Kullanıcı:Purseyf/Vultee XP-54

Vikipedi, özgür ansiklopedi
XP-54
Dosya:Vultee XP-54 Swoose Goose 11210.jpg

Vultee XP-54 Swoose Goose, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Hava Kuvvetleri (USAAF) için Vultee Aircraft Company tarafından inşa edilen bir prototip avcı uçağıydı .

Tasarım ve geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Vultee, ABD Ordusu Hava Birlikleri'nin olağandışı bir yapılandırma talebine yanıt olarak bir teklif sundu. Vultee tasarımı, Curtiss XP-55 Ascender ve Northrop XP-56 Black Bullet'i geçerek yarışmayı kazandı. Ön mühendislik ve rüzgar tüneli testleri tamamlandıktan sonra, 8 Ocak 1941'de bir prototip için sözleşme verildi. 17 Mart 1942'de ikinci bir prototip sipariş edildi. Radikal bir tasarım olsa da, performans yetersizdi ve proje iptal edildi.

XP-54, gövdenin arka kısmında bir itici motorla tasarlanmıştır. Kuyruk, aralarında on iki fitlik pervane ile iki orta kanat bomu arasına arkaya monte edildi. Tasarım, ters çevrilmiş martı kanadında soğutma radyatörleri ve ara soğutucuların kurulumunu potansiyel olarak mümkün kılmak için NACA tarafından geliştirilen bir "kanallı kanat bölümü" içeriyordu. Pratt & Whitney X-1800 motoru güç santrali olarak önerildi, ancak geliştirilmesi durdurulduktan sonra sıvı soğutmalı Lycoming XH-2470 değiştirildi. [[Kategori:Amerika Birleşik Devletleri'nin iptal edilen askerî uçak projeleri]]