Kullanıcı:Alucard Level Zero/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çok Dillilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Çok Dillilik

Çok dillilik kavramı, bireyin ya da toplumun birden fazla dili bünyesinde barındırması durumudur. Çok dillilikten bahsetmek için konuya tek dillilik ve dil ile başlamak gerekir.[1] Ayrıca çok dillilik kavramı iki dilliliği de kapsar ve Bloomfield iki dilliliği iki dile de ana dili gibi hâkim olup onları ustaca kullanabilme becerisi olarak tanımlar. Diğer taraftan John Macnamara ise iki dilliliği kişinin ana dilinden başka bir dilde okuma, dinlediğini anlama, yazma ve konuşma gibi dört temel dil becerilerinden en az birinde yeterli bir seviyede sahip olması olarak tanımlıyor.

Dil[değiştir | kaynağı değiştir]

Dil veya lisan, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı bir varlık, temeli tarihin bilinmeyen dönemlerinde atılmış bir gizli anlaşmalar düzeni, seslerden örülmüş toplumsal bir kurumdur.[2] İnsanlar dili iletişime geçmek için kullanır. Dil; konuşma, yazma dışında mimikleri ve jestleri de kapsar.

Çok Dilliliğin Yararları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çok Dilliğin Yararları

Çok dil bilen insanlar dünya çapında daha fazla kişi ile konuşma imkânı ve becerisi kazanırlar. Dilini bildikleri bir ülkeyi ziyaret ettiklerinde iletişim problemleri yaşama olasılıkları en aza inmiş olur. Ayrıca öğrendikleri diğer dil onlara yeni bir kültürü tanıma şansı da verir. Bu kişiye daha geniş bir dünya görüşü ve diğer toplumları anlama fırsatı sağlar. Bunun yanı sıra kişi yeni bir dil öğrenirken ana dilinin yanında öğrendiği dil başka dillerle de ilişkili olabileceği için ona bu aşamada da yardımcı olur. Örneğin İspanyolca bilen veya öğrenen biri İtalyanca öğrenirken iki dil arasında bağlantı kurup İtalyancayı daha hızlı ve daha kolay bir şekilde öğrenebilir. Çünkü aynı dil ailesinden gelen diller benzer kelimeler/yapılar taşır veya taşıyabilir. Mesela Hint-Avrupa dil ailesinin alt kolu olan ve İtalik dillere giren: İspanyolca, İtalyanca bu özelliğe sahiptir. İki dilde de aynı anlama gelen birkaç kelime şunlardır: "luna", "serio", "cantante" ve "casa". Sırasıyla bunlar şu anlama gelir: "ay", "ciddi", "şarkıcı" ve "ev". Bunların dışında ek dilleri ne zaman öğrendiğinizden bağımsız olarak, çok dil bilen birisi olmak beyninize kayda değer avantajlar sunar ve bu avantajlardan bazıları gözle bile görülebilir. Beyninizin çoğu nöronunu ve sinapsını barındıran gri maddenin daha yoğun olması gibi ve ikinci dil konuşurken belli bölgelerde daha fazla beyin aktivitesi olması gibi. Çok dil bilen bir beynin hayatı boyunca yaptığı artan egzersizler, aynı zamanda Alzheimer ve bunama gibi hastalıkların başlangıçlarını da beş yıla kadar geciktirir.[3] Ayrıca araştırmalar, dil öğrenmenin hafızanızı geliştirebileceğini ve yaşla gelen unutkanlığı da büyük ölçüde yavaşlattığını gösteriyor!

Eğitimde Çok Dillilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitimde Çok Dillilik

Eğitimde çok dillilik, her an ilerleyen ve birbiriyle daha çok temas halinde olan dünyamızda, başarılı olacak kişiler yetiştirmek için kullanılan bir eğitim programıdır. Bazı ülkelerde bu eğitim sistemi öğrenilecek dili ve kültürünü kapsarken başka ülkelerde ise sadece rağbet gören dilleri öğretmek asıl amaçtır. Çok dillilik öğrencilerin merkezi sinir sisteminde birden fazla işlem alanı oluşturur, öğrencilerin analitik zekasını ve hafızasını geliştirir. Çok dilliliğin etkileri arttırıcı veya eksiltici şekilde olabilir. Arttırıcı çok dillilikte öğrenilen diller ana dile olumlu şekilde etki edip ana dili ve öğrenilen dili geliştirirken, eksiltici çok dillilikte ise öğrenilen diller anadilin azalmasına ya da kaybolmasına neden olur.[4]

  1. ^ Bilingualism Or Not: The Education of Minorities. 1981. 
  2. ^ Prof. Dr. Muharrem Ergin, Türk Dil Bilgisi. Bayrak Basım. s. 3. 
  3. ^ "Çift Dil Bilen Bir Beynin Yararları-Mia Nacamulli". 
  4. ^ "Soru-Cevap: Eğitimde Çokdillilik".