Kullanıcı:Fanciful odd

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Alunit[değiştir | kaynağı değiştir]

Alunit: Bir sulu potasyum-alüminyum-sülfat minerali. Yaygın olarak bulunan alunitin bileşimi KAl3 (SO4)2(OH)6 şeklinde olup K2O.3Al2O3.6H2O, K(AlO3).(SO4)2.3H2O, K2(Al(OH)2)6.4SO4 veya KAl2(SO4)2.(OH)5 gibi natroalunit, natrojarosit, jarosit, amonyumjarosit, hidronyumjarosit minamit bileşikleri de alunittir. Alunit AB3(XO4)2(OH)6 genel formülü ile ifade edilebilmekte ve burada A katyonunun yerini Na, U, K, Ag, NH4, Pb, Ca, Ba, Sr ve Nadir toprak elementleri alırken B katyonunun yeri Al, Fe, Cu, ve Zn ile doldurulabilmektedir. (XO4)x- anyonunda X bileşeni S veya P ile doldurulmaktadırKimyasal bileşiminde %11.4 K2O bulunur.Alunit mineralleri ancak Alterberg grubu analiz yöntemleri ile yapılabilmektedir.Saf alunitin rengi beyazdır.Gri veya pembemsi olanları da vardir. Jarosit ve natrojarosit gibi izormorfları ile birlikte bulunur.

Trigonal pramidal kristaller verir.Görünüşü romboedere benzer.Genellikle masif veya saçılımlı taneler halinde bulunur.Kapalı tüpte ısıtılınca su verir.Şiddetli ısıtılmaya tabi tutulunca kükürt dumanı (SO2) yayar.

Kullanım Alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Alunit, değerli bir Potasyum kaynağıdır.Ayrıca alüminyum sülfat ve Fosfat içeren gübrelerin üretiminde kullanılan önemli bir hammaddedir. Yüksek Al2O3 içeriği, alunitin aynı zamanda alüminyum cevheri olarak da değer kazanmasını sağlamaktadır. Alunitin çimento üretimi için gerekli olan silisyum ve alüminyum içerikleri de kireçtaşı,dolomit, magnezit,varit ve viterit ile karıştırılarak değişik özelliklere sahip çimento üretimini mümkün kılmaktadır. Seramik sanayi ve refrakter malzeme üretiminde de alunit giderek önem kazanmaktadır. Kağıt üretiminde,dericilikte,tekstil sanayinde, yangın söndürme aletlerinde,boya ve vernik üretiminde,şehir sularının arıtılmasında da alunitten faydalanılmaktadır.

Özgül Ağırlığı: 2.6-2.8 gr/ cm3 Sertlik: 4 Saydam ve yarı saydam Ergimez Sülfürik asitte çözünür