Kullanıcı:Fırat kayaci

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Faşist Devlet Anlayışı

Sözlüklerde faşist, sadece kendi düşüncesini doğru belleyen ve başkalarını da o düşüncenin doğruluğuna zorlayan kişi olarak tanımlanıyor.Fakat bu terimin birden fazla tanımı ve açıklaması bulunur. Neredeyse her tanımda milliyetçilik fikri öne cıkıyor.Ancak detaylı bilgi için faşizm siyasi ideoljisinin ortaya çıkışını bununla beraber farklı faşist hareketleri, öne çikan liderleri ve bu liderlerin özelliklerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. İlk olarak Alman ırkçı lider Hitler ile bağdaştırdığı faşizm- faşist kavramları aslında öyle değil.Herkesin aklına gelen yani aşırı milliyetçiolan ve kendi ırkından başka hicbir irkı vâr olarak görmeyen olarak tanımlanır. Diğer taraftan liberalizm karşıtlarina da soykırım yandaşlarına da faşist deniyor.Genel anlamda faşist hareketlerin neredeyse hepsinde erkek egemenliği vardır. Eşitlik söz konusu değildir. Faşizm yanlıların çoğunda dikkat çeken özellik milliyetçi olmanın yanında milli marşlara ve benzeri unsurların üzerine fazla düşünürler. Bu yüzden bulundukları her alanda farklı düşüncelerin varlığına katlanamazlar.

Genel anlamda faşist ve faşizmi benimseyen insanların olduğu devletler bir bakıma bölmeye ve bölünmeye müsait olması ve eşitlik söz konusu olmadığı için ırkçiliğın daim olması nedeniyle hep geri planda var olan bir yanliş anlayışı barındırır. Faşistler bireycilik ve liberalizm gibi ideolijilerden korkar ve bu korkularını farklı düşüncelerını bastırarak ifade etmeye calişır.

Faşist yanlısı bireyler aynı zamanda hükümete karşıda taraf olabilir diğer yandan da otoriter lider olarak faşizmi benimseyen liderler de vardır.