İçeriğe atla

Kullanıcı:Fatma Nur Köksal/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye’de ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi olarak bilinir. Toplam 17.000 metrekarelik alanı vardır ve Umurbey Mahallesindeki eski bir ipek fabrikası Tofaş’ın sosyal sorumluluk projesi adıyla birlikte restore edilerek 28 Haziran 2002’de müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Müze; Umurbey Hamamı, Fayton Kafe, Eski Türk Evi, Fırın ve Baca, Havuz, Dokuma Alanı, Mancınıkhane ve Kozaklık olmak üzere 8 kısımdan oluşur.

Umurbey Hamamı, Rumeli Beylerbeyi Kara Timurtaş Paşa’nın oğlu Omurbey tarafından yaptırılmıştır ve bu hamam müzenin fuaye ve geçici sergilerinin toplandığı yerdir. Eski Türk Evi olarak adlandırılan kısım ise müzenin idari binasıdır. Dokuma bölümü olarak kullanılan Dokuma alanı, mancınıkhane ve kozaklık bulunuyor.

Müzenin içerisinde M.Ö. 12000 yılından günümüze kadar Anadolu olarak adlandırdığımız bu bölgedeki otomotiv alanının zaman içerisinde gelişimine ait sergiler var.

Ahşap kazıklardan buharlı motorlara kadar; tekerleğin Anadolu’ya ilk

ulaşmasından itibaren hidrolik direksiyon sisteminin icadına kadar olan farklı farklı süreleri kapsayan bu serginin belirli bir bitişi yok.

Tofaş’ın eski yöneticilerinden Jan Nahum, Y. Mimar A. Naim Arnas ve M.S.Ü Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Önder Küçükerman; Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gösterilen eski ipek fabrikasının bulunduğu yerde ‘’Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’’nin kurulması amacıyla 2018 yılında ilk adımı attılar.

Umurbey Bilgi Parkı içerisinde bulunan alan ve yapıtlar müze olarak kullanıma uygun bir şekilde restore edilerek kullanıma açıldı. Eski ipek fabrikasının ana binası olan müzede kalkolitik çağa ait bir tekerlekten esinlenilmiştir. Bugün Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’nde, 2600 yıl önce yapılan arabanın Bursalı ustalar tarafından yeniden hayata geçirilmiş tekerlekler, geleneksel araba atölyeleri, motorlu ve motorsuz araçlar sergilenmektedir.

Müze, en son veriler ışığında yılda ortalama altmış bin yerli ve yabancı ziyaretçi alıyor. Müze, 28 Haziran 2002’de açtığından bu yana yaklaşık 1 milyondan fazla ziyaretçi almıştır.