Konturlu King

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Konturlu king, 4 kişi ile oynanan bir iskambil oyunudur.

Tanımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Oyuncu Sayısı: 4
  • Deste: 52 kartlık iskambil destesi
  • Oyunun dönüş yönü: Sol
  • Süit(Marka, Renk grubu): Bir deste 4 markadan oluşur. Bunlar ♠=maça ♥=kupa ♦=karo ve ♣=sinektir. Her bir markadan 13 kart bulunur. Markaların birbirlerine karşı üstünlükleri yoktur.
  • El(löve): Her oyuncunun 1 kart atması ve en değerli kartı atan oyuncunun 4 kartı almasına 1 el denir. Oyuna başlayan oyuncu dilediği markadan bir kart atar. Sıradaki oyuncular da aynı markadan bir kart atar. Elinde dönen markadan kalmayan oyuncu, koz oynanıyorsa;

İsterse koz atar. Buna çakmak denir.
-Koz atmayıp başka bir kâğıt da atabilir. Çakma zorunluluğu yoktur.
Örnek: Koz oyunu. Koz Sinek.Kuzey maça 9 oynadı. Doğuda maça bulunmadığı için doğu sinek 2’li ile kuzeyin maça 9’lusuna çaktı. Güneyde de maça yok. Güneyin yapabilecekleri şunlardır.
-Koz dışında herhangi bir markadan kâğıt atmak.
-Koz atıp doğunun üstüne çıkmak.
-Koz atıp doğunun altından kalmak.
Şunu da belirtelim ki doğu da tıpkı güney gibi çakmak zorunda değildir. Elinde dönen markadan kalmayan oyuncu, ceza oynanıyorsa;
-İsterse ceza kartlarından birini atar.
-Ceza kartlarından birini atmayıp başka bir kart da atabilir. Buranın bir istisnası bulunmaktadır. Eğer oynanan ceza oyunu Rıfkı(Kupa papazı) ise elinde dönen markadan kartı kalmayan oyuncu, kupası olduğu müddetçe kupa atmak zorundadır.

  • Onör: As, Papaz, Kız, Vale onör kartlarıdır.
  • Oyun(tur): Bir destenin dağıtılıp 13 elin oynanmasına bir oyun denir.
  • Parti: Ceza oyunları ve koz oyunlarıyla toplam 32 oyun oynanır. Batan ve çıkan belirlenir.

Terimler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dekleran: Kartlar dağıtıldıktan sonra oynanacak oyunu belirleyen kişidir. Kontratı belirleyen oyuncudur. Ceza veya koz oyunlarından birini seçer.
  • Cevapçı: Dekleran oyunu belirledikten sonra oyuncuların oynanış sırasıyla teker teker konuşmasıdır. Sırası gelen oyuncu bir ya da birden fazla kişiye kontur çekebilir. Eğer kimseye kontur çekmek istemiyorsa “iyi”der. Bu kişiye “İyici” denir.
  • Kontur çekmek: Oynanan oyun için (ceza veya koz) kontur çekilen oyuncuların yediği cezadan daha az sayıda ceza yiyeceğinin (ya da daha çok koz alacağının) vadedildiği anlamına gelir. Gerçekleşirse aradaki her ceza farkı kadar kontur çeken oyuncuya artı puan yazılır. Eğer kontur çeken oyuncu kontur çektiğinden daha fazla ceza puanı yerse, aradaki fark eksi puan olarak yazılır. Diğer oyunculardan herhangi birine, ikisine veya üçüne birden kontur çekilebilir. Koz oyununda ve dürt oyununda sadece deklerana kontur çekilebilir.
  • Sür kontur çekmek: Kontur çekenin vaadine rağmen ondan daha az ceza puanı yiyeceğimi (ya da daha çok koz alacağımı) vadediyorum. Bu konuşma kontur konuşmalarının ceza ve mükâfatlarını 2 katına çıkarır. İlk konuşma turu atıldıktan sonra konuşma sırası tekrar deklerana döner. Tekrar sırasıyla kontur çekilen kişiler kontur çeken kişi veya kişilere sür kontur çekebilir. Koz oyununda ve dürt oyununda sadece deklerana kontur çekildğinden sadece dekleran kontur çekenlere sür kontur çekebilir.
  • Masa: Masadaki herkese kontur çekmek anlamına gelir. Eğer birden fazla kişi masa demişse birbirleriyle otomatik olarak sür kontur duruma geçerler
  • Söyleyen hariç: Dekleran hariç herkese kontur çekildiği anlamına gelir.
  • Sürülü olmak: Aralarında sür kontur bulunan oyuncular.
  • Not: Dekleran, yani oyunu belirleyen kişi o oyun için sadece sür kontur çekebilme hakkına sahiptir. Diğer kişilere kontur çekemez. Ancak kendine kontur çekilirse sür kontur çekebilir.

Örnek: Kuzey dekleran. Oyunu kız almaz olarak belirledi. Doğu iyi dedi. Güney iyi dedi. Batı Masa diyerek herkese kontur çekti. Sıra tekrar kuzeyde. Kuzey batıya Sür kontur çekti. Sıra doğuda. Doğu ise çekmedi, yeniden iyi dedi. Güney de tekrar iyi dedi.
Örnek: Kuzey dekleran. Oyunu el almaz olarak belirledi. Doğu masa dedi. Güney masa dedi. Batı masa dedi. Sıra kuzeyde. Kuzey herkese sür kontur çekti. Herkes birbiriyle Sürülü hale geldi.
Örnek: Kuzey dekleran. Oyunu erkek almaz olarak belirledi. Sırası gelen oyuncu doğu, iyi dedi. Kimseye kontur çekmediğini belirtti. Sırası gelen güney doğuya ve kuzeye kontur çektiğini söyledi. Sırası gelen batı ise doğuya ve kuzeye kontur çektiğini söyledi. Sıra tekrar kuzeyde. Kuzey Kendine kontur çeken güneye sür kontur çekerken, batıya çekmedi. (isterse batıya da sür kontur çekebilir. İsterse kimseye çekmez. Kendi kararıdır.) İyici olan doğu sadece güneye sür kontur çektiğini söyledi. Sıra güneyde. Güneye kimse kontur atmadı. O yüzden kimseye sür kontur çekemez. (sür kontur sadece kontur üzerine yapılan bir konuşmadır). Batı da aynı durumdadır. Oyun başlar.
-Kısaca ilk tur kontur deklerelerinin konuşulduğu ikinci tur sür kontur deklerelerinin konuşulduğu turdur. Sonrasında kart oyunu başlar.

Cezalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • El almaz: Mümkün olabildiğince az el almak veya en iyisi hiç el almamaktır. Yere atılan en büyük kâğıt o eli alır. Her alınan el -5 puan değerindedir.
  • Kupa Almaz: Kupa ♥ markasından mümkün olabildiğince az almak veya en iyisi hiç Kupa almamaktır. Bir elde oynanan markadan elinde olmayan oyuncuların kupa atması zorunlu değildir. Ancak bir elde oynanan markadan elinde olmayan oyuncu/oyuncular kupa atarsa, o zaman o eli alan oyuncu kupaları da yemiş (ceza puanı almış) olur. Oyunda kupa markasından bir kart atılana dek hiçbir oyuncu bir ele kupa ile başlayamaz. Ancak, ilk kupa kartı düştükten sonra herhangi bir ele kupa markasından bir kart ile başlanabilir. Her alınan kupa -3 puan değerindedir. Eğer oyun sonuna kadar ♥ çıkmamışsa ve oyuncunun elinde sadece kupalar kaldıysa elindeki en büyük kupayı çekmesi zorunludur.
  • Erkek Almaz: Amaç J♠, J♥, J♦, J♣, K♠, K♥, K♦, K♣ kartlarını almamaktır. Dönen markadan kart yoksa başka bir markadan erkek atılması zorunlu değildir. Dönen markadan yerde Erkek'ten büyük kart varsa Erkeği atmak zorunlu değildir. Her alınan erkek -6 puan değerindedir.
  • Kız Almaz: Amaç Q♠, Q♥, Q♦, Q♣ kartlarını almamaktır. Bir oyuncunun elinde yerde dönen markadan kart yoksa ve elinde diğer markalardan Kız varsa atması zorunlu değildir. Dönen markadan yerde Kız'dan büyük bir kart varsa Kız'ı atmak zorunlu değildir. Her alınan kız -10 puan değerindedir.
  • Rıfkı: K♥ kartını almamaktır. Kupa Almaz oyununda olduğu gibi Rıfkı'da da ♥ çıkana kadar hiçbir oyuncu bir ele ♥ ile başlayamaz. Dönen markadan kartı olmayan oyuncunun elinde K♥ varsa atması zorunlu değildir. Fakat K♥ yoksa ♥ atması zorunludur. Ancak ♥ yoksa istediği kağıdı atabilir. Eğer kupa çıkmamış ve oyuncunun elinde sadece kupalar kaldıysa dilediği kupayı yürüyebilir. Rıfkı oyununa başlamadan herhangi bir oyuncunun elinde Rıfkı veya Kupa Ası tek ise, dilerse oyunu bozabilir. O el yeniden dağıtılır. Rıfkı -30 puan değerindedir.
  • Son İki: Son iki eli almamaktır. Son iki ele kadar oynanan elleri kimin aldığının hiçbir önemi yoktur. 12’nci el -10 13’üncü el -20 puan değerinde, toplamda – 30 puan değerindedir.
  • Dürt: Amaç eldeki kâğıtların tamamını bitirmektir. Dekleran olan kişi dürt oyununu seçtiğinde bir de sayı seçer. Örneğin 7 den dürt der. Kontur ve sür kontur konuşmalarından sonra dekleranda eğer herhangi bir markadan 7 varsa elindeki 7’liyi masaya koyar. Sırası gelen oyuncu ya o markadan 8’li veya 6’lıyı işler olarak koyar ya da diğer bir markadan 7 koyar. Eğer elinde oynayabilecek hiçbir kartı yoksa pas geçer. Elinde oynayabilecek kartı olan oyuncu asla pas geçemez. Oynamak zorundadır. Oyunculardan biri elindeki kartları bitirdikten sonra oyun bitmez. Herkes elindeki kâğıtları bitirdikten sonra oyun biter. Ve 1’inci, 2’nci, 3’üncü, 4’üncü belirlenir. 1’inci olan oyuncu 45 puan, 2’nci olan oyuncu 20 puan, 3’üncü olan oyuncu 10 puan, 4’üncü olan oyuncu, -10 puan alır. Kontur ve sür kontur ilişkileri bu puanlamaya göre hesaplanır.
  • Koz: Mümkün olduğunca çok el almaktır.

Kurallar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kartların Dağıtılması[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bir önceki oyunda oyunu söyleyen kişi kartları dağıtır. Dağıtan oyuncu desteyi karar. Sol tarafındaki oyuncuya kestirir. Sol tarafından başlayarak saat yönünde kartları teker teker dağıtır.

Partiyi Başlatma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Oyuna başlamadan önce kart çekilir en büyük kartı çeken oyuncu oyuna başlar.

Bir partide her oyuncu her cezadan 1 kere, 1 koz ve 1 dürt oynadığında parti biter. Bir turdaki ceza kartlarının hepsi o tur bitmeden çıkmışsa o tur bitmiş sayılır ve yeni tura geçilir.

Puanlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Konturlu King Tabelası[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Puanlama dekleran oyunu belirledikten sonra Kontur ve Sür Kontur durumlarına göre yapılır. Aralarında kontur ilişkisi olan oyuncular aralarındaki her ceza ve koz farkı için artı veya eksi puan alırlar. Örneklerle açıklamak gerekirse:

Örnek: Güney dekleran. 4’lüden dürt dedi. Sadece batı güneye kontur attı. Güney de batıyı sürdü. Güney elinde 4’lü varsa koyar. Eğer yoksa pas geçebilir. Birden fazla markadan 4’lü varsa, dilediğini koyar. Güney maça dörtlüsünü koydu. Batı maça 3’lüsünü olduğu halde sinek 4’lüsünü koyabilir. Oyun bu şekilde ilerledi. Ve güney 1’inci batı ise 3’üncü oldu. Kuzey 2’nci doğu 4’üncü oldu. Güney 1’inci olduğu için 45 puan değerinde batı ise 3’üncü olduğu için 10 puan değerinde. Aradaki 35 puan farkın 2 katı (sürülü oldukları için 2 katı, sürülü olmasalardı sadece 35 puan olacaktı) 1’inci olan güneye eklenirken batıdan çıkarılır. Sonuç olarak puan tablosunda, Kuzey 20 puan, doğu -10 puan, güney 115 puan (45+70), batı ise – 60 puan (10-70) değerini alır.
Not: Bütün ceza oyunlarında her zaman avantajlı olan, sürülü olunan oyuncuya ceza vermektir. Her verilen ceza için o cezanın 2 katı kadar mükafat kazanılır. Eğer sürülü yok ise Kontur olan kişiye vermek avantajlı olacaktır. Her verilen ceza için o ceza kadar mükafat kazanılır.
Not: Ayrıca puanlama yapılırken aralarında kontur ilişkisi bulunan (başka bir tabiriyle birbirlerine çakılı olan) oyunculardan fazla ceza yiyen diğerinin yediği cezayı da yer. Bir oyuncu bir kişiyle çakılı bir kişiyle de sürülü ise ve ikisinden de az ceza yediyse puanlama şu şekilde yapılır:
Örnek: Oyun el almaz. Kuzey ile Güney arasında kontur ilişkisi var. (çakılı haldeler) Buna ek olarak kuzey ile doğu arasında da sür kontur ilişkisi var. (sürülü haldeler) Tur sonunda Kuzey 2 güney 6 doğu 4 el yemişse puanlama diğer örneklerde olduğu gibi kontur ve sür kontur ilişkilerine (buna dayalı olarak ceza farklarına göre) yapılır. Fakat kuzeyin yediği 2 cezayı güney değil doğu yer. Bunun sebebi ise kuzey ile doğunun arasındaki sür kontur ilişkisidir. (Eğer iki tarafla da sürülü olsaydı fazla yiyen kuzeyin elindekileri yerdi)
Örnek: Oyun erkek almaz. Kuzey ile güney arasında kontur ilişkisi var. (birbirleriyle çakılılar.) Kuzey 1 erkek yedi. Güney ise 3 erkek yedi. Aradaki fark 2 erkek kadar. Kuzey 2 erkek kadar mükafat alırken, güney 2 erkek kadar ceza daha alacak. Buna ek olarak kuzeyin yediği 1 erkeği de kendi yemiş sayılacak. Yani, toplamda güneyin kendi yediği erkek sayısı 3, aradaki fark 2, kuzeyin yediği erkek sayısı 1; 3+2+1=6 Güneyin ceza hanesine yazılacak erkek sayısıdır. Kuzey ise kendi yediği erkekten o tur sonunda kurtulmuştur. (güneyle ararlarında kontur ilişkisinden dolayı elindeki erkeği güney yiyecek) Aradaki fark kadar da mükafatlandırılır. Kuzeyin hanesine 2 erkek kadar mükafat puanı yazılır. Tur sonunda kuzeyin hanesine 12(2*6) güneyin hanesine -36(6*6) yazılır.
Not: Konturlu King puan tablosu tutarken hata yapma olasılığı yüksektir. Puanlamanın doğru yapılıp yapılmadığı sağlama yapılarak kontrol edilebilir. Bir oyuncunun hanesindeki cezaların toplamı her zaman sağlama tablosunda verilen cezaların toplamına eşit olmalıdır. Örneğin El almaz cezasının bir oyuncunun bölümündeki toplamı -65 olmalıdır. Bütün hanelerdeki toplamı ise 4*(-65)=-260 yapmalıdır.
Not: Her oyuncuya oyunun başında +122 puan eklenir.

Adı Puanı Adet Toplam
El almaz 5 13 -65
Kupa almaz 3 13 -39
Erkek almaz 6 8 -48
Kız almaz 10 4 -40
Rıfkı 30 1 -30
Son iki 12. el 10 13. el 20 2 -30
Koz 5 13 65
Dürt 1.= 45 2.= 20 3.= 10 4.= -10 - 65


Örnek: Kuzey dekleran. Oyunu erkek almaz olarak belirledi. Doğu masa dedi, güney iyi dedi. Batı söyleyen hariç dedi. Kuzey doğuyu sürdü. Doğu masa dediği için (zaten herkese çaktığı için ikinci bir konuşma yapmasına gerek yoktur. Ona çakanlar ile otomatik olarak sürülü hale gelecektir) tekrar konuşmaz. Güney sadece batıyı sürdü. Oyun başladı. Oyun sonunda kuzey 1, doğu 2, güney 2, batı ise 3 erkek yedi. Hesaplama şöyle yapılacaktır.
Kuzey: Kuzey 1 erkek yedi. Doğu masa dedi ve kuzey onu sürdü. Aradaki erkek farkı 1’dir. Sürülü oldukları için 2 katı alınır. Kuzey doğu ile sürülü ve doğu kuzeyden fazla erkek yediği için, kuzey kendi yediği erkekten kurtulacak. (amiyane tabiriyle yediği erkeği doğuya satacak) Sonuç olarak kuzeyin hanesinde 2 erkek kadar + puan yazılacak. Kuzeyin hanesi 2*6=+12 olacak.
Doğu: Doğu masa dedi. Kuzey ve batı doğuyu sürdü. Kuzey 1, doğu 2, güney 2, batı 3 erkek yedi. Doğu ile kuzey arasındaki sürülü ilişkisinden dolayı, aradaki erkek farkının 2 katı kadar erkek doğuya – olarak yansıdı. Ayrıca sürülü oldukları için kuzeyin yediği erkeği de doğu yedi. Güney ile doğu çakılı halde. (Doğu masa dediği için) Fakat ikisi de aynı sayıda ceza yediği için aralarında bir fark ilişkisi yok. Doğu ile batı sürülü halde. Arada 1 erkek kadar fark var. Doğu daha az aldı. Sürülü oldukları için 2 katı doğuya artı olarak yansıdı. Doğunun yemiş olduğu 2 erkek ise sürülü olduğu için batıya eklendi. (Eğer arada sürülü ilişkisi olmasa çakılı oldukları arasında en fazla ceza yiyen, elindeki cezayı yer. Eğer ki birden fazla sürülü varsa en çok cezayı yiyen sürülü, elindeki cezayı yer.) Toplamda doğunun hanesine 1*(-6)= -6 puan yazıldı.
Güney: Güney batıyı sürmüştü. Doğu masa dediği için normalde çakılı durumdalar. Fakat doğu ile güney aynı miktarda ceza yapıldığı için fark ilişkisi yoktur. Batı söyleyen hariç demişti. Güney ise sürmüştü. Batı 3, güney 2 erkek yedi. Aradaki fark 1 erkek kadar. Sürülü oldukları için 2 katı alınır ve bu güneye + puan olarak eklenir. Kendi yediği cezayı ise sürülü oldukları için batıya yedirdi. Sonuç olarak güneyin hanesine 2*6=12 yazılır.
Batı: Batı söyleyen hariç demişti. Doğu ile otomatik olarak sürülüler. Güney ise batıyı sürmüştü. Güney 3 erkek yedi. Doğu ile aralarındaki ceza farkı 1, fakat sürülü oldukları için 2 katını yedi. Aynı zamanda doğunun yediğini de yedi. Güney ile batı sürülü. Aradaki ceza farkı 1, fakat sürülü oldukları için 2 katını batı yedi. Aynı zamanda güneyin yediğini de yedi. Toplamda batının hanesine 11 erkek kadar ceza yazılır. 11*(-6)=-66

  • Sağlama yapmamız gerekirse kuzeyin bölümünde erkek almazın toplamı +12-6+12-66=-48 çıkacaktır. Yaptığımız hesaplamanın doğru olduğunu gösterir.