ürüne karşı bir güven duygusu aşılanmaya çalışılır.

Uzman desteği ise Tanıklık kavramı altında, fakat daha ciddi ürünlerin ikna etme yöntemlerinde kullanılır. Uzman desteği yöntemi, başlıca diş macunu gibi sağlık ve hijyen ürünlerinde sıklıkla görülür ve ürünün alanı ile ilgili uzmanlar destek verirler. Örneğin, bir diş macunu markası, diş hekimlerini reklamlarında kullanırlar.

Ünlü desteği ise, reklamın bulunduğu ülkede veya dünya çapında tanınan ünlülerin, bir ürünü desteklemesi veya kullanmasıdır. Bu yöntem, genellikle giyim endüstrisinde sıklıkla görülmektedir.

Karşılaştırma, bir ürünün rakip bir ürüne kıyasla çok daha güçlü, kaliteli, daha uygun fiyatlı ve benzeri olumlu yönler ile övme yöntemidir.

Müzik ise, birçok farklı işlev ile insanları ikna etmekte kullanılabilir. İyi ve çekici bir müzik, reklamlarda insanların fikirlerini anında değiştirebilir. Ayrıca, eğer reklamda bulunan müzik akılda kalıcı ise, alıcı uzun bir süre aklında bu ürünü tutacaktır ve ilk mağruz kalışında ürünü beğenmese bile ileride aklında kalan müziği tekrarladıkça ürün hakkında fikri değişebilir, ve eğer alıcı bu müziği hayatı içerisinde sesli olarak tekrarlarsa istemsiz bir şekilde başka alıcılara yayacaktır.[3]

Dolandırıcılıkta İkna Edici Konuşma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dolandırıcı insanlar, ikna edici konuşmayı sürekli kullanmaktadır. Genel olarak, bir devlet veya kamu personeli kimliği altında çalışan dolandırıcılar, kurbanlarını bu kimlik adları altında birisi olduklarına ikna etmeye çalışırlar. Devlet personeli dışında, özellikle banka gibi manevi varlıkların bulunduğu kurumları kullanarak, dolandırıcı insanlar banka ve benzeri kurumların çalışanı olduğunu ikna etmek için, ikna edici konuşma yöntemi kullanılmaktadır. Dolandırıcılıkta kullanılan en yaygın yöntemler şunlardır:

  • Vaat verme
  • Korkutma
  • Yardım ve bağış

Vaat verme yöntemlerinde dolandırıcılar, kurbanlarına para veya araba gibi manevi fırsatlar sunarlar, ve bu sayede kurbanları kazanç sağlayacaklarına ikna olurlar. Korkutma yöntemlerinde ise, genellike polis veya savcı kimliği altında insanları hapis cezasına çarptırılacaklarına ikna ederek gönderdikleri banka hesaplara veya kişilere para vermelerini sağlarlar. Yardım ve bağış yöntemlerinde ise, dolandırıclar var olan veya sahte bir vakıf ya da sivil toplum örgütü adı altında çalışarak, insanları bu örgütlerde çalıştıklarını ikna ederek bağış toplarlar.[4]

  1. ^ Cumhur İttifakı Oluşum Sürecinde Ak Parti ve MHP Liderlerinin Nasıl Bir İkna Dili Kullandığı; Parti Grup Toplantıları Örneği. Anadolu Akademi. 
  2. ^ "REKLAMLARDA TÜKETİCİYİ İKNA ETMEK İÇİN KULLANILAN STRATEJİLER VE REKLAM ÖRNEKLERİ". 
  3. ^ "İkna Edici İletişimde Reklam Müziğinin Kullanımı Banka Reklam Müziklerinin İkna Edici İletişim Stratejileri Açısından İncelenmesi". 
  4. ^ "İkna Yoluyla Dolandırıcılık: Dolandırıcılık Faaliyetlerinde İkna ve Etkili İletişim Yöntemlerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma".