Kullanıcı:Havvanurcolak/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bilgi Düzenleme

Bilginin düzenlenmesi, kütüphanecilik çerçevesinden bakıldığında kataloglama ve sınıflama süreci ile bu süreçte kullanılan çeşitli listeleri, kuralları ve standartları içermektedir. Buradan yola çıkarak bilginin düzenlenmesi kavramının, bilgiye erişim sağlayabilmek için materyallerin belirli bilgilerini düzenleme becerisi anlamına geldiği söylenebilir. Taylor ve Joudrey bilginin düzenlenmesini; bilgi kaynaklarının tanımlanması, tanımlamaya başlık ve konu erişim noktalarının eklenmesi, belirli bilgileri kaydedilen bilgi kaynaklarının vekili olarak hizmet edecek kayıtların sunulması ve mantıksal olarak düzenlenmiş kaynakların meydana gelmesi süreci olarak tanımlamışlardır (2009, s. 2). Bu süreç sonucunda, düzenlenen kütüphane dermelerine ana erişimi sağlayan kataloglar oluşturulmaktadır. (Taylor ve Joudrey, 2009, s. 10).

Varoluşundan bu yana kütüphane kataloğu, kataloglama olarak adlandırılan, kütüphane kaynaklarının bibliyografik verilerinin oluşturulması süreci sonunda meydana gelmektedir (Coyle, 2010, s. 11). Kataloglamanın amacı, kullanıcıların anlayabilecekleri şekilde kütüphane dermesinde yer alan materyallerin bulunabilir ve keşfedilebilir olmasını sağlamaktır (Taylor ve Joudrey, 2009, s. 10). Bu amaç aynı zamanda kataloğun da amacı olmaktadır.

Kataloglama süreci sonucunda oluşan katalog, belirli bir kütüphanenin dermesinde bulunan (Taylor ve Joudrey, 2009, s. 10);

  • Herhangi bir yazarın yazdığı eser/eserleri,
  • Eserlerin başlıklarının ne olduğunu ya da
  • Herhangi bir konu hakkında ne tür eserlerin yer aldığını göstermektedir.

Aslında bir katalog sadece bu bilgileri değil, kaydedilen diğer bilgileri de göstermeyi amaçlamaktadır.

Katalog ayrıca;

  • Bir yazarın tüm eserlerini,
  • Bir eserin tüm basımlarını,
  • Bir konu hakkındaki tüm eserleri,
  • Dermede fiziksel olarak bir araya getirilemeyen eserleri

yan yana koyabilmekte, yani bir araya getirebilmektedir (Taylor ve Joudrey, 2009, s. 10). Fakat katalogların bunları yapabilmesi için kataloglama kuralları, sınıflama sistemi, konu başlıkları listesi gibi pek çok standart araçlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Kütüphane kullanıcıları arasında kütüphaneciler bulunabildiği gibi, aynı zamanda kütüphaneci olmayan ve kütüphanecilik jargonundan anlamayan kişiler de bulunmaktadır. Üstelik bu kişiler kullanıcıların büyük bir oranını oluşturmaktadır. Bu durum, bibliyografik kayıtlar oluşturulurken göz önünde bulundurulması gereken önemli bir husustur.

Kataloğun amaçlarını gerçekleştirebilmesi için ihtiyaç duyulanlar arasında tek tip bir üstveri kümesi de bulunmaktadır. Üstveriler; kütüphanenin sahip olduğu materyalleri tanımlamak, bu materyallerin yönetimini desteklemek, kütüphaneciler ve kütüphaneci olmayan kullanıcılar için erişim ve keşif noktaları sağlama amacıyla oluşturulmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Varol,A.(2018). Bilginin Düzenlenmesinde WEB 3.0 Teknolojilerinin Kullanılması(yüksek lisans). (519169)