İçeriğe atla

Kullanıcı:Kibele/Dağın Kadın Hali

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Dağın Kadın Hali

Dağın Kadın Hali (tam adıyla Savaşta Barışta Özgürlükte Aşkta Dağın Kadın Hali, Arzu Demir'in 2014 basımı kitabı. PKK'lı 11 kadın gerilla ile 2013 Aralık ayında yapılan söyleşilerden hazırlanan ve yazarın Kandil Dağları'ndaki gözlemlerini de içeren kitap Ceylan Yayınları'ndan çıktı.[1] [2] Kitapta kadınların dağa çıkma nedenleri ile dağdaki kadınlık ve erkeklik rolleri portreler olarak anlatılıyor. Kitabını “Bir vefa borcunun yerine getirilmesi” olarak tanımlayan ve Kobane’de ölen YPJ savaşçısı Arin Mirkan ile gazeteci Deniz Fırat’a adayan yazar şöyle anlatıyor: "2013 yılının Aralık günlerinde Medya Savunma Alanları’nda o kamelyaya girinceye kadar hiçbirini tanımıyordum. Hayat bizi o güne kadar hiç karşılaştırmamış ama hep yan yana yürütmüştü. Çünkü aynı özgürlük düşünün peşindeydik. Onların dağların doruklarında yaktıkları ateşle gösterdikleri hakikat benim de hakikatim olmuştu. Ve şimdi ben bir Türk sosyalisti olarak, hakikat arayışçısı olan kadın savaşçılara, bu kitapla bir vefa borcumu ödemek istiyorum."[3][kaynak güvenilir mi?]

Ankara Kitap Fuarı'nda sergilenmesi engellendi, daha sonra da yayınevinin fuardan ayrılması istendi.[4][kaynak güvenilir mi?] Sonrasında yazar Arzu Demir ile yayınevine, "PKK propagandası yaptıkları" iddiasıyla soruşturma açıldı.[5] [6] Kitap, yazarın diğer kitabı Devrimin Rojava Hali ile birlikte yasaklandı.[7][kaynak güvenilir mi?]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dağın Kadın Hali". http://www.ceylanyayinlari.net. 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)
  2. ^ "Dağın Kadın Hali: "Kendini, Özünü Bulan" Kadın Gerillalar". http://bianet.org. 23 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)
  3. ^ "Dağın Kadın Hali Onların anlattıkları aslında bizim de hikayemiz..." http://alinteri.org. 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)
  4. ^ "Dağın Kadın Hali ve Devrimin Rojava Hali Kitaplarına sansür". http://devrimciproletarya.net. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)
  5. ^ "Gazeteci Arzu Demir hakkında 2 dava 3 soruşturma açıldı". http://www.evrensel.net. 9 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)
  6. ^ "'Dağın Kadın Hali' kitabının yazarı ile yayınevine soruşturma". http://www.imctv.com.tr. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)
  7. ^ "Devrimin Rojava Hali ve Dağın Kadın Hali kitapları yasaklandı". http://jiyan.us. 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)