Kullanıcı:Farid Amiri Ghezeljeh/İran İmparatorluk Hava Kuvvetleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İran İmparatorluk Hava Kuvvetleri (Farsça: نیروی هوایی شاهنشاهی ایران, Romanize edilmiş: Nirû-ye Hevayi-ye Şahenşahi-ye İran) Pehlevi rejimi döneminde İranın hava kuvvetleriydi. 1924 yılında Rıza Şah Pehlevî emriyle kuruldu.[1][2]

Kuvvetlerin resmi mottosu ve amblemin altında bulunan yazı "Gökyüzünün yükseği benim konumumdur(yerimdir ve ya yurdumdur kelimeleri alternatif olarak kullanilabilir)" (Farsça: بلند آسمان جایگاه من است, Romanize edilmiş: Boland Âseman Câyegâh-e Men Est)dir. Aynı zamanda bu mottonun bir marşı da vardır ve hâlen İran Hava Kuvvetlerinin resmî marşı olarak kullanılmaktadır.

İran İmparatorluk Hava Kuvvetleri amblemi

Şubat 1979 İran İslam Devrimi sonucunda İran da 2500 yıllık monarşi rejimi kalktı ve İmparatorluk Hava Kuvvetleri, İran (İslam Cumhuriyeti) Hava Kuvvetleri ile değiştirildi.

İran İmparatorluk Hava Kuvvetleri madalyonu

[[Kategori:İran Hava Kuvvetleri]] [[Kategori:İran askerî tarihi]] [[Kategori:Ölü dış bağlantıları olan maddeler]] [[Kategori:Kaynaksız anlatımlar içeren maddeler]]

  1. ^ "Islamic Republic of Iran Air Force (IRIAF) • یروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران - Aviation History / XAIRFORCES". xairforces.net. Erişim tarihi: 2023-05-05. 
  2. ^ "Aviation Safety Network > ASN Aviation Safety Database > Operator index > Iran > Imperial Iranian Air Force - IIAF". aviation-safety.net. Erişim tarihi: 2023-05-05.