Kullanıcı:İlker Dost/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Modernist iman[değiştir | kaynağı değiştir]

Modernist iman bireyin dünyada güzellik anlama çabasını, güzelliği somut mimari eserlerde görerek sonuçlandırdığı bir inanç türüdür.[1]

İlk olarak 21. yüzyılda yakın arkadaşım Coşku (ki o merhametli olandır) tarafından gözlemlenen fenomen, Türkiye'de İslamcı baskının ideoloji erozyonu yaratmasıyla şehirli gençlerde dinsizlik olarak kendini göstermiştir. Bu erozyon sonucu ideolojik arayışa yönelen şehirli gençliğin organik olarak ortaya çıkardığı kült, fizikötesini reddedip "kendinden büyük bir varlık" olarak halihazırda kamu malı olan görkemli yapılara yönelmiştir.

Harekettekilerin kültleştirdikleri bilinen ilk yapılardan olan Kölner Dom katedrali

Modernist iman inanç sisteminde, yaratanın ve onun yarattığının kusursuzluğu yerine konulan şey insanların tek bir vücut halinde çalışarak ortaya koydukları ve edebî ve şeklî güzellik bakımından bireylerin yalnız başına başarımlarından daha anlamlı olan mimari yapılardır. Toplumun ahengini sağlayacak tüm değerler bu yapılar bünyesinde birleştirilmeye çalışılmıştır.

Gördüğü insan yapımı engin eserlerin birinin karşısında afallamış bir genç, çarpıcı güzelliği içine çekmeye çalışıyor.

Henüz teorileştirilmemiş ve alt kollarının spesifikleri derlenmemiş bu hareketin fiilî veya ruhanî bir lideri yoktur, hareket yatay yayılan bir yapıdadır.