İçeriğe atla

Kullanıcı:İbrahim42sarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
           IŞIĞIN RENKLERİNE AYRILMASI

Beyaz ışın demeti bir cam prizmadan geçerken en çok mor en az kırmızı ışık sapmaya uğrar.Bu kırılma farklılığı prizmanın geometrik yapısından değil kırılma indisinden gerçekleşir.


Güneş ışığı çözüldüğünde dalga boyu sırasına göre küçükten büyüğe dogru mor, mavi, yeşil, sarı,turuncu ve kırmızı renkler ortaya çıkar.Bu renklerden mavi, kırmızı, ve yeşil birleştiğinde beyaz renk ortaya çıkar.Bu üç renk ana renklerdir. Magenta, cyan ce sarı İkincil(ara) renklerdir. Kırmızı + Mavi = Magenta Kırmızı + Yeşil= Sarı Mavi + Yeşil = Cyan Spekturum serisindeki diğer renkler bu renklerin karışımıyla elde edilir. mavi ile kırmızının karışımı magentayı(çingene pembesi) Kırmızı ile yeşilin karışımı sarıyı,)ve mavi ile yeşilin karışımı ise cyanı( turkuaz) oluşturur.


Karışımları beyazı veren iki renge tamamlayıcı renkler denir. Kırmızı +Cyan=Beyaz Yeşil+ Magenta=Beyaz Mavi+Bileşik sarı=Beyaz


   KAYNAK.<ref= "BİLİM VE YAŞAM ANSİKLOBİSİ"> renklerin karışımı     
                                  --İbrahim42sarı 15:47, 27 Aralık 2011 (UTC)--İbrahim42sarı 15:47, 27 Aralık 2011 (UTC)--İbrahim42sarı 15:47, 27 Aralık 2011 (UTC)--İbrahim42sarı 15:47, 27 Aralık 2011 (UTC)