Kullanıcı:Morvemi/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kent mültecisi, ülkesinden ayrılarak başka bölge, ülkede konumlanmış ve mülteci kampları yerine kentsel bir alana yerleşmeye karar vermiş veya yerleşmek zorunda bırakılmış kişiye denir. Dünyada, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) en son istatistiklerine göre, dünyadaki 10,5 milyon mültecinin neredeyse yarısı, kamplarda yaşayan üçte birlik mülteci nüfusuna kıyasla şehirlerde ve kasabalarda yaşamakta.[1] Türkiye’de sayıları giderek artan mültecilerin mekânsal yerleşimleri kente dayalı gerçekleşmektedir.[2] Kent mültecisi kavramı, 1951 yılında imzalanan Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşme'sinde tanınan bir yasal terim değildir. Ancak, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği 2009 yılında 'Kentsel Alanlarda Mülteci Koruma ve Çözümler Politikası' kabul ederek bu kavramı resmi olarak tanımıştır.[3]

Kent mültecileri, düşük gelirli ülkelerdeki en savunmasız gruplar arasındadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, dünya çapında kentsel mülteci nüfusu çok çeşitlidir ve çok sayıda kadın, çocuk ve belirli koruma zorlukları olan yaşlılardan oluşur. Kentsel mülteci nüfusu, kentsel ortamlara bağlı özel koruma ihtiyaçlarıyla karşı karşıyadır: hizmetlere, sağlığa, eğitime erişimden yoksun olabilirler ve sığındıkları ülkelerde genellikle düşmancıl tutumlarla karşı karşıya kalırlar.

Kentsel alanlarda yaşayan mültecilerin oldukça büyük bir çoğunluğu, dünyanın en yoksul ve çatışmalardan daha fazla etkilenen bölgelerinde bulunuyor. Afrika ve Asya, en fazla sayıda kentsel mülteci nüfusunu bulundurmaktadır. Savaştan etkilenen bazı ülkelerin başkentleri, (Kampala veya Hartum gibi) hem kentsel olarak yerinden edilmiş kişilere hem de mültecilere ev sahipliği yapıyor. Kentsel olarak yerinden edilmiş kişiler aynı zamanda memleketlerinin belli şehirlerinde de yaşarlar: uzun süren sürgünden sonra geri dönenlerin çoğu, geri döndüklerinde kendi ülkelerinin şehir ve kasabalarına yerinden edilmiş kişiler olarak yerleşmeyi tercih eder.

2017'den bu yana, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, kentsel mültecilere mülteci kamplarında yaşayan mültecilere kıyasla yeniden yerleşim için öncelik vermektedir. Örneğin Kenya'da, Kakuma veya Dadaab mülteci kampında yaşayan mülteciler yeniden yerleşim yerine gönderilmezken, yalnızca Nairobi'de yaşayan mülteciler yeniden yerleşim yerlerine gönderilir. Bununla birlikte Kenya'nın ulusal mülteci politikası tüm mültecilerin kamplarda yaşamasını şart koşsa da, bu gereklilik güçlü bir şekilde uygulanmamaktadır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Refugees, United Nations High Commissioner for. "UNHCR policy on refugee protection and solutions in urban areas". UNHCR (İngilizce). Erişim tarihi: 2022-08-16. 
  2. ^ "Yeşil Gelecek Derneği | Kent Mültecisi / Kent Mülteciliği". Erişim tarihi: 2022-07-01. 
  3. ^ UNHCR Afghan refugee statistics 10 Sep 2001 / United Nations High Commissioner fro Refugees (UNHCR). University of Arizona Libraries. 2001. 
  4. ^ Muindi, Kanyiva; Mberu, Blessing; Sverdlik, Alice (June 2019). "Dismantling barriers to health and wellbeing for Nairobi's refugees". IIED Briefing Papers: 4. Archived from the original on 2021-10-28. Retrieved 2019-09-04.