İçeriğe atla

Kullanıcı:Esraergluu/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tokat’ın Yöresel Yemekleri

Tokat yemek kültürü olarak Ermeni, Rum, Yahudi, Balkan Türkü, Muhacirler gibi birçok ülkenin yemek kültürüne maruz kaldığı için oldukça çeşitlidir.[1]

Bat: Salça, yeşil mercimek, düğ, yeşil soğan ve maydanozdan oluşan bat yapıldıktan sonra Erbaa yaprağı, ceviz ve köy ekmeğiyle servis edilir. Adını ise yeniliş tarzından almıştır. Bu yemeğin sulu kıvamda olması ve içine ekmek doğranıp yenilmesi sebebiyle adı bat olarak anılmaktadır.

Erbaa Narince Bağ Yaprağı: Bu üzüm çeşidi en kaliteli üzüm çeşitlerinden biridir. Tokat ilinde en fazla salamuralık yaprak Erbaa ilçesinde üretilmektedir.

Niksar Cevizi: Diğer cevizlerden ayıran özellikleri; sulama sularının kaliteli olması, topraklarının temiz olup organik tarıma elverişli olması.

Tokat Kebabı:

Tokat Kebabı yüzlerce yıldır bağ evlerinde sadece bu lezzet için tasarlanmış fırınlarda pişirilip yenilen geleneksel bir lezzettir.

Tokat Narince Salamura Asma Yaprağı: Tokat Narince Salamura Asma Yaprağı, taze Narince çeşidi asma yapraklarının hasat edilmesinden sonra belirli konsantrasyondaki salamura içinde belirli bir süre fermantasyona tabi tutulması ve ambalajlanmasıyla elde edilen Tokat’a özgü geleneksel bir üründür.

Tokat Yazması: Oyulmuş kalıplar kullanılarak çeşitli boyalarla pamuklu, bazen de ipek kumaşlar üzerine elle çizilip resmedilerek veya basılarak yapılan bir kumaş süsleme sanatıdır. Genel olarak bu yazmalar düğünlerde gelinlerin çeyizine konulur.

Turhal Yoğurtmacı: İsmini katlama ve yoğurma kelimelerinden almıştır. Genellikle dini bayramlarda ve özel günlerde alınan Turhal yoğurtmacının cevizli ve haşhaşlı çeşitleri vardır. Turhal yoğurtmacı özel taş fırınlarda pişirilir.

Zile Kömesi: İplere dizilmiş halde sırayla konulan ceviz bulunan, Erbaa Narince üzümü şırası, un ve buğday nişastası ile hazırlanmış, hasuda bulanmış tatlı bir lezzettir.

Zile Pekmezi: Pekmez; üzüm, dut, şeker pancarı, elma, erik, karpuz gibi şeker oranı yüksek birçok meyveden elde edilebilmektedir. (Kaynakça) Antep fıstıklı sade çeşitleri vardır. Zile pekmezi ise taze üzümden elde edilir. Pekmez üretimi Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yapılsa da, kaliteli pekmez üretiminin yapıldığı başlıca yöreler; Tokat, Kastamonu, Eskişehir, Kırşehir, Kayseri, Gaziantep, Balıkesir ve Hatay sayılabilir. (kaynakca)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yaylacı, Savaş; Mertol, Hüseyin (16 Nisan 2021). "COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER VE GASTRONOMİK LEZZETLER: TOKAT ÖRNEĞİ". Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 7 (1): 313-334. doi:10.31463/aicusbed.891301. ISSN 2149-3006.