İçeriğe atla

Kullanıcı:Anonim85912/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

YPS-Jin[değiştir | kaynağı değiştir]

YPS-Jin'in oluşmasına yönelik güçlü bir baskı, feministlere tavır alma çağrısıydı. Türkiye'de bazı ilçelerde uygulanan sokağa çıkma yasakları annelerin ve kadınların öldürülme korkusu olmadan sokağa çıkmasını oldukça zorlaştırdı. [1] Bazı örneklerde kadınlar, ailelerine yiyecek aramak için evlerini terk ediyor ve keskin nişancıların hedefi olarak kullanılıyor; beyaz bayrak sallayıp sallamasalar da, zarar verme niyetinde olmadıklarını ve tehdit olmadıklarını gösteriyor. [1] Türk Hükümeti de cinsiyet eşitliğini ve kadınların savaş sırasında karşılaştığı mücadeleleri desteklemediğini veya tanımadığını, çünkü erkek egemenliği nedeniyle kadınlara ilişkin birçok konunun kendi direniş hareketlerinde bile ikinci plana atıldığını kabul etti. [1] YPS-Jin, YPS ile birlikte savaşıyor, ancak kadın sorunlarına YPS'den daha fazla odaklanıyorlar.Sivil Savunma Birlikleri-Kadın veya Sivil Savunma Birlikleri-Kadın ( Şablon:Lang-ku YPS-Jin ), 2016 yılında YPS ( Yekîneyên Parastina Sivîl, YPS) milislerinin kadın tugayı olarak kurulmuş bir Kürt milis kuvvetidir. [2] Kürtçe'de kadın anlamına gelen Jin anlamına gelen YPS-Jin'in temel amacı, Kürt özgürlüğü mücadelesinin yanı sıra kadınların kurtuluşu ve özgürlüğü için de mücadele etmektir. [3] YPS-Jin, 2016 yılında bölgedeki Türk kuvvetlerine karşı savaşmak üzere eski adıyla Gever olan Yüksekova'da kuruldu. [4] Çünkü bölgede yaşayanlar Türk hükümetinden özerklik ilan etmiş ve yeni bulunan bu özerkliği korumak ve bölgede devlet tarafından yapılacak her türlü saldırıya karşı savunma yapmak için YPS-Jin burada kurulmuş. [4] YPS-Jin, Yüksekova'da özerklik ilanının imzalanmasına sahip çıkarak, yaşamın ya özgür olacağını ya da hiç olmayacağını söyledi. [4]

YPS-J Bayrağı
  1. ^ a b c "Urgent call to feminists and women's organisations for solidarity". Peace in Kurdistan (İngilizce). 2016-01-22. 2018-11-25 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2018-11-25. 
  2. ^ "Yaşamak için YPS Jin". Özgür Gündem. 9 January 2016. 10 October 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 January 2016. 
  3. ^ "Presentación de las YPS-jin, unidades de defensa civil de mujeres". Rojava Azadî (İspanyolca). 2016-01-22. Erişim tarihi: 2018-11-24. 
  4. ^ a b c "YPS-Jin Gever announces its establishment". ANF News (İngilizce). Erişim tarihi: 2018-11-06.