Kullanıcı:Mervenur37/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Toni Wolff[değiştir | kaynağı değiştir]

Toni Wolff


Doğum 18 eylül 1888 Zürich

Ölüm 21 mart 1953 (64 yaşında) Zürich

Cenaze töreni Cimetière d'Enzenbuhl

Irk İsviçreli

Aktivite Psikolog, psikanalist

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

Carl Gustav Jung'dan ilham aldı


Toni Wolff, 18 eylül 1888 yılında doğdu ve 21 mart 1953 yılında vefat etti. Carl Gustav Jung'un önce hastası, ardından öğrencisi olan ilk İsviçreli psikanalisttir. Daha sonra Jung ile ilişkisi psikanalitik alanda yakın bir işbirliğine dayanıyordu.

Toni Wolff, kariyeri boyunca analitik psikolojiye[1] odaklandı ve çeşitli yayınlar yaptı. Özellikle "Studien zu CGJungs Psikoloji", ve en iyi bilinen eseri, kadın ruhunun dört türü üzerine bir deneme  .

Jung, yaklaşık on yıllık bir süre boyunca gizli olarak Wolff'un sevgilisiydi. Bu süre zarfında Jung "kadın" hakkında meraklanıyor ve Toni ona anima[2] ile animus terimlerini önerdi. Jung, Toni'yi "ikinci eş" olarak anıyordu, ama nikahlı eşi Emma Jung'dur

Toni Wolff ve anima[değiştir | kaynağı değiştir]

Toni Wolff, amazon, anne[3], hetaera (veya fahişe) ve medyum dahil olmak üzere belirli arketipsel figürleri [4]ortaya çıkarmak için çalıştı. Teorileri, olağan bölümlendirmenin ötesine geçti (kadınlardaki eril için animus ve erkeklerde dişil için anima); makalesinde yer alan açıklamalar ve analizler  incelikle yapılmıştır .

Klasik yaklaşıma göre, kadın figürleri anima[2] genellikle erkeklerede ortaya çıkıyor, ve erkek figürleri animus ise kadınlarda ortaya çıkıyor, özellikle rüyalar aracılığıyla kendilerini gösterirler. Fakat, istisnalarda belirtilmiştir (bu demek oluyor ki, animus erkeklere ve anima kadınlara ifşa edilebilir).

Bireyselleşme sırasında kişi, yavaş yavaş eril ya da dişil tarafının farkına varır. Erkeklerde ise bu sürecin doruk noktası genellikle bilge kadın figürüyle karşılaşılmasıyla sağlanır.

Toni Wolff'a göre, insanın dişil kısmı olan anima'nın dört bileşeni şunlardır:

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Toni Wolff ve Jung arasındaki ilişki 1914'te başladı. Bay Whitney'in belgesel filmi Matter of Heart'a göre (1986), Jung tarafından analizden geçtikten sonra terapötik ilişkilerinin yakın bir ilişkiye dönüştüğüne dair bilgi elde etti. Toni Wolff daha sonra Jungların düzenli bir ziyaretçisi olur, sabahtan öğle yemeğine kadar Junglara işe gelir ve ardından öğleden sonra geri dönerdi.

1930'ların başında Jung simyaya ilgi duymaya başladı. Ona göre simyacıların gizli zihinsel süreçleri , bireyselleşme[8] süreciyle paralel olarak gerçekleşir. Toni Wolff, parapsikolojiye[9] odaklanmaya devam ederse Jung'un marjinalleştirileceğinden korkuyor. Bir grup üniversite öğrencisini, aralarında parlak ama sosyal açıdan alışılmadık Marie-Louise von Franz'ın da ziyaret etmesini teklif ediyor, o zamanlar 18 yaşındaydı

Jung'un Toni Wolff ile uzun ilişkisi neredeyse evliliğini bozuyordu. Jung'un eşi Emma, sonunda bu durumu kabullendi, ancak Toni Wolff'un pazar günleri düzenli olarak yemeğe davet edilmesini asla kabul edemedi. Toni Wolff, 60'lı yaşlarında artrit[10] hastasıydı. Üç yıl sonra kalp krizinden öldü ve Jung cenazesine katılmadı. Cimetière d'Enzenbühl Zürih'te gömüldü.

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Carl Gustov Jung ve Analitik psikoloji" (PDF). Ankara.edu.tr. 
  2. ^ a b "Persona, Anima & Animus – Kozmik Psikoloji". Erişim tarihi: 2023-05-03. 
  3. ^ "Carl Gustav Jung - Kişiliğin Gelişimi | PDF". Scribd (İngilizce). Erişim tarihi: 2023-05-03. 
  4. ^ Gümüş, Hicran (2021-12-29). "Arketipsel Eleştirinin Temel Kaynakları". GAB Akademi. 1 (1): 133–148. ISSN 2792-0194. 
  5. ^ Süalp, Z. Tül Akbal. "Femme Fatale (Ölümcül Kadın) – FeministBellek". Erişim tarihi: 2023-05-03. 
  6. ^ antiktarih (2018-12-24). "Anadolunun Savaşcı Kadınları: Amazonlar Kimdir?". Antik Tarih. Erişim tarihi: 2023-05-03. 
  7. ^ Onural, Ece (2021-01-01). "Carl Gustav Jung, İnce Memed'i Okusaydı: "Bilge Kadın Arketipinin İzinde"". Türkbilimde Arayışlar: Timur Kocaoğlu Armağanı. 
  8. ^ "Bireyleşme – Boylam Psikiyatri Hastanesi". Erişim tarihi: 2023-05-03. 
  9. ^ "PARAPSİKOLOJİNİN TANIMI VE KONUSU". Antalya Özel Eğitim. Erişim tarihi: 2023-05-03. 
  10. ^ "Artrit Belirtileri ve Tedavisi | Özel Başarı Hastanesi". basarihastanesi.com. Erişim tarihi: 2023-05-03. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Wolff, Toni (1956). Kadın ruhunun yapısal biçimleri . (Trans. P. Watzlawik). Zürih: CG Jung Enstitüsü
  • Jensen, Ferne (1983). CG Jung, Emma Jung ve Toni Wolff: Anılar Koleksiyonu . Analitik Psikoloji Kulübü
  • Kirsch, Thomas B. (2003). Toni Wolff-James Kirsch yazışmaları . Analitik Psikoloji Dergisi 48(4), 499–506
  • Champernowne, Irene (1972). Toni Wolff'un Anıları . San Francisco CG Jung Enstitüsü
  • Davis, DA (1997). "Psikanalitik harekette Jung". P. Young-Eisendrath & T. Dawson'da (Eds. ). Jung'a Cambridge Arkadaşı. Cambridge Üniversitesi Yayınları