Kullanıcı:Hergele/Tamamlanacak

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yüzde 52, adını Türkiye nüfusunun 26 yaş altındaki %52’lik kesiminden alan, özgürlük amaçlı hareketlerde bulunan apolitik gençlik oluşumu. Kendilerini "%52, hayatımızı gasp eden iktidarlara ve iktidar ilişkilerine karşı mücadele çağrısıdır. Hayat dolu bir öfkenin özgürlük için ayaklanmasıdır. Özgürlük tutkusuyla var olan gençlik topluluklarının dayanışmasıyız." ifade ederler.

Oluşumun iskeleti[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüzde 52, sadece bir Internet sitesinden ibaret bir oluşum olmadığının altını önemle çizer. Bütün %52 hareketleri ve yayınlanan bildiriler pek çok kişi tarafından kolektif bir şekilde hazırlanmaktadır.

Özünde anarşist bir oluşum olan %52 hareketinde, beklendiği üzere alışıldık tarzda bir başkan ya da örgüt lideri veya bir hiyerarşik bir yönetim kurulu bulunmamaktadır. "%52 mücadelesinde her yürek bir örgüttür." anlayışını benimseyen %52, alışıldık "örgüt" tanımından da özenle kaçınır. "Politik olmayan, erdemli, ahlâkî mücadele çabalarının hepsi, bir dayanışma örgütlenmesi olarak %52'nin belkemiğidir.". der ve ekler; "Politik devrim peşinde koşanlar %52 tavrından çok uzaktır. Onlar ancak belli kesimlerin "Hadi gidin örgütçülük oynayın." dediği hareketlenmelerdir ve aslında 'örgüt' değil 'aygıt'tırlar."

Oluşum tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

%52, faaliyet göstermeye Ekim 2006'da başlamıştır. İlk zamanlarda e-posta yoluyla Internet'te çeşitli mail gruplarına 5 Kasım 2006'da %52'nin harekete geçeceğini bildirerek, çeşitli ilanlar yayınlayarak ve İstanbul sokaklarına %52 grafittileri çizerek kendinden söz ettirmeye başladı.

%52 5 Kasım 2006'da, yuzde52.org sitesinde, kendi bildirileri olan Öfkenin Manifestosu'nu yayınlayarak söz verdikleri üzere faaliyete geçti. Manifestonun genel içeriği "Halklar devletlerinden korkmamalıdır. Hayat dolu öfkemizin özgürlük için ayaklanma vakti geldi. %52 nedir? Sensin, benim, onlar, bunlar, ötekiler, berikilerdir. Ölüyoruz, öldürülüyoruz, birbirimize kırdırılıyoruz. Farkına varmak için sadece başımızı kaldırıp bir adım atmamız yeter. Şimdi değilse ne zaman? Biz değilsek kim? Sonsuza dek özgürlük!" gibi bildirimlerden oluşuyordu. Söz konusu bildiri, Türkçe'nin düzgün kullanımıyla ve yazım kurallarına uygunluğuyla da dikkat çekiyordu.

Ayrıca web sitelerinin tasarımında, yayına başlama tarihi olarak 5 Kasım'ı seçmelerinde ve bildirilerinde "Halklar devletlerinden korkmamalıdır. Sonsuza dek özgürlük!" gibi ifadeler kullanmalarında, V for Vendetta filminin etkileri ağır basmaktaydı. Sonradan haklarında "Bir film izleyip hayatı değişen, Hollywood tarzı örgütlenmeyle devrim yapmaya çalışan örgüt." yakıştırması yapılan grup, bu iddialara "Söz konusu film bizce özellikle, iktidarın baskılarının tavana vurduğu, açık bir tahakküme dönüştüğü dönemde; umutla, inatla, ısrarla atılan özgürlük adımlarının, iktidarlar tarafından uyuşturulmuş milyonlarca insan tarafından nasıl sahiplenilerek bir devrime dönüştürülebileceğini göstermesi açısından anlamlı. Bize esin veren filme esin kaynağı olan düşüncelerdir zaten. Bu topraklardaki %52'lik kesimin hikâyesi ve öfkesi, özgürlüğe olan tutkumuzun esas esin kaynağıdır." şeklinde cevap verdi.[1]

Sesini daha sonra da sokaklarda ve üniversitelerde zalimlerin gücüne karşı hayal gücü şeklinde ifade ettikleri eylemleriyle devam eden %52, bu tür faaliyetlerini hâlâ devam ettirmektedir.

Yüzde 52 Dergisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2006'da %52 Öfke adıyla ilk dergisini çıkaran %52, bu sayıyı Öfkenin Manifestosu'na ayırdı ve bu bildiriyi basılı hale getirerek dağıttı. Dağıtımda %52 aktif olarak rol aldı ve dağıtım elden ele ya da e-posta yoluyla sipariş verme şeklinde gerçekleştirildi.

Şubat 2007'de %52 Öfke'nin ikinci sayısı okurla buluştu. İkinci sayıda, bildiride ortaya konulan fikirlerin ve hayallerin hayatla buluşturulması ve iktidarların karşısına dikilmesi konusunda pratiğe geçebilir fikirleri konusu ağırlıktaydı.

Öfkenin Manifestosu[değiştir | kaynağı değiştir]

-düzenleniyor-

%52'nin Eylemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

-düzenleniyor-

Diğer Oluşumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

-düzenleniyor-

V for Vendetta filminin %52 için anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

-düzenleniyor-


Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ %52 Röportajı - Nokta Haftalık Siyasî Haber Dergisi Sayı:7