Kullanıcı:Denizmagnetica/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alejandra Pizarnik
DoğumArjantin
Ölüm25 Eylül 1972
Meslekşair

ALEJANDRA PIZARNIK (1936-1972): Arjantinli şair.

Yahudi göçmeni bir ailenin kızı olarak 1936'da Arjantin'de dünyaya geldi. Ailesi 1934’te Stalin’den kaçıp önce Paris’e, kısa bir süre sonra da Arjantin’e göç etti. Alejandra, iki yıl sonra 1936 yılının 29 Nisan'ında doğdu. 1954 yılında Buenos Aires Üniversitesi’ne başlayarak edebiyat, gazetecilik ve felsefe okuyan Alejandra Pizarnik, bir süre bursiyer olarak ABD’de bulundu.

Juan Batlle Planas’dan resim öğrendi. Ancak nihai olarak şiiri seçti. İlk şiir kitabını daha 19’unda çıkardı. 1960’ta Paris’e giden Alejandra Pizarnik orada, 1960-1964 yılları arasında çevirmen olarak çalışmaya başladığı ve çeşitli dergiler için edebi eleştiriler yazdığı bir dönem yaşadı. Pizarnik, bu dönemde Julio Cortázar ve Meksikalı şair Octavio Paz ele yakın arkadaş oldu. Paz, Pizarnik'in 1962'de yayımlanan Diana'nın Ağacı adlı eserine önsöz de yazmıştır. Cortazar ve ilk eşi Aurora Bernárdez ise, Pizarnik'in Arjantin'de Püriten ailesi ve baskıcı hükümet tarafından yok edilme riski taşıyan eserlerini Paris'e getirtti ve daha sonra da Columbia Üniversitesi'nin koruması altına aldırtarak Pizarnik'in eserlerinin günümüze kadar ulaşmasını sağladı.

Alejandra Pizarnik, yaşamı boyunca psikolojik sorunlar yaşadı ve depresyon tedavisi gördü. 1972’de daha önceki iki intihar denemesinin ardından kaldırılarak tedavi gördüğü hasteneden izinli olarak ayrıldığı sırada aşırı dozda ilaç alarak 25 Eylül'de yaşamına son verdi.

Eserleri:[değiştir | kaynağı değiştir]

Lirik eserleri:[değiştir | kaynağı değiştir]

En Yabancı Ülke (1955), Son Masumiyet (1956), Son masumiyet/Kayıp Maceralar (1958), Diana'nın Ağacı (1962), İşler ve Geceler (1965), Delilik Taşını Çıkarma (1968) ve Müzikal Bir Cehennem (1971).

Romanları:[değiştir | kaynağı değiştir]

Korsan ve Hilda, Yalan Makinesi (teyit edilmeli)

Hikayeleri:[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanlı Kontes

Kaynaklar:[değiştir | kaynağı değiştir]

https://www.pressturk.com/yazarlar/mustafa-ozbey/alejandra-pizarnik-lanetli-bir-yazarin-biyografisi/2363/

https://futuristika.org/alejandra-pzarnik-gunesli-bir-gece-dusluyorum-circiplak/