Krystsina Tsimanouskaya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2019 Yaz Universiade Atletizm – Bayanlar 200 metre: kazanan Krystsina Tsimanouskaya

Krystsina Siarheyeuna Tsimanouskaya (Belarusça:Крысціна Сяргееўна Ціманоўская), Łacinka: Kryscina Siarhiejeŭna Cimanoŭskaja) veya Kristina Sergeyevna Timanovskaya (Rusça:Кристина Сергеевна Тимановская), (d. 19 Kasım 1996) Belarus-Polonyalı bir sprinter. 2017 Avrupa 23 Yaş Altı Şampiyonası'nda 100 metrede gümüş madalya, İtalya'nın Napoli kentinde düzenlenen 2019 Yaz Universiade'de 200 metrede altın madalya ve Minsk'te düzenlenen 2019 Avrupa Oyunları'nda takım etkinliğinde gümüş madalya kazandı.[1]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Krystsina Siarheyeuna Tsimanouskaya, Belarus'un doğusundaki Klimavichy kasabasında doğdu.[2] Çocukken eğlenmek için yarışmasına rağmen, rekabetçi atletizme geç katıldı ve yaklaşık 15 yaşındayken bir Olimpiyat antrenöründen akademisine katılmak için bir teklif aldı. Ailesi, onun atletik bir kariyere sahip olamayacağını düşünerek başlangıçta endişeliydi; Tsimanouskaya ve büyükannesi tarafından ikna edildiler.[2]

Uluslararası yarışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tokyo 2020 Olimpiyatları[değiştir | kaynağı değiştir]

Timanovskaya, 2020 Yaz Olimpiyatları'na 100 m ve 200 m yarışmalarında katılmaya hak kazandı. 30 Temmuz 2021'de Oyunlar sırasında, Belarus Olimpiyat Komitesi yetkililerinin, kendisini rızası olmadan 4×400 m bayrak yarışında yarışmaya zorlamakla suçladı. 1 Ağustos 2021'de, isteğine karşı ekibi tarafından Haneda Havalimanı'na götürüldü, burada Belarus'a geri dönen bir uçağa binmeyi reddetti ve Polonya'ya sığınma talebinde bulunmadan önce polis korumasına alındı. Japonya'daki Polonya büyükelçiliği onu 2 Ağustos'ta kabul etti.

Geri dönüş olayı ve sığınma[değiştir | kaynağı değiştir]

Krystsina Tsimanouskaya, Ağustos 2021'de Polonyalı bakan Piotr Gliński ile

1 Ağustos 2021'de Belarus medyası, Timanovskaya'yı Belarus'a zorla iade etme girişimini bildirdi. Belarus Spor Dayanışma Vakfı (BSSF), Japonya'daki Belarus diasporasının gazetecileri ve üyelerini Tokyo'daki Haneda Havalimanı'nda Timanovskaya ile buluşmaya çağırdı.[3] Kendisini bir gece havalimanı otelinde koruma altına alan havalimanı terminalindeki polis memurlarının dikkatini çekti.[4] Tsimanouskaya gazetecilere, Beyaz Rusya'ya dönmekten korktuğunu[4] ve Avusturya'da sığınma talebinde bulunmayı planladığını söyledi.[5][6]

3 Ağustos'ta IOC, NOC RB'den gün sonuna kadar neden Timanovskaya'yı ülkesine geri göndermeye çalıştıklarını açıklayan bir rapor talep ederek olayla ilgili bir soruşturma başlattı. IOC ayrıca, Tsimanouskaya'nın yarışmaya devam etmesiyle ilgili olarak Polonya Olimpiyat Komitesi'nden (PKOI) yetkililerle temasa geçti.[7]

İltica talebinde bulunan Belaruslu atlet Krystina Timanovskaya, Polonya'dan "insani durum" vizesi aldı[8] ve 4 Ağustos sabahı Viyana'ya giden Austrian Airlines uçağına binerek Japonya'dan ayrıldı.[9] Aynı günün akşam saatlerinde Viyana'dan Varşova'ya uçtu.

Tsimanouskaya'nın tanıklık yapacağı bir disiplin komisyonunun 6 Ağustos 2021'de yapılması planlanıyor. 6 Ağustos'ta, soruşturmanın bir parçası olarak IOC, iki Belaruslu delegenin, baş atletizm koçu Yuri Moisevich ve takım yetkilisi Artur Shimak'ın akreditasyonunu iptal etti. Olimpiyat Köyü'nü terk etmeleri istendi. IOC başkanı Thomas Bach ve Japon dışişleri bakanlığı, 6 Ağustos'ta Tsimanouskaya'ya olanları "acı verici" ve "haksız" olarak nitelendiren açıklamalarda bulundular.

Birkaç Belaruslu sporcu, Tsimanouskaya'yı desteklemek için konuşurken, diğer sporcular onu kınadı. The Guardian'ın temas kurduğu bazı kişiler konuşmayı reddetti ve siyasetten de uzak durmak istedi. Uluslararası Af Örgütü, sporcuların, spora olan özel ilgisi nedeniyle Lukaşenko hükûmetinin hedefi olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu bildirdi: sporcular devlet tarafından tercih ediliyor ve bu nedenle açık sözlü olmak onlardan daha haince kabul ediliyor. 4 Ağustos'ta Belaruslu atletler Yana Maksimava ve Andrei Krauchanka da ülkeye dönmeyeceklerini ve antrenman yaptıkları Almanya'ya sığınacaklarını açıkladılar. Krauchanka daha önce Beyaz Rusya'da protestolara katıldığı için gözaltına alınmıştı.

Polonya, Tsimanouskaya ve eşine vize vermesinin ardından Avrupa Birliği'nin (AB) daha önce devlet destekli insan kaçakçılığı ve göçmen kaçakçılığını kolaylaştırmakla suçladığı Belarus'un, Ortadoğu'dan getirdiği göçmenleri siyasi bir silah olarak Polonya'ya göndermeye başladı. 5 Ağustos'ta AB, Belaruslu yetkilileri açıklama yapmak üzere Brüksel'e çağırdı ve Avrupa Komisyonu Lukaşenko'yu göçmenleri araç olarak kullanmayı bırakması konusunda uyardı.

5 Ağustos'ta Krystsina Tsimanouskaya, insani vizeyle Varşova'ya geldi. 9 Ağustos'ta Polonya Başbakan Yardımcısı Piotr Glinski ile yaptığı görüşmede spor kariyerine ilgi duyduğunu ifade etti, kendisine spor bursu verildi.

28 Haziran 2022'de Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda tarafından kendisine Polonya vatandaşlığı verildi.[10]

Krystyna Tymanowska, Şubat 2023'te Polonya şampiyonasında ilk madalyasını 60 m yarışında ikinci olarak kazandı. 2023'te öğrenci şampiyonasında 200 m mesafede birinci oldu.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Team results" (PDF). 2019 European Games. 14 Ekim 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 
  2. ^ a b Roth, Andrew (2 Ağustos 2021). "Belarus sprinter faces long exile in Poland after seeking refuge". The Guardian. 2 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Фонд спортивной солидарности/BSSF". Telegram. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 
  4. ^ a b ""Проста сказалі збіраць рэчы": Ціманоўская пра выгнанне з Алімпіяды ў Токіа". Навіны Беларусі | euroradio.fm (Belarusça). 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 
  5. ^ "Belarus Olympics: Krystsina Tsimanouskaya refusing to fly home". BBC Sport. August 2021. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 
  6. ^ "Belarusian sprinter who criticised coaches refuses to be sent home". The Guardian. 1 Ağustos 2021. 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 
  7. ^ "IOC investigates allegations that Belarus tried to force sprinter home". euronews. 3 Ağustos 2021. 3 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2021. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2021. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2021. 
  10. ^ "Бягуння Крысціна Ціманоўская атрымала польскае грамадзянства". 30 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2022. 
  11. ^ "/t.me/zozhteam". 24 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2023.