Kullanıcı:Rkucbby163/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[1][2]DİJİTAL DERLEME (DİJİTAL KÜRASYON)
 Kişisel bilgisayarların ve el cihazlarının modern topluma yerleşmesi ile dijital bilgi her yerde, kişisel ve mesleki hayatımızın her alanına ulaşarak ve yeni öğrenme, çalışma ve araştırma yolları yaratarak ortaya çıkmıştır. Dijital bilgiler katlanarak artmaktadır(Domo, 2017 . Dijital bilgilerin mevcut ve daha sonrasında kullanımı için etkin bir biçimde yönetilmesi gerekir. Dijital derleme (kürasyon), son 20 yılda uzun vadede organizasyonel  ve teknik değişiklikler yoluyla dijital materyallere erişimi sağlamak için gerekli teknik, idari ve finansal ekolojiye hitap eden bilgi bilimleri şemsiyesi içerisinde yer alan yeni bir disiplindir. Dijital derleme faaliyetleri çeşitli beceri ve teknikleri, yazılım araçları ve sistemleri ve bir dizi profesyonel ve profesyonel olmayan personeli içeren bir yapıdır. “ dijital derleme (kürasyon) “ terimi ilk olarak e-bilim ve biyoloji bilimi alanlarında koleksiyonlarına değer katarak daha sonrasında da yeniden kullanımını sağlamak için kütüphane ve müze küratörleri tarafından normalde kullanılan işlemlerine ek olarak kullanılmıştır. Dijital derleme, kültürel miras nesneleri ile bunların dijital karşıtları arasındaki ilişki üzerinde çalışarak katılımcı beceri ve uygulamaların çeşitliliğini ele alır. Özellikle, kültürel miras verilerine erişim sağlamak için sayısız girişim çalışmalarının ideal dijital derleme tarafından koordinasyonu sağlanır ve başından beri süreçte yer alır. Disiplinin köklerini birbirine paralel iki araştırma odağı oluşturur. İlki, arşiv ve kayıt disiplininde olduğu gibi elektronik malzemelerin korunmasına odaklanmıştır. İkincisi, kütüphanelerde oluşturulan dijital koruma olarak adlandırılan kısma odaklanır. Analog materyallerin yaşam sürelerini arttırmak için dijitalleştirme yolu kullanılır. Dijital hale gelen materyaller, bilgisayar bilimi disiplini ile bariz sinerjileri koruyarak bilgi biliminin diğer disiplinlerine erişebilir hale gelebilmektedir. 
 Dijital derlemenin seçimleri vardır. Bunlar; korunması, bakım, toplama ve arşivlemeye ait dijital unsurlardır. Dijital küratörlük, mevcut ve gelecekteki kullanımlar için dijital veri havuzlarını oluşturur, korur ve bunların değerli olması yönünde çalışmalar yapar. Bu işlevi genellikle, arşivciler, kütüphaneciler, bilim adamları, tarihçiler ve akademisyenler gerçekleştirir. İşletmeler, operasyonel ve stratejik süreçlerinde bilgi ve verilerin kalitesini arttırmak için dijital küratörlüğü kullanmaya başlamışlardır. Başarılı bir dijital küratörlük; dijital modayı azaltacak ve bilgileri kullanıcıları tarafından süresiz erişim hakkı sunabilecektir. Dijital derleme, dijital varlık yönetimi, veri kürotörlüğü, dijital koruma ve elektronik kayıt yönetimini içerir. 

Dijital kürotörlük, yazılım riskini azaltarak donanımının eskimesi gibi ve dijital bilgilerin uzun ömürlülüğüne yönelik tehdit unsurlarını azaltır. Dijital kaynakları yeniden kullanım açısından mümkün ve potansiyel yönünden daha muhtemel kaynaklara kolayca ulaşabilir ve analiz edilebilir hale getirir. Dijital kürasyon sadece gizli ve özel araştırma verileri için değildir. Arşivler, kütüphaneler ve müzelerde gelişme yönünden büyük yatırımlar yapmıştır. Kağıt tabanlı koleksiyonları dijitalleştirerek mekanizmaları oluşturmuştur.

Dijital derlemenin, geleneksel bilgi bilimi disiplinlerini ve ve bunları oluşturan alt dalların ele aldığı tanımlama, kullanıcılarının hem akademik hem de mesleki alanlardaki gelecekteki konumlarını ve tanımlanmış bir meslek olarak gelecekteki gelişimlerini içerir. Meta-disiplin olarak konumu, dijital bilginin hacmi ve kapsamı genişledikçe, dijital derleme eğitimi alma talebinin artışı ve dijital derleme becerileri haline gelecektir.

  1. ^ Post, Colin; Chassanoff, Alexandra; Lee, Christopher; Rabkin, Andrew; Zhang, Yinglong; Skinner, Katherine; Meister, Sam (2019-06). "Digital Curation at Work: Modeling Workflows for Digital Archival Materials". 2019 ACM/IEEE Joint Conference on Digital Libraries (JCDL). IEEE. doi:10.1109/jcdl.2019.00016. ISBN 978-1-7281-1547-4.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  2. ^ Karatas, Tugce; Lombardo, Vincenzo (2020-07-14). "A Multiple Perspective Account of Digital Curation for Cultural Heritage: Tasks, Disciplines and Institutions". Adjunct Publication of the 28th ACM Conference on User Modeling, Adaptation and Personalization (İngilizce). Genoa Italy: ACM: 325–332. doi:10.1145/3386392.3399277. ISBN 978-1-4503-7950-2.