İçeriğe atla

Kullanıcı:Phenerbagtche/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Melik Hasan

Melik Hasan,gerçek adı ile Hasan Melik(24 Ocak 1886,Trabzon Vilayeti,Osmanlı Devleti-Temmuz 1942,Stavropol,Sovyetler Birliği)Türk asker.Bir çağrı sonrası gittiği Stavropol’da Nazi Almanyası askerleri tarafından şehit edilmiştir.

Günümüzde kabri halen Stavropol kentindedir.

Kişisel Bilgiler

Doğum 24 Ocak 1896
Ölüm Temmuz 1942
Defin yeri Melik Hasan Kabri,Stavropol
Evlilik Fatma Şahin
Akrabalar Mustafa Melik(Erkek Kardeş)
Çocuklar Ömer Melik,Osman Melik,Fatih Melik
Bitirdiği okul Kara Harp Okulu
Mesleği Asker
Dini İslam

Askeri Hizmeti

Takma adı Teğmen Hasan
Bağlılığı Türkiye
Branşı Türk Kara Kuvvetleri
Hizmet Yılları 1907-1942
Rütbesi Teğmen

İlk Yılları

Hasan Melik,24 Ocak 1886 tarihinde Melikoğlu Mehmet Bey ile Asiye Hanım’ın çocuğu olarak Trabzon Vilayeti’nin Trabzon Sancağı Yomra Nahiyesinde dünyaya geldi.Dedesi Bekir Ağa,Sivas’ta çıkan bir anlaşmazlıktan dolayı eşi Emine Hanım ile Trabzon’a gelmiştir.

Askeri kariyeri

1906 yılında İstanbul’a gelerek Kuleli Askeri Kuleli Askeri Lisesi’ne kayıt olan Melik,1909 yılında Kuleli Askeri Lisesi’nden mezun olup 1911’de Kara Harp Okulu’nu bitirdi.

Ölümü

1911 Yılından 1939 Yılına kadar Ankara’da Kalan Melik,1939 yılında Artvin’e yerleşti.

1942 yılında En yakın arkadaşı Hüseyin Kurt’un çağrısı ile Stavropol’a giden Hasan Melik,Kurt’un yanına vardığında Nazi Almanyası askerleri tarafından vurulmuştur.Günümüzde kabri Stavropol Kentindedir.

Not

Hasan Bey Milli Mücadele’de Batı Cephesi’nde Savaşmış ve gösterdiği başarılardan dolayı Cumhuriyetin ilanından sonra İstiklal Madalyası Almıştır.