İçeriğe atla

Kullanıcı:İlker Keleş/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İlker Keleş, (d. 20 Mayıs 2003, Ereğli), şair, yazar, Genç Fikir İvriz Dergisi Genel Yayın Yönetmeni.

2003 yılında Konya'nın Ereğli ilçesinde doğdu. İlkokul ve ortaokulunu Dumlupınar İlköğretim Okulu'nda bitirdi. Şuan Konya Ereğli İvriz Sosyal Bilimler Lisesi'nde öğrenim görmektedir.

Küçük yaşlardan beri; yazmaya, şiire ilgisi vardı. 2. sınıftayken yazdığı geleceğe mektubunda gelecekteki kendine şair olarak seslenmiştir. 10 yaşından itibaren şiir yazmaya başladı. İlk şiirleri doğa ve özgürlük konuluydu. 6. sınıfa giderken "Aksiyon Ekibi" adlı bilimkurgu-aksiyon romanına başladı. Nedenini ve kitaba başlama hikayesini ise şöyle açıklıyor: "...Her yere bakıyordum. Kırtasiyelere, kitapçılara... Ama asla istediğim gibi bir aksiyon kitabı bulamamıştım. Sonunda okumayı hayal ettiğim kitabı kendim yazmaya karar verdim."

Yaklaşık bir yıl süren çalışmasının ardından Aksiyon Ekibi adlı ilk kitabı, Uğur Tuna Yayınları tarafından Mart 2016'da yayınlandı. Kitap çıktıktan sonra, yeni roman, öykü ve şiir çalışmalarına hız kesmeden devam etti.

Lisede bir yıl hazırlık okudu. 9. sınıfta; Genç Fikir İvriz Dergisi adlı Online Kültür Sanat Bilim Edebiyat Dergisini kurdu. Kuruluş nedenini ise derginin 10 sayı editörden yazısında şöyle anlatıyor: "9.sınıfa gidiyordum o zaman. Birikmişti yazdığım şiirler, öyküler. Çevremde bir sürü öğrenci arkadaşım yazıyor, çiziyor, üretiyor ama olduğu yerde kalıyordu yaptıklarımız. Bunların sergilenmesi lazımdı. Defter köşelerinden, resim defterlerinden dışarı çıkmalıydı ürettiklerimiz. İyi ama nasıl olacaktı bu? Görmüyor muyduk büyük dergileri; kendilerine bir yazar grubu oluşturmuşlar, ne genç sanatçılara yer veriyorlar, ne bir şans tanıyorlardı yenilere. İlla adı duyulmuş yazar istiyorlardı. Yayınevleri de öyle değil miydi? Gençliğinde yayınevi kapılarından kovulan, değeri bilinmeyen kaç sanatçımız vardı kim bilir? Yavaş yavaş olgunlaşıyordu zihnimde kendimize ait özgür bir dergi oluşturma fikri. Lakin basılı, süreli olmamalıydı. Bu işe ticari amaç girmemeliydi. Ne kadar sattık, ne kar edeceğiz... Sanatın ruhuna aykırıydı bunlar. Dergimiz -genç sanatçıların özgür dergisi-online olacaktı! Böylece hem takılmayacaktık sayfa sınırına, istediğimiz kadar paylaşacaktık eserlerimizi; hem de ücretsiz, geniş kapsamlı bir dergi olacaktık tüm dünyanın ulaşabileceği."

Bir genç sanatçı olarak ürettiklerini sergileme isteği onu bu dergiyi çıkarmaya itti. Aynı zamanda derginin editörlüğünü de yapıyordu. Sayılar birer ay, ikişer ay aralıklarla yayımlanıyordu. Kısa sürede okul, ilçe, il sınırlarını aştılar. Dergi Türkiye'nin dört bir yanından yazar, şair, ve çizerlerce destek gördü. Sloganları "Genç Sanatçıların Yükselen Sesi" idi. Sesleri giderek yükseliyor, yayılıyordu. Genç sanatçılar dergiye sahip çıkıyor, eserleriyle zenginleştiriyorlardı. 5. sayısında dergiye bilim unvanı eklendi. Sanatı ve bilimi bir platformda birleştiren sayılı dergilerden biri olmuşlardı. Online bir dergi olmaları çoğu yönden avantaj getiriyordu. Örnek olarak; dergide pdf halinde, Demirhan Atilla'nın yazdığı Umut Yolcuları romanı yayımlanmıştır. İlker Keleş dergi çıkmaya başladığından beri, şiir, öykü ve makalelerini aktif olarak çıkan aylık güncellemelerde yayınlamıştır.

İlker Keleş'in Genel Yayın Yönetmenliği ve editörlüğünü yaptığı Genç Fikir İvriz Dergisi halen yayın hayatına devam etmektedir: https://gencfikirivriz.wixsite.com/siiredebiyat

İlker Keleş'in yayımlanan ikinci eseri Aralık 2019'da Ritim Sanat Yayınları'nca çıkan "82 yaşındaki Halk Şairi Hasan Elalmış'tan Türküler Şiirler Gel Benim Sevgili Yarim" eseridir. 82 yaşındaki Mersin Bozyazılı bir halk ozanının -Hasan Elalmış- şiirlerini derleyerek ilk kez edebiyat dünyasına kazandırmıştır. https://www.ritimsanatyayinlari.com/urun/hasan-elalmis-gel-benim-sevgili-yarim/

İlker Keleş, halen Konya Ereğli'de yaşamını sürdürmekte, edebiyat hayatına aktif şekilde devam etmektedir.