Kullanıcı:Nicola Mitchell/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Stefania Turkewich-Lukianovych (25 Nisan 1898, Lviv , Avusturya-Macaristan - 8 Nisan 1977, Cambridge , Birleşik Krallık ) Ukraynalı besteci, piyanist ve müzikologdu ve Ukrayna'nın ilk kadın bestecisi olarak kabul edildi. Eserleri Ukrayna'da Sovyetler tarafından yasaklandı.

Çocukluk Stefania'nın büyükbabası (Lev Turkevich) ve babası (Ivan Turkevich) rahiplerdi. Annesi Sofia Kormoshiv (Кормошів) bir piyanistti ve Karol Mikuli ve Vilém Kurz ile çalıştı ve ayrıca genç Solomiya Krushelnytska'ya eşlik etti . Bütün aile müzikaldi ve herkes bir enstrüman çalıyordu. Stefania piyano, arp ve armoni çalıyordu. Besteci daha sonra çocukluğunu ve müzik sevgisini hatırladı:

Her şeyin merkezinde harika bir piyano çalan annem vardı. Çocukken oyununu dinlemeyi çok severdim. Sonra evimizde bir salon orkestrasına başladık. Böyle çaldık: Basta baba…, piyanoda annem, (Льоньо) Lyonyo viyolonselde, ben armonide, (Марійка і Зенко) Marika ve Zenko… kemanlarda. Babam da bir aile korosu kurdu. Bunlar müzik dünyasına ilk adımlarımızdı. Konu müzik hayatımıza geldiğinde babam asla paradan mahrum kalmadı ya da mazeret üretmedi.

Çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Orta Sıra (soldan sağa): kız kardeşi Irena , erkek kardeşi Lev (raketle), Stefania, yaklaşık 1915 Stefania müzik çalışmalarına Vasyl Barvinsky ile başladı . 1914-1916 yılları arasında Viyana'da Vilém Kurz ile piyanist olarak çalıştı . Dünya Savaşı sonra, o birlikte çalışılan Adolf Chybiński at Lviv Üniversitesi ve ayrıca müzik teorisi üzerine dersler katıldı Lviv Konservatuarı .

1919'da, Lviv'deki St. George Katedrali'nde birkaç kez icra edilen Liturgy (Літургію) adlı ilk müzik çalışmasını yazdı . 1921 yılında birlikte çalışılan Guido Adler de Viyana Üniversitesi'ne ve Joseph Marx de Müzik Üniversitesi ve Sahne Sanatları Viyana'da o Öğretmen Diploma ile 1923 yılında mezun olduğu,.

1925'te Robert Lisovskyi ile evlendi ve onunla birlikte 1927'den 1930'a kadar yaşadığı Berlin'e gitti ve Arnold Schoenberg ve Franz Schreker ile çalıştı . Bu dönemde, 1927'de kızı Zoya (Зоя) doğdu.

1930 yılında gitti Prag'da içinde Çekoslovakya ile çalışılan Zdeněk Nejedly'nin de Charles Üniversitesi ve ile Otakar Sin de Prag Konservatuarı . Ayrıca müzik akademisinde Vítězslav Novák ile kompozisyon eğitimi aldı . 1933 sonbaharında piyano öğretti ve Prag Konservatuarı'nda eşlikçi oldu . 1934'te Rus operalarında Ukrayna folkloru konusunda doktora tezini savundu . Müzikoloji doktorasını 1934'te Prag'daki Ukrayna Özgür Üniversitesi'nden aldı. Doktora derecesi alan Galiçya'dan (o zamanlar Polonya'nın bir parçası olan ) ilk kadın oldu .

Dönersek Lviv diye de müzikal teori ve piyano öğretmeni olarak çalıştı İkinci Dünya Savaşı'nın başına kadar 1934 den, Lviv Konservatuarı ve Ukrayna Profesyonel Müzisyenler Birliği üyesi oldu.

Dünya Savaşı II[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonbahar 1939'da, sonra Sovyet işgal Batı Ukrayna , Stefania bir öğretmen ve bir olarak çalıştı Konzermeister de Lviv Opera Binası ve 1940 den 1941 kadar Lviv Konservatuarı'nda Doçent oldu. Konservatuarın kapatılmasının ardından Alman işgali ile Devlet Müzik Okulu'nda öğretmenlik yapmaya devam etti. 1944 baharında Lviv'den Viyana'ya gitti. 1946'da Sovyetlerden kaçarak güney Avusturya'ya , oradan da ikinci eşi Nartsiz Lukyanovich'in İngiliz komutasında bir doktor olduğu İtalya'ya taşındı .

İngiltere[değiştir | kaynağı değiştir]

Stefania 1946 sonbaharında Birleşik Krallık'a taşındı ve Brighton'da (1947–1951), Londra'da (1951–1952), Barrow Gurney'de ( Bristol yakınında ) (1952–1962), Belfast'ta ( Kuzey İrlanda ) (1962–1973) yaşadı. ve Cambridge (1973'ten itibaren).

1940'ların sonunda beste yapmaya geri döndü. Zaman zaman, özellikle 1957'de İngiltere'deki Ukrayna topluluklarında bir dizi konserde ve 1959'da Bristol'da bir piyano müziği konserinde tekrar piyanist olarak rol aldı. İngiliz Kadın Besteciler ve Müzisyenler Derneği'nin bir üyesiydi (1972'ye kadar varlığını sürdürdü).

Oksana'nın Kalbi operası 1970 yılında Winnipeg'de ( Kanada ) Centennial Konser Salonu'nda , kız kardeşi Irena Turkevycz-Martynec'in sanat yönetmenliğinde sahnelendi .

Centennial Konser Salonu - Pazar 19: 30'da Ukrayna Çocuk Tiyatrosu , Stefania Turkevich-Lukianovich'in efsanevi bir ormanda mitolojik figürlerle tanışan bir kızın kayıp kardeşlerini ararken hikayesini anlatan Heart of Oksana'yı sunar.

Eski[değiştir | kaynağı değiştir]

Kompozisyonları modern ama Ukraynalı türküleri dışavurumcu olmadıklarında hatırlıyor. 1970'lerde beste yapmaya devam etti. Stefania Turkevich, 8 Nisan 1977'de İngiltere'nin Cambridge kentinde öldü.