Kosta Rika İç Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kosta Rika İç Savaşı
Soğuk Savaş

Santa María de Dota'da iç savaş sırasında ölenler için yapılan bir anıt
Tarih12 Mart-24 Nisan 1948
Bölge
Sonuç İsyancıların zaferi
Taraflar
Ulusal Kurtuluş Ordusu
Ulatista güçleri
Karayip Lejyonu
Destek:
 Guatemala
 ABD
Kosta Rika hükûmeti
Calderon güçleri
Halkın Öncü Partisi
Nikaragua Ulusal Muhafızları
Komutanlar ve liderler
José Figueres Ferrer
Frank Marshall Jiménez
Otilio Ulate Blanco
Teodoro Picado Michalski
Rafael Calderón
Manuel Mora
Anastasio Somoza
Kayıplar
2.000

Kosta Rika İç Savaşı, 12 Mart-24 Nisan 1948 tarihleri arasında Kosta Rika'da isyancılar ve hükûmet güçleri arasında meydana gelen bir iç savaştır. Çatışma, hükûmet yanlısı temsilcilerin çoğunlukta olduğu Kosta Rika Yasama Meclisi'nin 1 Mart 1948'de muhalefet adayı Otilio Ulate'nin iktidar partisinin Rafael Ángel Calderón Guardia'ya karşı hileyle kazandığı zaferi öne sürerek 8 Şubat başkanlık seçimlerinin sonuçlarını iptal etme yönünde oy kullanması sonrasında başladı.[1] Bunu seçimlere katılmamış bir işadamı olan José Figueres Ferrer'in, cumhurbaşkanı Teodoro Picado hükûmetine karşı önderlik ettiği silahlı bir ayaklanmayı tetikledi.[2]

Kosta Rika ordusu küçük ve yetersiz donanıma sahipti ve ayaklanmaya en çok, Yasama Meclisi'ndeki iktidar koalisyonunun bir parçası olan ve başkanlık seçimlerinin iptali yönünde oy veren komünist Halkın Öncü Partisi'nin milisleri tarafından direnildi. Figueres'in isyancıları hükûmet güçlerini ve komünist müttefiklerini hızla mağlup ederek Başkan Picado'yu istifaya ve eski başkan Calderón Guardia ile birlikte ülkeyi terk etmeye zorladı.

Savaştan sonra Figueres orduyu devirdi ve Aralık ayında Anayasa Meclisi seçimini denetleyen geçici hükûmet cuntasının başı olarak ülkeyi 18 ay boyunca yönetti.[2] Yeni meclis, yeni 1949 anayasasını kabul etti, ardından cunta ve ordu feshedildi ve iktidar yeni anayasal başkan olarak Ulate'ye devredildi. Savaş sırasında yaklaşık 2.000 kişinin öldüğüne inanılıyor, bu da onu 20. yüzyıl Kosta Rika tarihinin en kanlı olayı haline getirmektedir. Çatışmanın 1949'da sona ermesinden bu yana Kosta Rika'da bazı olaylar yaşansa da büyük bir siyasi şiddet yaşanmadı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bell, John Patrick (2014). Crisis in Costa Rica: The 1948 Revolution - Page 129. University of Texas Press. s. 135. ISBN 9780292772588. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  2. ^ a b David Díaz-Arias, Ronny Viales Hurtado ja Juan José Marín Hernández (2019). Historical dictionary of Costa Rica. Rowman & Littlefield. ss. 67-68. ISBN 9781538102428. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]