İçeriğe atla

Koypu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Koypu, (su maymunu) (Myocastor coypus), anavatanı Güney Amerika olan ve kürkü için diğer kıtalarda çiftliklerde yetiştirilen bir türdür.

Yarı sucul olan Kuypunun kemirici dişleri bulunur. Yılda 4-5 yavru yapar, ağırlıkları erkeklerde 8 kg, dişilerde 5 kg'a ulaşır.

Türkiye'de Doğabel tarafından Doğu Anadolu Bölgesi'nde yürütülen çalışmalar sırasında doğada yerli türler gibi yaban hayata karışmış bireylerine rastlanmıştır.

Koypular kürk yetiştiriciliği için 1900'lerin başında Güney Amerika'dan, Rusya, Bulgaristan ve Ermenistan'a getirilmiştir. Kürke olan talebin 1950'lerden sonra azalması sonucu çiftliklerde yetiştirilen hayvanlar serbest bırakılma veya kaçma yoluyla doğaya karışmıştır. Özellikle Türkiye'nin sınır akarsularında kendilerine doğal yaşam alanı kurmuşlardır. Edirne'de Meriç nehri ve Iğdır'da Karasu Çayı'nda görülürler.[1][2]

  1. ^ "Su maymunları Ağrı Dağı'nın eteklerine yerleşti". ntv.com.tr. 18 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2018. 
  2. ^ "İpsala'da balıkçılar su maymunu yakaladı". ntv.com.tr. 18 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2018.