Kullanıcı:Anılahc/Bundesautobahn 17

Vikipedi, özgür ansiklopedi
{{{isim}}}
[[Dosya:Şablon:Bundesautobahn 17 route map|290px|logo]]
Tip A
Başlangıç Dresden
Bitiş Çekya sınırı
Uzunluk 44.75
Geçtiği Yerler

Bundesautobahn 17 (Federal Otoban 17), halk arasında Autobahn 17, BAB 17 ya da A 17 diye kodlanır, Almanya'nın Saksonya eyaletinde bir otoyoldur. Dresden kentini Çekya sınırında Prag'a giden D8 otoyoluna bağlar. Alman otoyol ağındaki nispeten yeni bir otoyoldur. 1998 yılında inşaatı başlamış, ilk kısmın açılışı 2001'de son kısmın açılışı 2006'da olmuştur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Dresden'deki Weißeritz Vadisi'ni geçen Bundesautobahn 17 kavşağı
Weißeritz vadisini geçen tünel köprü kombinasyonu

Dresden-Prag bağlantısı ilk olarak 1938'de Strecke 72 olarak kavramsallaştırıldı. Dresden'de, hem güneybatı yolu hem de bir kuzeydoğu yolu planlandı. 1940'ta kuzeydoğu yolunda karar kılındır, ancak savaş nedeniyle çalışma ertelendi. 1960'ların sonlarında, DAC savaş öncesi planlarını yeniden canlandırdı ve 1970'lerin sonunda, bugün mevcut olana benzer bir güney rotasına karar verildi. Ancak büyük olasılıkla maliyet nedeniyle bu proje planlama aşamasında kalmıştır.

Yeniden birleşmeden sonra, Alman hükümeti federal otoyolda ( Bundesstraße ) B170 artan kamyon trafiği nedeniyle inşaatın daha acil hale geldiğine karar verdi. Mevcut planlar üzerine inşa edilerek, Dresden'in batısında, nispeten yakın şehir varyantı kabul edilen çeşitli yollar tasarlandı. Bununla birlikte, Pirna'dan eyalet sınırına kadar olan bölüm, orijinal rota Sakson İsviçre Milli Parkı bölgesine değeceğinden, peyzaj koruması nedeniyle daha batıda planlandı.

A17 adı, 1990'ların başında başka bir otoyol için ayrılmıştı. Bu yol, Bautzen'den Zittau'ya güneydoğuya ve D35 ile bağlanacağı Çek Cumhuriyeti'ne uzanacaktı. Zittau'da, Cottbus'tan inşa edilmemiş olan Zittau'ya A18'e üçgen bir bağlantı noktası bağlanacaktı. Bu rotanın bir kısmı inşa edilmiş ve B178n olarak numaralandırılmıştır. Bugünün A17'si sonunda A13'ün bir parçası olarak yeniden numaralandırılacak.

Federal Meclis, Federal Ulaştırma Bakanlığı ve Sakson kabinesi, inşaatı ekonomik gerekçelerle zorlarken, birkaç yurttaş girişimleri ve çevre grupları (Yeşil Lig dahil) inşaata karşı çıktı. Dresden Şehir Meclisi, A17'nin diğer şeylerin yanı sıra kabul edilemez gürültü ve hava kirliliğinden korktuğu için şehri yarıp geçen bir varyantını reddetti. O zamanki Dresden belediye başkanı Herbert Wagner (CDU) bile veto etmesine rağmen başarısız oldu. Ardından, Dresden CDU-Stadtspitze'nin bazı bölümleriyle birlikte bir A17'nin inşası için vatandaş girişimi kuruldu. Bu girişim tarafından bir referandum gerçekleştirildi. 5 Kasım 1995'te, Dresden seçmeninin yaklaşık %50'si bu referanduma katıldı ve kent sakinlerinin yaklaşık üçte ikisi kenti kesen planın inşası lehine oy kullandı.

Plan, doğal çevrenin zarar görmesini önlemek için bir çevresel etki çalışmasından geçti.

  • FFH ( Fauna-Flora-Habitat-Richtlinie - Habitats Directive ) area 37E - Valleys of the United and Wilder Weisseritz
  • FFH alanı 179 - Lockwitzgrund ve Wilisch (alçak kanatlı köprü ile uyumluluk, yukarıya bakın)
  • FFH alan 180 - Meuschaer Höhe (yeşil köprü ile uyumluluk)
  • FFH alanı 85E - Seidewitztal ve Börnersdorfer Bach (vadi tabanında destekler olmadan kemer köprüsü ile uyumluluk)
  • FFH alanı 181 - Bahrebachtal (Hafif atlatma ile uyumluluk)
  • FFH alanı 42E - Oelsen çevresindeki alçak dağ silsilesi (ışık ortamı ile uyumluluk ve minimum temas) doğrudan Çek Cumhuriyeti sınırında


[[Kategori:Almanya'daki otoyollar]]