Kullanıcı:JapaAjapa/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

[1][2]Hayat Bir Oyun (İngilizce: Life is a Game), Türk video oyunu tasarımcısı Mevlüt Dinç (Mev Dinç)’in otobiyografik kitabıdır.

1980'lerden itibaren bir oyun yazılımcısı olarak İngiltere’de British Telecom, Activision, Ubisoft gibi büyük şirketlerle çalışan ve tasarladığı oyun “First Samurai” Commodore Amiga'da 1991 yılında Yılın Oyunu Ödülü’nü alan Mevlüt Dinç, 2000 yılında Türkiye’ye dönerek Sobee Studios’u kurmuştu. 2009 yılında bu şirketi Türk Telekom’a satan ve şirketin genel müdürü olarak çalışmalarına devam eden Dinç, bu süreçten önce Sobee bünyesinde Türkiye'nin ilk çok oyunculu çevrimiçi oyunu olan İstanbul Kıyamet Vakti’ni ve dünyanın ilk, "11'e 11 online futbol oyunu" I Can Football’u tasarlamıştır. Türk Telekom sürecinde ise Süpercan, I Can Football 2 ve Süpercan 2'yi geliştirir. 2021 yılı sonunda Blockchain üzerinde oyun geliştirme hedefiyle yola çıkan girişim Inventuna Games’in kurucuları arasında yer alan Dinç'in “executive producer”ı (baş yapımcısı) olduğu “Heroes Chained” Avalanche Istanbul Heckatlon kazananı oldu. 

Mevlüt Dinç, kendi kaleminden hayat hikayesini aktarırken, bilgisayar konusunda bilgisi ve eğitimi olmayan, bilgisayar oyunlarına da ilgi duymayan biri olarak nasıl dünya çapında ünlü bir oyun yazarı haline geldiğini anlatıyor. Kitap, Mevlüt Dinç tarafından İngilizce ve Türkçe olarak yazılıp yayımlandı ve Türkçe basımının geliri, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’na bağışlandı. İngilizce basımı ise dünyanın pek çok yerindeki video oyunu meraklıları tarafından yoğun ilgi gördü. Hayat Bir Oyun’un İngilizce ve Türkçe versiyonları hem e-kitap olarak dijital platformlarda hem de basılı olarak kitapçılarda yer alıyor.

Özet Hayat Bir Oyun adlı kitabında Mevlüt Dinç, eğitim almak için gittiği İngiltere’de programlamayı kendi kendine öğrendikten sonra 1985 yılında profesyonel oyun kariyerine nasıl başladığını, dünya oyun sektöründe efsane isimler arasına girme başarısını, Enduro Racer, Last Ninja 2, First Samurai ve Street Racer gibi ünlü oyunları tasarlama sürecini, aldığı ödülleri, Sobee Studios’un kuruluş öyküsünü ve tasarladığı İstanbul Kıyamet Vakti, C4 Robot Oyunu, I Can Football ve Supercan’ın nasıl hayata geçtiğini kişisel anılarıyla da harmanlayarak ilham verici bir şekilde aktarıyor.


Kitapta Yer Alan Yorumlar:

Charles Cecil (Revolution Software, Activision) “Mev, hem hayranlık duyduğum hem de çok sevdiğim bir arkadaşım; büyüleyici bir hayatı ve anlatacağı bir sürü ilginç öyküsü var.”

Jon Hare (Sensible Software) İngiltere’de edindiği bilgi ve deneyimi kullanarak Türkiye’deki oyun sektörünün kurucusu olmayı başardığı için kendisiyle gurur duyuyorum. Şerefe, Mev!”

Jon Dean (Activision, Ea Sports) “Mev’i herkes sever. Cömert ve paylaşımcıdır, muhteşem bir sohbeti ve arkadaşlığı var. Aynı zamanda acayip zeki, çok çalışkan ve yetenekli bir programcı. Mev bir efsanedir.”

Kitapta Yer Alan Başlıklardan: Çocukluk, Gençlik ve İngiltere Yılları; İngiliz İşçi Sınıfı ile Tanışma; Kablo Fabrikasında İşçilik; ZX Spectrum İlk Oyun Bilgisayarım, Hayatımı Değiştiren Cihaz; “Oyuna Geliyorum”; “Kodlama Öğrenmeyi Kafama Taktım”; İlk Profesyonel Oyun Projesi: Gerry the Germ; Büyük Oyun Firmalarıyla Görüşmeler; İkinci Oyun: Prodigy; Enduro Racer Başarısı; Spectrum’u Amstrad’a Emule Etme; Activision – Aliens, Big Trouble in Little Chine ve Knightmare Oyun Projeleri; Last Ninja 2; Vivid Image Dönemi; First Samurai; Psygnosis, Sony ve Second Samurai; Street Racer, Dünyanın İlk Dört Kişilik Araba Yarışı Oyunu; Street Racer 2 ve Actor Oyun Motoru; Türkiye’ye Geri Dönüş; Sobee Studios Kuruluşu ve Türk Telekom ile Çalışmalar; SüperCan; Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu Kuruluşu; Türkiye’nin İlk Büyük Oyunu: İstanbul Kıyamet Vakti; Dünyanın İlk 11’e 11 Online Futbol Oyunu, I Can Football; Bundan Sonra…

  1. ^ https://www.darussafaka.org/haberler/hayat-bir-oyun-kitabi-yazari-ve-oyun-programcisi-mevlut-dinc-darussafakali-ogrencilerle-bir-araya-geldi.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  2. ^ https://mevdinc.com/.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)