İçeriğe atla

Kullanıcı:Asia alsallak/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Koruyucu Ailelerin Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Koruyucu Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

Benzersizlik sürecini tamamlayarak, çocuğun kendini ifade etme yeteneğini geliştirmesine ve benlik saygısı yüksek bir bireyin gelişimine katkıda bulunmasına yardımcı olurlar. Sürecin güncel ve etkin bir şekilde sürdürülmesi, koruyucu aileye fayda sağlarken çocuğun zihinsel, duygusal ve fiziksel gelişimine de fayda sağlayacaktır.[1]

Koruyucu ailelerin biyolojik ailelerle ilişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Koruyucu aile modeli, devlet korumasındaki çocukları biyolojik akrabalarıyla tekrar bir araya gelene kadar destekleyen yapılandırılmış bir geçici düzenlemedir. Koruyucu ailelerin başvuru sürecinde sistemin bu bileşeni hakkında bilgilendirilmesi, ileriki dönemlerde de değerlendirilmesi gerekmektedir.[2]

Koruyucu ailelerin gelir ve eğitim olanakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Koruyucu aile seçimi, ebeveynlerin eğitiminden ve aile gelirinden etkileniyorsa, çeşitli makul açıklamalar vardır. Birincisi, psikososyal zorlukların sayısından bağımsız olarak, biri veya her ikisi de seçim olasılığı üzerinde doğrudan olumlu bir etkiye sahip olabilir. Zenginliği ve eğitimi yüksek ailelerin bu durumda seçilmesi daha olasıdır. İkincisi, psikolojik zorluklarla yaygın ilişkileri nedeniyle, bu niteliklerden biri veya her ikisi, ...

Üçüncüsü, bu değişkenlerden biri veya her ikisi, seçim olasılığı üzerinde faydalı bir etkiye sahip olabilir, ancak yalnızca belirli bir eğitim veya gelir derecesine kadar, bundan sonra hiçbir etki olmaz. Bu, daha yüksek eğitim veya gelir düzeyine sahip başvuru sahiplerinin seçilme olasılığının daha yüksek olması durumunda gerçekleşebilir. Bu durumda, seçme olasılığı, belirli gelir ve eğitim seviyelerinde gerçekleşen bir eşik ile, eğitim veya gelir ile eğrisel bir ilişkiye sahip olacaktır.

Son olarak, ebeveyn eğitimi veya aile geliri, psikososyal zorlukların seçim üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Daha fazla zorluk çeken adaylar, daha yüksek bir eğitim düzeyine veya daha yüksek bir aile gelirine sahiplerse, psikososyal sorunları telafi etmeye yardımcı olabilecek faktörleri benimseyebilirler.[3]

Çeşitli gelişimsel deneyimler nedeniyle, korunan çocuklarda zorlayıcı davranışların tespit edilmesi daha olasıdır. Doğum öncesi alkole maruz kalma, patojenik bakım verme ve bağlanma deneyimleri ve travmaya maruz kalma bu deneyimlerin örnekleridir.

Koruyucu Aile Yönetmeliği'nin 10. maddesine göre koruyucu aileler, temel aile eğitiminin yanı sıra birinci kademeden başlayarak koruyucu aile eğitimi alacaklardır. Özel ihtiyaçları ve sorunları olan çocukların koruyucu aileleri de ilgili maddeye göre koruyucu ailenin ikinci kademesine verilir.[4]

Koruyucu aile eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Başvuru sürecinin bir parçası olarak bir eğitim sürecinden geçen koruyucu ailelerin koruyucu aile süreci üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Koruyucu aile yönetmeliğinde belirtilenin aksine koruyucu ailelerin büyük çoğunluğu, bir avuç aile dışında araştırma süresince herhangi bir eğitim almamıştır. Koruyucu ailelere verilen eğitimin sürecin tüm yönlerini kapsaması ve bu modelin herkesin haklarına yönelik eğitimleri içermesi gerektiği konusunda mutabık kalınmıştır.

Sonuç olarak koruyucu aile modeli, koruyucu aileleri, koruyucu aileye yerleştirilen çocukları, onların öz ailelerini ve kurumsal çerçeveyi kapsayan kapsamlı bir model olarak görülmektedir.[5]

Koruyucu ailelerin çocuk üzerindeki etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Koruyucu ailelerden toplanan verilere göre, koruyucu ailede yaşayan çocukların diğer çocuklara göre çok daha fazla dikkat ve bilişsel sorunları vardır. Koruyucu ailelerin ve kurumlarda yaşayan çocukların, aileleriyle birlikte yaşayan çocuklara göre çok daha fazla sosyal sorunları vardır. Sonuç olarak, çocukların sorunlarıyla ilgilenmek için hem koruyucu ailelere hem de kurum çalışanlarına destek verilmesi gerektiğini görüyoruz.[6]

Koruyucu aile ve çevrenin tepkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı aileler koruyucu aile statüsünü komşularından gizleyebilirken, diğerleri koruyucu aile olduklarını açıkça kabul edebilir. Önyargılı yöntemler, dışlanma, aile içindeki konumunu çocuğa anlatma kaygısı ve korkusu, komşuların çocuklarının tutumunu değiştirme gibi sebeplerle çocuk farklı algılanacağından koruyucu aileler komşularına söylemezler. "koruyucu aileler"dir.

Ayrıca bazı koruyucu aileler, idarenin veya öğretmenlerin çocuğa karşı kötü tavırlarından korkarak “koruyucu aile” statüsünü okuldan gizleyebilmekte, koruyucu aile ise çocuğu istemediğini açıklamaktadır.

Dünyamızda, koruyucu aile bakımı açısından kat edilecek daha çok yol olduğu açıktır. Atılması gereken adımlar şunlardır:

• Koruyucu aile sisteminin toplumumuzda yaygınlaşması için toplum bilgisini artıracak eğitim girişimlerinin hayata geçirilmesi arzu edilir.

Koruyucu aile sisteminin devamlılığını sağlamak, sorunları erken tespit etmek ve çareler bulmak için kanıta dayalı bilgilere ihtiyaç vardır. Koruyucu ailede veriler düzenli olarak toplanmalı ve analiz edilmelidir ve tekliflerin yapılması ve uygulanması için bir mekanizma mevcut olmalıdır.

• Koruyucu aile adayları öncelikle yapılandırılmış ve standartlaştırılmış bir eğitim almalı, ardından koruyucu aile olmaya istekli olup olmadıkları değerlendirilmelidir. İsteyenler sisteme yerleştirilmelidir.

• Koruyucu aileye kabul edilmeden önce çocuklar tıbbi, bilişsel, sosyal ve ruhsal muayenelerden geçirilmeli ve bu testler düzenli aralıklarla tekrarlanmalıdır.

• Koruyucu ailelere çocuk ve ailesi hakkında kapsamlı ve doğru bilgiler verilmeli ve çocukla birlikte yaşamaya başlamadan önce birbirlerini tanıma fırsatı verilmelidir.[7]

Çözüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Koruyucu aile bakımı biyolojik bir ailenin yerini alabilecek bir hizmet değildir. Ailesi olan ancak çeşitli nedenlerle bir arada yaşayamayan yetim çocuklara ve gençlere geçici bakım sağlayan bir hizmet modelidir. Ve çocuğu doğal ailesine geri döndürmek amacıyla doğal ailenin sorunlarını çözmek için çalışma yapılmalıdır. Bir çocuk koruyucu aile yanına yerleştirildiğinde, biyolojik ailesiyle iletişimini sürdürmeli ve duygusal bağını korumalıdır.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ailelerin koruyucu aile olmaya karar vermelerinde etkili olan etmenler ile koruyucu aile olmanın anlam ve önemi". Tezel, Z., Demirel, B., & KAYA, Z. Ş. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 19(43 SITKI KOÇMAN'ın Anısına Armağan), 15-36. 2018. 
  2. ^ ". Koruyucu aile derneklerine üye olan koruyucu ailelerin bu modele ilişkin deneyim ve değerlendirmeleri". Certel, N. Toplum ve Sosyal Hizmet, 30(1), 147-165. 2019. 
  3. ^ "Koruyucu aile derneklerine üye olan koruyucu ailelerin bu modele ilişkin deneyim ve değerlendirmeleri". Certel, N. Toplum ve Sosyal Hizmet, 30(1), 147-165. 2019. 
  4. ^ "Parental and familial characteristics used in the selection of foster families". Orme, J. G., Buehler, C., Rhodes, K. W., Cox, M. E., McSurdy, M., & Cuddeback, G. Children and Youth Services Review, 28(4), 396-421. 2006. 
  5. ^ "Koruyucu aile derneklerine üye olan koruyucu ailelerin bu modele ilişkin deneyim ve değerlendirmeleri". Certel, N. Toplum ve Sosyal Hizmet, 30(1), 147-165. 2019. 
  6. ^ "Koruyucu aile bakımı altındaki çocukların davranış ve duygusal sorunları" (PDF). Üstüner, S., Erol, N., & Şimşek, Z. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 12(3), 130-140. 2005. 
  7. ^ "Koruyucu aile bakımı altındaki çocukların davranış ve duygusal sorunları" (PDF). Üstüner, S., Erol, N., & Şimşek, Z. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 12(3), 130-140. 2005. 
  8. ^ "Koruyucu aile bakımı altındaki çocukların davranış ve duygusal sorunları. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 12(3), 130-140" (PDF). Üstüner, S., Erol, N., & Şimşek, Z. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 12(3), 130-140. 2005.