İçeriğe atla

Kullanıcı:N malkoc/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ergometrik yatak

İnsan duruş ve hareketleri ile çevre ve eşyanın uyumu konusunu işleyen ergonomi bilimi aynı zamanda insan ile yatak arasındaki uyum konusunu da işler. Bir yatağın ergonomik veya ortopedik olması için o yatağın yatan kişi ile bire bir uyum içinde olması gerekmektedir.

Ergometrik yatak bir kişinin boy, kilo, vücut şekli ve vücut yapısı birebir esas alınarak sadece kendileri için tasarlandığı yataktır. Her bir bireyin vücut verilerinin farklı olduğunu kabul edersek her bir bireyin yatağı da, çift kişilik yataklarda çiftlerden her birinin yattığı kısım da doğal olarak farklı olmalıdır.

Ergometrik yatak hazırlanırken bireylerin vücut ölçülerinin dışında omurga rahatsızlıkları, yaşları, günlük vücut faaliyetleri, yatma alışkanlıkları gibi faktörler hakkında da bilgi edinilir ve bu bilgiler ışığında gerekli tedbirler de alınarak yatak hazırlanır.

Standart üretilen yataklarda özellikle farklı vücut verilerine sahip eşlerin her ikisini de aynı tür bir yatakta rahat ettirebilmek, vücut desteğini tam olarak sağlayabilmek çok güçtür. Ergometrik yatakta eşlerin kendilerine ait kısımları kendilerinin, eşlerine ait kısımları da eşlerinin bire bir vücut verileri ışığında hazırlanarak her ikisi için ayrı ayrı olarak tam uyum ve destek sağlanır.

Reklam, dezenformasyon vs etkenlerle insanların istek ve tercihleri manipüle edilebilir. Ergometrik yatak hazırlanırken insanların tercihlerinden ziyade vücutlarının ne istediğine bakılarak yatak hazırlanır.

Ergometrik yatak kişiye özel yatağın olması gereken halidir.

Ergometrik yatak 2018 yılında Nizamettin Malkoç tarafından geliştirilmiş olup 2022 yılında fleksar.comfleksar markasıyla yatak sektörüne kattığı yeni bir terimdir.