Kukla aday

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kukla aday, genellikle kazanma niyeti veya gerçekçi bir şansı olmadan seçimlere aday olan bir adaydır.

Bir kukla aday, aşağıdaki amaçlardan herhangi birini yerine getirebilir:

  1. Anket tabanlı oy sisteminde, bir kukla aday, ciddi adayın oy oranını artırmak için tercihleri diğer adaylara yönlendirebilir. Seçim sonuçlarını etkilemek veya rakip adayların oylarını bölerek avantaj sağlamak için kullanılabilir.
  2. Bir kukla aday, bir ciddi adayın reklam veya seçim kampanyası finansmanıyla ilgili sınırlamaları aşmasına yardımcı olmak amacıyla kullanılabilir. Örneğin, Hindistan'da ciddi adayların seçim masraflarını dağıtmak için birden fazla kukla adayın aday gösterildiği durumlar olmuştur. Masraflar ciddi adayın kampanyasına yönlendirilirken, seçim komisyonuna kukla adayların adları altında gösterilir. Politik partiler, seçmenleri kandırmak ve adayın oy oranını düşürmek amacıyla, daha önceden tanınmış bir adayın ismine benzer isme sahip kukla adayları aday gösterebilir.[1]
  3. Kukla adayın adı, emekli olan bir görevli, eski bir aday veya görevde bulunan bir kişiyle de yanıltıcı bir benzerlik taşıyabilir.[2] Örneğin, 2014 Hindistan genel seçimlerinde Mahasamund'da yedi aday Chandu Lal Sahu ve dört aday Chandu Ram Sahu adını taşıyordu. Bharatiya Janata Party'den ciddi aday olan Chandu Lal Sahu 503.514 oy aldı, ancak kazanma farkı sadece 1.217 oydu.
  4. Kukla adaylar, ona yönelik oyları aldı ve bu adaylardan biri seçim bölgesinde üçüncü oldu.[3] Bu sorunu çözmek için Hindistan Seçim Komisyonu, adayların fotoğraflarının yer aldığı Elektronik Oy Makineleri tasarlamaktadır.[4] 1982 Glasgow Hillhead ara seçimlerinde, küçük bir aday seçmenleri kandırmak için adını "Roy Harold Jenkins" olarak değiştirmiştir, çünkü seçmenler Roy H. Jenkins'i aramaktadır.[5]
  5. Bir kukla aday, parti içinde bir ön seçimde parti için bir geçici aday olarak hizmet edebilir ve ön seçimi kazandıktan sonra geri çekilebilir, böylece parti liderliği, genel seçimlerde sıralamalarını doldurmak için gerçekten istedikleri adayı aday gösterme fırsatı elde eder.
  6. Kukla adaylar ayrıca, bir adayın belirli bir yarıştan çekilmesi, ancak adını listeden çekememesi sonucunda ortaya çıkabilir ve seçimde hala seçilebilir olarak görünür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "EC warns of strict action against dummy candidates". Firstpost. 13 Ekim 2013. 18 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2023. 
  2. ^ "Complaint against dummy candidate for misleading people". 8 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2023. 
  3. ^ V. Kumara Swamy (25 Mayıs 2014). "What's in a name?". The Telegraph. 11 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Soon, more voting machines will have candidate photos". Hindustan Times. 15 Eylül 2015. 15 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Boothroyd, David. "Results of Byelections in the 1979-83 Parliament". United Kingdom Election Results. 9 Haziran 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2015. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]