Kullanıcı:Khadkhall/Kiwix

Vikipedi, özgür ansiklopedi

0.9 alpha1 sürümü ekrangörüntüsü Kiwix bir çevrim dışı Web içeriği okuyucusudur. Vikipedi'nin çevrim dışı erişilebilir olmasını sağlamayı amaçlamaktadır (bakınız Özellikler). Kiwix sayesinde Vikipedi'den gemide, ıssız bir yerde... ya da hapishanede faydalanabilirsiniz. Kiwix bunları ZIM dosyaları(yüksek düzeyde sıkıştırılmış bazı meta-verileriyle eklentili özgür dosya formatı) sayesinde mümkün kılmaktadır.
Kiwiz Mozilla çatısını kullanmakta ve 80'den fazla dilde mevcut durumdadır. Metin arama, gezinme sekmeleri ile birlikte makaleleri PDF ve HTML olarak yazdırma gibi işlevleri de mevcuttur.
Kiwix bir özgür yazılımdır (GPL3) dolayısıyla Kiwix'i dilediğiniz gibi kopyalayabilir, değiştirebilir ve yayabilirsiniz.

İndir[değiştir | kaynağı değiştir]

Kiwix okuyucusu[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak Kiwix okuyucusunu kullandığınız işletim sistemine göre indiriniz. Dosyanın büyüklüğü 27 mb'tan az ve herhangi bir yükleme işlemi gerektirmemektedir. Sadece Kiwix okuyucusunu yüklediğiniz sıkıştırılmış dosyadan çıkarma işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Daha sonra diğer işleme, Zim dosyasını yükleme işlemine devam edebilirsiniz.

Not: Eğer Wİndows kullanıyorsanız ve Mobil Önceden Endekslenmis ZIM(Portable Pre-indexed ZIM) dosyasını indirmek istiyorsanız bu basamağı atlayıp sonraki adıma geçebilirsiniz.


Wikipedia Dosyaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Vikipedi dosyalarını çevrim dışı okuyabilmek için, istediğiniz Wikipedia'ile ilgili ZIM dosyasını indiriniz. Aşağıdaki tabloda bir çok dildeki Wikipedia dosyaların büyüklüğü ve son güncellenme tarihleriyle birlikte verilmiştir. Örneğin, İngilizce Wikipedia yeşil renkle işaretlenmiş ve iki farklı sürümle verilmiştir. İlk sürüm 2010 yılına kadar yazılmış 45000 resimli kaliteli makaleleri, ikinci sürüm ise tüm makaleleri resimsiz olarak içermektedir. (Bu bilgi her Zim dosyasında Makale sayısı sütununda belirtilmektedir) İki farklı şeçenekle indirmek mümkündür:

  • non-indexed ZIM(önceden endekslenmemiş ZIM) sadece ZIM dosyasını içermektedir. Tam metin arama işlevini kullanabilmek için endekslemeye gereksinim duyabilirsiniz.
  • Portable Pre-indexed ZIM (Mobil Önceden endekslenmiş ZIM) Kiwix uygulamasını (sadece Windows işletim sistemiyle kullanılabilen) ve ZIM dosyasını içermektedir. Dolayısıyla eğer Windows kullanıcısı değilseniz bir önceki adımda bahsedilen Kiwix okuyucusunu da indirmeniz gerekmektedir. İndirdiğiniz ZIM dosyası FAT32 dosya sistemiyle uyumlu olması bakımından 2 parçadan oluşabilir

Not: Pre-index ZIM dosyaları Windows/Linux işletim sistemleri kullanılıyorsa farklı bilgisayara kopyalanabilirler, öte yandan Mac kullanıcıları bu işlemi yerine getirirken bazı problemlerle karşılaşabilirler.

Not: non-indexed and pre-indexed sürümleri indirmede iki farklı metod mevcuttur: There are two options to download for each non-indexed and pre-indexed versions:

  • Doğrudan indir (direct download) doğrudan Wikimedia sunucularından.
  • Bittorent torrent yazılımı vasıtasıyla.