Kullanıcı:Güneşinkızı7/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amerikalılar, 1980'deki İran rehine krizi sırasında Amerikalı diplomatları koruma ve kurtarma konusunda Kanada'ya yaptığı yardım için minnettardı.

" Kanada Hırsızlığı " , İran Devrimi'nden sonra 4 Kasım 1979'da İran'ın Tahran kentindeki Birleşik Devletler büyükelçiliğinin ele geçirilmesi sırasında yakalanmaktan kaçan altı Amerikalı diplomatın Kanada hükümeti ve CIA tarafından ortaklaşa gizlice kurtarılmasıydı . İslamcı öğrenciler, ABD destekli Şah'ın yargılanmak üzere geri dönmesini talep ederek Amerikan büyükelçiliği personelinin çoğunu rehin aldı. [1]

Diplomatlar İngiliz misyonu ve Kanada diplomatik personeli tarafından korunduktan sonra, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri hükümetleri, hile ve Kanada pasaportlarını kullanarak kaçışlarını sağlamak için bir strateji üzerinde çalıştılar. "Kapari", sahte bir film ekibi oluşturmak için Tahran'daki altı diplomatla birleşen bir CIA görevlisini ( Tony Mendez ve bu olay için "Julio" olarak bilinen meslektaşı) içeriyordu. İddiaya göre, prodüksiyonu aslında terk edilmiş olan bilim kurgu filmi Argo için bir sahne çekmek üzere uygun bir yer bulmayı bitiren altı Kanadalı, bir İrlandalı ve bir Latin Amerikalıdan oluşuyordu. 27 Ocak 1980 Pazar sabahı, tam sekiz kişilik grup Tahran'daki Mehrabad Havalimanı'nda pasaport kontrolünden geçerek Zürih'e giden bir Swissair uçağına binerek İran'dan kaçtı. [2]

Bu olaylarla ilgili yazılan bir makale 2007 yılında Wired'da yayınlandı. Makale, Mendez'in yazdığı bir anı kitabının yanı sıra gevşek bir şekilde 2012 yapımı Argo filminin temeli olarak kullanıldı .

  1. ^ Halton (January 29, 1980). "Canadian Caper helps Americans escape Tehran". The National. Toronto: CBC Archives. January 28, 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: February 24, 2013. Halton, David; Nash, Knowlton (January 29, 1980). "Canadian Caper helps Americans escape Tehran". The National. Toronto: CBC Archives. Archived from the original on January 28, 2013. Retrieved February 24, 2013.
  2. ^ "Ken Taylor and the Canadian Caper". Foreign Affairs, Trade and Development Canada. December 2, 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: January 18, 2014. "Ken Taylor and the Canadian Caper". Foreign Affairs, Trade and Development Canada. Archived from the original on December 2, 2018. Retrieved January 18, 2014.