Kullanıcı:Alperen Yılmaz46/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İnsansız deniz araçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Öncelikle insansız deniz araçları ile insansız sualtı araçları karıştırılmamalıdır. İnsansız su araçları aynı zamanda otonom gemiler denir. Halk dilinde ise insansız araçlar olarak da bilinir. Mürettebat olmadan su yüzeyinde yüzebilen teknelerdir.

İçindekiler[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

2. Okyanus coğrafyası[değiştir | kaynağı değiştir]

3. Askeri[değiştir | kaynağı değiştir]

4. Kargo[değiştir | kaynağı değiştir]

5. Yosun yetiştiriciliği[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsansız Deniz Araçlarının Gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

2. Dünya Savaş'ının sonlarında uzaktan kumandalı deniz araçları mayın tarama işlemlerini nasıl yapıyordu? Kim tarafından yapılıyordu? O zamanlarda deniz araçlarının kontrol sistemi , mayın takip sistemi, navigasyon takip sistemi kısmen de olsa otonom olarak operatörler aracıyla kontrol ediliyordu. 2.Dünya Savaşı'nın sonlarında, mayın tarama uygulamalarında uzaktan kumandalı insansız deniz araçları kullanıldı. O zamandan beri, insansız deniz araçları kontrol sistemlerindeki ve navigasyon teknolojilerindeki gelişmeler kısmen otonomda olsa karadan veya yakındaki bir gemiden kontrol ediliyordu , bir operatörün kontrolü ile kısmen otonom kontrolle çalışan insansız deniz araçları ve tamamen otonom olarak çalışan insansız deniz araçlarının kullanıma çıkışı tam olarak 2. Dünya Savaşı sonrası olmuştur. İnsansız deniz araçları ve otonom deniz araçları için modern uygulamalar ve araştırma alanları, ticari nakliye, çevre ve iklim izleme, deniz tabanı haritalama, yolcu feribotları, robotik araştırma, gözetim, köprülerin ve diğer altyapıların incelenmesi, askeri ve deniz operasyonlarını gibi geniş bir yelpazede kullanım alanlarını kapsar.

Okyanus Coğrafyası[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsansız deniz araçları, okyanus coğrafyası için değerlidir ve...

Askeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsansız deniz araçları için askeri uygulamalar, güçlendirilmiş deniz hedeflerini ve mayın avcılığını içerir. 2016 yılında DARPA[1], '' Sea Hunter '' adında bir denizaltı karşıtı İnsansız deniz aracının prototipini piyasaya sürdü. Türk devlet şirketi Aselsan, Türk Donanması için insansız deniz aracı üretti; ALBATROS-T ve ALBATROS-K yüksek süratli insansız su üstü hedef botları Türk Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.[2]

Kargo[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelecekte birçok insansız kargo gemilerinin suları geçmesi bekleniyor.

Yosun Yetiştiriciliği[değiştir | kaynağı değiştir]

insansız yüzey araçları ayrıca deniz yosunu yetiştiriciliğine yardımcı olabilir ve işletme maliyetlerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Saildrone[değiştir | kaynağı değiştir]

Saildrone, öncelikle okyanuslarda veri toplama için kullanılan bir tür insansız yüzey aracıdır. Yelken uçakları rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışır ve bir takım bilim sensörleri ve seyir cihazları taşır. Uzaktan reçete edilen bir dizi yol işaretini takip edebilirler. Saildrone, İngiliz mühendis ve maceracı Richard Jenkins tarafından icat edildi. Yelken uçakları, bilim adamları ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) gibi araştırma kuruluşları tarafından deniz ekosistemini, balıkçılığı ve havayı araştırmak için kullanılmıştır. Ocak 2019'da, Antarktika'nın ilk otonom etrafını dolaşmak için küçük bir yelkenli filosu başlatıldı. Yelkenli araçlardan biri, gemideki çevresel izleme enstrümantasyonunu kullanarak ayrıntılı bir veri seti toplarken, yedi aylık yolculuk boyunca 12.500 mil (20.100 km) yol kat ederek görevi tamamladı.

Ağustos 2019'da SD 1021, Bermuda'dan İngiltere'ye en hızlı insansız Atlantik geçişini tamamladı ve Ekim ayında, Atlantik'i her iki yönde de geçen ilk otonom araç olmak için dönüş yolculuğunu tamamladı. Washington Üniversitesi ve Saildrone şirketi, 2019'da The Saildrone Pacific Sentinel Experiment adlı bir ortak girişim başlattı ve bu, atmosferik ve okyanus verilerini toplamak için Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyısı boyunca altı yelkenliyi konumlandırdı.




  1. ^ "DARPA". 
  2. ^ "ASELSAN".