Kullanıcı:Gökçe Yörük/Vikipedi:Resim Atölyesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

 
VikiProje Resim

Atölyesi'ne

Hoşgeldiniz

VikiProje Resim Atölyesi, Wikimedia Commons ve Türkçe Vikipedi'de bulunan çeşitli formatlardaki resim dosyalarının düzenlenmesi ve yenilerinin oluşturulmasını hedefleyen bir Vikipedi projesidir.

Proje kapsamında grafikerler tarafından harita, şema ve logo gibi resim dosyalarının düzenlenir ve yenilerinin meydana getirilir. Fotoğrafların düzenlenmesi de yine grafikerlerin işidir. Aktif grafiker bulunmaması durumunda üye çevirmenler tarafından talepler, diğer dillerdeki Vikipedilerin ilgili projelerine aktarılır.

Nihai amaç, yukarıda belirtilen yollarla Türkçe Vikipedi'deki sayfa kalitesini görsel anlamda arttırmaktır.

Bu proje ayrıca VikiProje İstanbul gibi diğer projelerle ortak çalışma yürütmektedir.

Projeye katılıp yardımcı olmak istiyorsanız aşağıdaki alt başlıklara göz attıktan sonra katılımcılar listesinin ilgili bölümlerine adınızı ekleyebilirsiniz.

Hedefler

VikiProje Resim Atölyesi'nin temelleri, 3 Ağustos 2007 tarihinde açılan "Harita ve Şema Türkçeleştirme" projesine dayanmaktadır. Bu projenin amacı, adının da ifade ettiği gibi Vikipedi'de bulunan yabancı dildeki harita ve şemaların Türkçeleştirilmesiydi. 14 Ağustos 2008 tarihinde projenin adı "Grafik Laboratuvarı" şeklinde değiştirilmiş, böylece çalışma alanı büyük ölçüde genişletilmiştir.

Unvan Görev Proje
Grafiker Harita, şema vs. düzenleme Resim Atölyesi
Harita, şema vs. oluşturma
Fotoğraf düzenleme
Fotoğrafçı Fotoğraf oluşturma (çekme) Fotoğrafhane

Bugün Grafik Laboratuvarı'nın devamı niteliğindeki VikiProje Resim Atölyesi'nin başlıca amacı harita, şema, logo ve fotoğraf gibi resim dosyalarının düzenlenmesi ve yenilerinin oluşturulmasıdır. Şekil 1'deki tabloda da ifade edildiği üzere, düzenleme işlemleri grafik düzenleme programı kullanabilen ve bu sebeple "grafiker" olarak adlandırılan kullanıcıların işidir. Grafikerler, düzenleme işlemlerinin yanı sıra "İstekler" sayfasında belirtilen tarifler doğrultusunda harita, şema gibi yeni resim dosyaları oluşturmaktadır. Fotoğraf çekimleri ise "fotoğrafçı" olarak adlandırılan kullanıcılar tarafından yapılmaktadır ve fotoğrafçıların çalışma alanı bu proje değil VikiProje Fotoğrafhane'dir.

VikiProje Resim Atölyesi'nde yapılan düzenleme işlemleri resim dosyalarının kalitesini ve anlaşılabilirliğini arttırmağa yöneliktir. Proje kapsamında genel olarak aşağıdaki işlemler yapılmaktadır:

  • Türkçeleştirme: Harita ve şema gibi resim dosyalarının anlaşılabilirliğinin arttırılması amacıyla Türkçeleştirilmesidir.
  • Haritaların ansiklopedik hâle getirilmesi: Bir haritanın ansiklopedik olabilmesi için güvenilir bir kaynağa dayanması gerekir. Yeni haritalar oluşturulurken kaynağının olup olmadığına dikkat edilmelidir. Kaynağı belirsiz haritalara Vikipedi'de yer verilmemelidir. Ansiklopedik haritalar ayrıca isim, yön işareti, ölçek, lejand ve enlem/boylam değerleri gibi her haritada bulunması gereken[1] elemanlara sahiptir. Yeni çizilen haritalarda bu elemanların tamamına yer verilmelidir. Vikipedi'deki mevcut haritalara da eksik olan elemanların eklenmesi ile bu haritalar ansiklopedik hâle getirilmiş olur.
  • SVG formatına dönüştürme: Belirli resimlerin SVG formatına dönüştürülmesidir.
  • PNG formatına dönüştürme: SVG formatındaki resimlerin PNG formatına çevrilmesidir.
  • Fotoğraftaki önemli bir unsurun ön plana çıkarılması,
  • Gereksiz unsurların fotoğraftan kaldırılması,
  • Fotoğrafın renklerinin düzenlenmesi ve netleştirilmesi
  • Fotoğrafların birleştirilmesi (panoramalar için)
  1. ^ Laboratuvar Çalışması Ders Notları s.3, Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü


Yukarıda yapılan açıklamalarda Türkçe Vikipedi'deki bu projenin hedefleri ve projeye katılan grafiker ve fotoğrafçıların yapabilecekleri işler belirtilmiştir.

Vikipedi:Köy çeşmesi/2009/Haziran#Grafik Laboratuvarı

Vikipedi:Köy çeşmesi/2010/Şubat#Grafikerler !!!

Vikipedi:Köy çeşmesi/2010/Kasım#Vikipedi:Grafik Laboratuvarı

Kullanıcı:Gökçe Yörük/Şablon:Kullanıcı VP Resim Atölyesi

Vikipedi:Köy çeşmesi/2010/Aralık#Hizmetli eksiği sıkıntısı, işlerin çok geç yapılması ya da hiç yapılmaması *


Vikipedi:Adil kullanım politikası

Ne Yapabilirsiniz?
  1. Portal:Philosophie: Das Portal ist die Themenübersicht im Bereich Philosophie und wird von den Projektteilnehmern gemeinsam betreut. Hier werden neue Artikel eingetragen. Fehlt ein wichtiges philosophisches Lemma, so kann man es ebenfalls in dem Portal eintragen. Schließlich bietet das Portal eine Übersicht der ausgezeichneten Philosophieartikel in der Wikipedia.
  2. Qualitätssicherung: Die Qualitätssicherung ist die zentrale Anlaufstelle, an der (i) auf sehr stark verbesserungsfähige Artikel, (ii) auf mutmaßlich zu löschende Artikel sowie (iii) sonstige Probleme im Bereich Philosophie hingewiesen werden kann.
  3. Inventur: Die Inventurliste bietet eine Übersicht über den Zustand der philosophischen Grundlagenartikel. Die Inventurliste kann bei der Planung der Artikelarbeit helfen. Sie soll allerdings niemanden davon abhalten, Artikel zum eigenen Nischenthema zu schreiben.
  4. Projektdiskussion: Diese Seite wird von allen Teilnehmern des Wikiprojektes beobachtet. Bei Fragen oder Hinweisen, die weite Teile oder den gesamten Bereich der Philosophie betreffen, sollte man sich auf dieser Seite melden.
  5. Treffen: Alle zwei Monate gibt es Chat-Treffen des Wikiprojekts, bei dem alle Interessierten herzlich eingeladen sind. Die Treffen sollen dazu dienen, allgemeine Anliegen zu klären und anstehende Arbeit zu koordinieren. Es geht aber auch darum, sich ein wenig kennen zu lernen. Erfahrungsgemäß machen diese Treffen sehr viel Spaß.
  6. Gotha-Preis, ein Schreibwettbewerb des Projektes Philosophie. - Es stehen etwa 100 Artikel zur Auswahl, denen es aus Sicht des Projektes deutlich an Qualität fehlt. - Den Preis gewinnt, wer einen dieser Artikel so verbessert, dass er voll den Ansprüchen von Wikipedia genügt. Es gibt eine Teilnehmerbeschränkung auf Mitarbeiter, die bislang nicht im Projekt Philosophie aktiv sind. Erster Preis ist ein Kilogramm Kerzen aus Gotha!
  7. Literaturstipendien Im Philosophiebereich können nun auch Literaturstipendien zur Verbesserung von Artikeln beantragt werden. link=Wikipedia:Literaturstipendium/Wikimedia Deutschland|30px|Zum Literaturstipendium

Bu sayfanın tasarımında, Almanca Vikipedi'deki WikiProjekt Philosophie'den yararlanılmıştır.