Kullanıcı:HectorTroi/I. Konrad

Vikipedi, özgür ansiklopedi
HectorTroi/I. Konrad

I. Konrad veya Genç Konrad (yak. 881-23 Aralık 918), 911'den 918'e kadar Doğu Frank Krallığı'nı yöneten kraldır. Karolenj hanedanından gelmeyip, soylular tarafından seçilen ilk kraldır. Selefi çocuk kral IV. Ludwig'ın ölümünden sonra Doğu Franklı kabile şefleri tarafından kral seçildi.

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Conrad, Thüringen Dükü Conrad'ın ( Yaşlı olarak adlandırılır) ve Glismoda'nın oğluydu.[1] Muhtemelen Karolenj imparatoru Arnulf ve IV. Ludwig'ın annesi Ota ile akrabaydı. Aynı zamanda, Bamberg Kalesi'nde Babenberg Dükü Henry'nin oğulları ile Franconia'da üstünlük için şiddetle rekabet ettiler. 906'da iki taraf Fritzlar yakınlarında birbirleriyle savaştı. Üç Babenberg kardeşten ikisi gibi Yaşlı Conrad da öldürüldü [2] . Kral Louis the Child daha sonra Conradines'in tarafını tuttu ve üçüncü Babenberg'lü erkek kardeşi Adalbert, kralın başbakanı Mainz Başpiskoposu Hatto'nun güvenli davranış vaadine rağmen kısa bir süre sonra tutuklandı ve idam edildi. Conrad daha sonra tüm Franconia'nın tartışmasız dükü oldu. Bununla birlikte, amcası dük Gebhard'ın ölümünden sonra Conradines'in batı Lotharingia üzerindeki egemenliğini genişletme girişimlerinde başarısız oldu.

Kural[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocuk Louis'in ölümünden sonra Conrad, 10 Kasım 911'de Forchheim'de Saksonya, Swabia ve Bavyera hükümdarları tarafından Doğu Francia kralı seçildi. [3] Dükler, Louis'in Carolingian akrabası, Batı Francia kralı Basit Charles'ın tahta çıkmasını engellediler. Onlar, matematiğin son dönem kralıyla akraba olan Conradine ailesini seçtiler. Sadece Conrad'ın rakibi, Lotharingia Dükü Reginar, ona bağlılığını reddetti ve Batı Francia'ya katıldı.

Conrad Krallığı I (yeşil), Lotharingia Batı Francia'ya katıldı

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

HectorTroi/I. Konrad
Doğumu: c. 881 Ölümü: 23 December 918
Önce gelen
{{{before}}}
{{{title}}} Sonra gelen
{{{after}}}
Önce gelen
{{{before}}}
{{{title}}} Sonra gelen
{{{after}}}

[[Kategori:918 yılında ölenler]] [[Kategori:880'lerde doğanlar]]