Kulak zarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kulak zarı
Kulağın anatomik diyagramı
Sağ kulak zarı
Latince isimmembrana tympanica, membrana tympani
SistemOrta kulak, tympanic cavity, Dış kulak
Tanımlayıcılar
JSTORtympanic-membrane
Microsoft Academic2781404453
MeSHD014432
TA6870
FMA9595

Kulak zarı, insan ve çeşitli diğer dört üyelilerin anatomisinde ince, koni şeklinde bir yapıya sahip, dış kulağı orta kulaktan ayıran bir zar. Ayrıca Timpanik membran veya myringa denilen zar, sesi havadan orta kulak içindeki kulak kemiklerine ve daha sonra sıvı dolu kokleada bulunan oval pencereye iletme görevini üstlenir. Sonuç olarak havadaki titreşimin sıvıya aktarılmasını sağlar ve titreşimi yükseltir. Malleus kemiği, kulak zarı ve kulak kemikleri arasındaki boşluğu doldurur.[1]

Kulak zarının yırtılması veya delinmesi iletken işitme kaybına neden olabilir. Kulak zarının çökmesi veya geri çekilmesi de iletken işitme kaybına veya kolesteatoma neden olabilir.

Toplum ve kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Pasifik'teki Bajau halkı kasıtlı olarak erken yaşta denizde dalış ve avlanmayı kolaylaştırmak için kulak zarlarını parçalamaktadır. Birçok yaşlı Bajau bu nedenle duymakta zorluk çekerler.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Purves, D; Augustine, G; Fitzpatrick, D; Hall, W; LaMantia, A; White, L, (Ed.) (2012). Neuroscience. Sunderland: Sinauer. ISBN 9780878936953. 
  2. ^ Langenheim, Johnny (18 Eylül 2010). "The last of the sea nomads". The Guardian. 18 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]