Kullanıcı:Mercan Ray/Death of Sophie Toscan du Plantier

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sophie Toscan du Plantier, 23 Aralık 1996 gecesi İrlanda, Toormore, Schull, Cork County yakınlarındaki tatil evinin önünde öldürülen bir Fransız televizyon yapımcısıydı [1] Bir çocuk annesi olan Toscan du Plantier 39 yaşındaydı.

İngiliz gazeteci Ian Bailey, Garda Síochána (İrlanda polisi) tarafından iki kez tutuklandı, ancak Savcılık Direktörü yargılamaya devam etmek için yeterli kanıt bulunmadığını tespit ettiğinden dolayı hiçbir suçlama yapılmadı. Bailey, 2003 yılında altı gazeteye karşı açtığı bir iftira davasını kaybetti. Ayrıca 2015 yılında Adalet Bakanı ve Başsavcı Gardai aleyhindeki haksız tutuklama davasını da kaybetti.

Bailey, 2019 yılında Cour d'Assises de Paris tarafından cinayetten suçlu bulundu ve 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. [2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Toscan du Plantier, née Bouniol, film yapımcısı kocası Daniel Toscan du Plantier ve ilk evliliğinden olan oğlu Pierre Louis Baudey-Vignaud ile Paris'te yaşıyordu. Gençliğinde İrlanda'yı birkaç kez ziyaret etmiş ve 1993'te bir tatil yeri olarak Schull kulübesini satın almıştı. Oğluyla birlikte düzenli bir ziyaretçiydi. Yerliler onu kızlık soyadıyla tanıyordu. Kulübe, West Cork kırsalının uzak bir bölgesindeydi. Noel için Paris'e dönme planları ile 20 Aralık 1996'da İrlanda'ya yalnız geldi. [3]

Soruşturma[değiştir | kaynağı değiştir]

Toscan du Plantier, komşusu tarafından sabah saat 10.00'da evinin yanındaki bir yolda gecelik ve botlar içinde bulundu. Paçasının altı dikenli tellere takılmıştı. Bir kapıda, yakındaki bir arduvaz parçasında ve beton bir blokta kan lekeleri vardı. Vücudu, 28 saat sonra Devlet Patolog John Harbison'ın gelişine kadar dışarıda bırakıldı. John Harbinson, "Beynin yırtılması ve şişmesi, kafatasının kırılması ve çoklu künt kafa yaralanmaları" buldu. [4] Yüzündeki yaralar o kadar ağır ki komşusu onu resmen teşhis edemedi. [3]

Gardai, kanıtları yanlış kullanmakla eleştirildi ve tanıkları zorlayıp korkuttukları iddia edildi. Bir Garda Síochána Ombudsman Komisyonu raporu, soruşturmada yönetim ve yönetim eksikliği olmasına rağmen, üst düzey yolsuzluğa dair hiçbir kanıt bulunmadığına varılmıştır.

Ian Bailey[değiştir | kaynağı değiştir]

Ian Bailey, İngiltere'nin Manchester şehrinde doğdu. Çeşitli şekillerde serbest gazeteci olarak çalıştı, bazen Eoin Bailey adı altında yayınlandı [5] ve bir balık çiftliği işçisi ve Schull'de pizza ve şiir satan bir pazar tezgahı düzenledi. 1991'de İrlanda'ya taşındı ve ortağı Jules Thomas ile 1992'den itibaren Schull'da yaşadı.

Bailey, yerel Gardai tarafından Thomas'a karşı daha önce hastaneye kaldırılmış olan aile içi şiddet olaylarından biliniyordu. 2001 yılında Skiberreen Bölge Mahkemesinde saldırıdan suçlu bulundu. Cinayet davası için hazırlanan bir psikiyatrist raporunda, "narsisizm, psiko-katılık, şiddet, dürtüsellik, benmerkezcilik, hayal kırıklığına karşı hoşgörüsüzlük ve büyük bir tanınma ihtiyacı üzerine inşa edilmiş bir kişiliğe sahip olduğu" sonucuna varıldı. Alkolün özgürleştirici etkileri altında şiddete eğilimliydi". Başarısız iftira davasından sonra yargıç, "Bay Bailey, belli bir miktarda kötü şöhretten hoşlanan, belki de ilgi odağı olmayı seven, biraz da kendini tanıtmayı seven bir adam" dedi. [[Kategori:Cork Kontluğu tarihi]] [[Kategori:Cinayet suçlamasıyla aranan kaçaklar]] [[Kategori:Fransa tarafından aranan kaçaklar]] [[Kategori:1996 yılında ölenler]] [[Kategori:1957 doğumlular]] [[Kategori:KB1 Fransızca kaynakları (fr)]]

  1. ^ "Sophie Toscan du Plantier tuée en Irlande". Libération.fr (Fransızca). 25 Aralık 1996. Erişim tarihi: 31 Aralık 2018. 
  2. ^ O'Connor (4 Nisan 2014). "Long political silence over garda conduct during Ian Bailey case". Irish Examiner. 31 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2014. 
  3. ^ a b "Sophie Toscan du Plantier, un drame sans fin". RFI (Fransızca). 3 Nisan 2015. Erişim tarihi: 22 Haziran 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "auto" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "A brutal death in black and white". The Irish Times (İngilizce). Erişim tarihi: 22 Haziran 2021. 
  5. ^ Carolan. "Court hears Bailey wrote newspaper articles about murder inquiry". Irish Times (13 Nov 2014). Erişim tarihi: 6 Temmuz 2021.