Kullanıcı:Goktr001/VP:SON/ÖNERİ

Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Burası öneri sayfasıdır. Burada öneriler olacak.
  • Bu kutucuk neden önemli? Güncel durumla ilgili açılan maddelerden çoğu kullanıcı habersiz. bkz 2020_Beyaz_Rusya_protestoları. Son 30 gün 155 görüntülenme. Sizce de çok az değil mi onbinlerce tık alan anasayfamız varken? Amacımız elbette tık almak değil fakat güncel konulardaki maddeleri öne çıkararak ve okunmalarını sağlayarak hem daha fazla kullanıcı kazanabilir, bu maddelere katkı alabilir ve genel olarak ansiklopedinin yaşayan bir olgu olduğunu okuyuculara aktarabiliriz.
  • Anasayfadaki kutucuk maks. 3?-5? gelişme alacak şekilde tasarlanmalı. Bu 5 resimden birisi muhakkak resimli olmalı. Hepsine resim önerilebilir fakat güncel şablonda 1 adet resim olacaktır. O da ...(görselde)... diye belirtilecektir.
  • Gelişme yazımı ansiklopedik olacak fakat aynı resmiyet burada beklenmeyebilir. Gelişmeler spekülatif olmamalıdır. Gelişmeye bir Viki maddesi bağlantı verilmelidir, en az. Gerçekleşmiş olaylar olmalıdır. Olacak, gelecekte olacak, haftaya olacak, yarın olacak vs. olaylar burada yer alamaz. Bunları eklemeyi gelecekte düşününüz. Gelişmeler yaklaşık 140 harfi geçmesin. Diğerlerine yer kalmaz.
  • Kaynakların güvenilirliği elbette bir kıstas fakat her kaynaktan da CNN kalitesinde olması beklenemez. Kaynağın pek de duyulmadığını düşünüyorsanız birden fazla kaynak ekleyin. Önerilen metinde vurgulu yerleri kalın harflerle yazın. Bu noktalar kullanıcıyı ilgili maddeye yönlendirmelidir. Güncel olaylara ve maddesi olan olaylara öncelik tanınır. Madde yoksa bunu başlatabilir(taslak dahi olsa) ve burada önerilen metninizi daha güçlü bir aday haline getirebilirsiniz. Eklenen metinler eklendikleri tarihle beraber /içerik kısmına eklenir.
  • 2 haftadan eski haberler kaldırılır ve sıradaki haberler anasayfaya taşınır. Bu süre kesin değildir. Haber sıklığına ve değerine göre bu akış değişebilir. Bu noktada eski gelişmelerden "az tık" almış haberler diğerlerine göre daha erken elenebilir, eğer akış çok dinamik hale geldiyse. 2 hafta için basit şekilde Kullanıcı:Goktr001/VP:SON/İçerik/Şablon:güncel mi kontrolcüsü var ama daha iyisi yapılabilir sanırım. Mediawiki kullanarak bir şeyler yaptım. Aşağıda güncellik tablosu oluşturdum. Kaç gün geçmiş oradaki içerikler üzerinden bilgi veriyor bu şablon bize. Oradaki her parametrenin takibi de böylece kolay olmuş olur.
  • Burada öneriyi her kullanıcı yapabilir fakat ekleme işlemi devriye ve devriye üstü alan adına müdahil olabilen kullanıcılarla yapılır. Özel durumlarda haber kutusuna ek tepe başlık konabilir, örneğin 2019 covid pandemisi.
  • Burada her haber için topluluk görüşü oluşması beklenmez. Son gelişmeler dinamik bir sayfadır. Uygun görülen metinler ve diğerleri sıraya alınır ve belirli aralıklarla anasayfa sirkülasyonu gerçekleşir. Tek şablon vardır. Bu ana şablon sürekli olarak güncellenir. Güncel olaylar kısmı olayın güncel kaldığı sürece kendisine orada yer edinir. Orada bir olay olmalıdır, sığıyorsa 2 olay da olabilir? Sadece madde yönlendirmesi yapılır.
  • Aşağıya birkaç öneri sonuçlama koydum. Kolay vakalar ama genelde böyle vakalar bekliyorum.
  • Bot yardımıyla yapılabilecek çok şey var fakat bot bilgim olmadığı için wiki mark-up language ve şartlı şablonlara bakınıyorum. Yardımcı olmak isteyenlerle çalışmak isterim.

Kutudaki maddelerin güncelliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Anasayfa gelişmeler güncellik tablosu
Gelişme sırası Geçen gün sayısı
Görsel -125
İçerik 1 -122
İçerik 2 -125
İçerik 3 -125
Devam edenler -122

Öneri sonuçlandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Öneri sonuçlandırma[değiştir | kaynağı değiştir]