İçeriğe atla

Kullanıcı:Kaanlule/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çalışan savunuculuğu, şirket içinde ki ekip üyelerinin sosyal ağlarında okumaları ve paylaşmaları için marka ve diğer içeriklerin yönetimini yapmakla ilgilidir. Marka çalışanları, marka ile ilgili çok çeşitli ve alakalı bilgilere maruz bırakıldığında daha bilgili ve ilgili hale gelirler ve bu içeriği sosyal ağlarında paylaştıklarında marka erişimini yüksek oranda artırmaya yardımcı olurlar.

Bir işletmenin yaptığı girişimler ve yaptığı yenilikler şirket çalışanı tarafından tanıtıldığında şirketin vizyonu ve misyonu hakkında söz hakkına sahip olmuş olur. Şirket içinde farklı bölümlerde çalışan insanlar işveren hakkında bağımsız olarak da savunucu olabilirler. Başarılı bir çalışan savunuculuğu programı, tipik olarak, bir marka için çok sayıda farklı rolde çalışan ve girişimlerini ve mesajlarını gönüllü olarak teşvik eden birçok kişiye sahiptir.[1]

Bu, işyerinde sosyal medyanın yükselişi sayesinde yenilenen oldukça eski bir kavramdır. Geleneksel bire bir konuşmalar, bire bir konuşmalara yol açtı ve bir dereceye kadar dijital ağızdan ağza iletişim yeni norm haline geldi. [2]

Çalışan Savunuculuğu Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni müşteri kitlesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirket çalışanları şirket içinde ki başarılarını farklı sosyal ağlar üzerinde paylaştığı zaman daha önce bu şirketle bağı olmayan potansiyel müşterilerle etkileşime girebilir. Böylece şirket hakkında bilgi sahibi olmaya hevesli olacaklardır.

Hevesli personel bulmak[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı işletmeler personellerinin çalışma eforunu attırmak için şirket içerisinde farklı uygulamalar yapabilirler. Buna esnek çalışma saatleri, yemek organizasyonları ve şirket içi sosyalleşmek adına yapılabilecek her şey. Böylece şirket çalışanları kendileri için yapılanın karşılığını vermek adına daha çok çalışıp yararlı olmaya gayret gösterecektir. [3]

Çalışan Savunuculuğu Örnekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirket içinde yapılan etkinliklerde ve ekip üyelerini çalışan savunuculuğu planına katılmaya teşvik etmek için şirket çalışanlara ödüller verilerek her hafta 1. olan kişinin resmi panoya asılarak herkesin görmesi sağlanır.[4]

Şirket hakkında sosyal ağlarda yapılan haberler şirket çalışanları tarafından ünlü sosyal platformlar üzerinden (Facebook, Twitter) paylaşılması istenir.

Şirket çalışanlarına şirket içerisinde veya dışarısında daha fazla kitleye hitap etmesi amacıyla şirket logosunu içinde barındıran kıyafetler veya takılar giymeleri veya paylaşmaları istenebilir. Böylece şirketin ismi daha çok kişiye hitap edeceğinden isminin duyulması daha kolay olacaktır.

Çalışan Savunuculuğu Neden Önemli[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirketler, piyasada güven oluşturmaya yardımcı olmak için olumlu incelemelere ve kulaktan kulağa önerilere ihtiyaç duyar. Sorun şu ki, bu yalnızca marka pazarlaması yoluyla belirlenemez: İnsanlar insanlara, akranlarına, iş arkadaşlarına, arkadaşlarına ve ailelerine genellikle meçhul markalara güvendiklerinden çok daha fazla güveniyor.

Yapılan araştırmalara göre çalışanlar tarafından paylaşılan içerik, marka kanalları tarafından paylaşılan içeriğe göre 8 kat daha fazla etkileşim alır.

Bu nedenle, çalışan savunuculuğu, itibar artırıcı pazarlamanın en iyi biçimlerinden biridir, ancak özgün olması gerekir ve bazen organik olarak elde edilmesi zordur.

Çalışan Savunuculuğu Faydaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirketler için[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalışan savunuculuğu, marka bilinirliğini artırmak, organik paylaşım ve katılımı artırmak, yönlendirme trafiğini artırmak, yeni müşteri adayları oluşturmak ve yeni potansiyel işe alımlar sağlamak için tüm çalışanların güvenilir paylaşımları aracılığıyla fırsatlar sunar.

Çalışanlar İçin[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir çalışan savunuculuğu programına katılmak, çalışanlara çevrimiçi profesyonel profillerini parlatma, ağlarını büyütme, bağlantılarıyla daha iyi etkileşim kurma, anlamlı ilişkiler geliştirme ve profesyonel kariyerlerinde ilerleme fırsatları sağlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Inc, GaggleAMP. "What Is Employee Advocacy? | Everything You Need to Know". www.gaggleamp.com (İngilizce). Erişim tarihi: 2022-05-27. 
  2. ^ "What is Employee Advocacy and How Do Marketers Succeed At It?". www.linkedin.com (İngilizce). Erişim tarihi: 2022-05-27. 
  3. ^ "What is Employee Advocacy? Benefits, Examples and Strategies". www.lumapps.com (İngilizce). 2020-05-07GMT+010009:47:23+01:00. Erişim tarihi: 2022-05-27.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  4. ^ Sirianni, Nancy J.; Bitner, Mary Jo; Brown, Stephen W.; Mandel, Naomi (2013-11). "Branded Service Encounters: Strategically Aligning Employee Behavior with the Brand Positioning". Journal of Marketing (İngilizce). 77 (6): 108–123. doi:10.1509/jm.11.0485. ISSN 0022-2429.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)

https://journals.sagepub.com/doi/10.1509/jm.11.0485

https://books.google.com.tr/books?hl=tr&lr=&id=cWfSDAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&ots=1ROR3SPhkg&sig=1SwB-Gj5bb2TclgfRqskZF6iwLo&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02672570903577091