İçeriğe atla

Kullanıcı:Deniz720016/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türk Tarih Müzesi ve Parkı, Ankara'nın Etimesgut ilçesinde yer almaktadır. 29 Ağustos 2021 tarihinde hizmet vermeye başlayan bir açık müzedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk Tarih Müzesi, Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet TAŞAĞIL’ın Başkanlığında oluşan bilim kurulu tarafından, projenin her aşaması tarihi bilimsel veriler esas alınarak yapılan bir çalışmadır.

Türk Tarih Müzesi; Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün  “Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”  veciz sözü şiar edinilerek yapılmıştır.

Türk Tarih Müzesi’nde Türk ve Dünya tarihine yön vermiş tarihi olaylar ve kişiler, çağdaş müzeciliğin gereklilikleri olan sunum ve anlatım yöntemlerinden heykeller, panoramik resimler, rölyefler, yazıt replikaları ve kompozisyon alanları ile yaklaşık 6 bin metrekare kapalı alan, 52 bin metrekare açık alan olmak üzere toplamda 58 bin metrekare alanda sergilenmektedir. Ayrıca Müzemizde 650 kişilik konferans salonu, 40 bin adetlik Türkoloji kütüphanesi ile birlikte 100 bin EKitap dijital veri ağı, sergi salonu, hediyelik eşya reyonu, kafeterya ve Türkiye’nin en büyük Otağı bulunmaktadır.

Türk Tarih Müzesi; Gelecek kuşaklara milli tarih şuurunun öğretilmesini, ziyarete gelecek olan öğrencilerimizin tarihi görerek, dokunarak, hissederek öğrenmesini, Ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak kadroların yetiştirilmesine ve Büyük Türkiye’nin inşasına katkı sağlamayı hedeflemektedir.[1]

Müze Binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzede aynı zamanda, ünlü ressam Yaşar Zeynalov’un Ergenekon Destanı, 1071 Malazgirt Zaferi, 1453 İstanbul’un Fethi ve Sakarya Meydan Muharebesi konulu panoramik resimleri sergilenmektedir. Bununla birlikte Türkiye’de ilk kez, Göktürk dönemine ait Kül Tigin ve Tonyukuk, Uygur dönemine ait Moyun Çor, Terkin ve Dolodoy anıtlarının replikaları, Türk tarihinin 17 adet tablo ile yansıtıldığı Türk Tarih Panosu, Türk dilinin beş bin yıllık gelişimini anlatan Türk Dili Panosu, Ankara Arkeolojik Yapıları Panosu, Ankara Mimari Yapıları Panosu ve 3 Frig kabartması/ortostatı yer almaktadır.  

Aslında uygun olarak tasarlanan 120 metrekare büyüklüğünde bir Kırgız Otağı, 45000 kitaplık kütüphane, 650 kişilik konferans/tiyatro salonu, çok amaçlı sergi/eğitim salonu bununla birlikte hediyelik eşya reyonu ve restoran/kafesi müzeye dahildir. [2]

Koleksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda sanat eseri olarak 207 heykel, 7 kompozisyon, 4 dev panoramik resim ve 8 Türk yazıtı replikası bulunmaktadır. İskit/Saka döneminden başlayarak, Göktürk kağan ve hatunlarını, 16 Türk devleti kurucularını, Selçuklu sultanlarını, Osmanlı padişahlarını, Kurtuluş Savaşı komutanlarını, büyük Türk düşünürlerini, Türk Cumhuriyetleri kurucularını, Türk Cumhuriyetleri’ni temsil eden fikir adamlarını ve Cumhuriyet dönemi bilim insanı, şair, yazar ve sanatçılarını temsil eden heykellerin yanı sıra Ergenekon Destanı, Kürşat ve 40 Çerisi, Göktürk Okçuları, Kurtuluş Savaşı Koşan Atlıları, 1453 İstanbul’un Fethi, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı gibi eserlerden oluşmaktadır.

  1. ^ "Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi | T.C. Trakya Üniversitesi". ksbf.trakya.edu.tr. Erişim tarihi: 2024-06-01. 
  2. ^ "Türk Tarih Müzesi | Turkish Museums". Turkish Museum (İngilizce). Erişim tarihi: 2024-06-01.