Konstantin Petroviç Kaufmann

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Konstantin Petroviç Kaufmann
Doğum02 Mart 1818(1818-03-02)
Dęblin, Polonya Kongre Krallığı, Rusya İmparatorluğu
Ölüm16 Mayıs 1882 (64 yaşında)
Taşkent, Sırderya Oblastı, Rusya İmparatorluğu
BağlılığıRusya İmparatorluğu
BranşıRus Türkistanı Genel Valisi
Hizmet yılları1867-1882
ÖdülleriAziz George Nişanı (ikinci ve üçüncü derece)

Konstantin Petroviç Kaufmann, (2 Mart 1818, Majdany, Polonya - 16 Mayıs 1882, Taşkent), Orta Asya'daki geniş toprakları Rus Çarlığı'na katan ve 20 yıl boyunca Rus Türkistanı'nı yöneten general.

Avusturya asıllı bir aileden gelen ve mühendislik öğrenimi gören Kaufmann 1840'larda orduya katıldı ve askerlik mesleğinin ilk yıllarında Kafkasya'da görev yaptı. Kırım Savaşı (1853-1856) sırasında bir istihkam taburuna komuta etti. Daha sonra Savaş Bakanlığı'nda çalışmaya başladı. 1865'te Litvanya genel valiliğine atandı. 1867'de, Rusya'nın etkin bir yayılma politikası yürüttüğü Türkistan'a gönderildi.

Türkistan'ın ilk genel valisi olarak Buhara, Hive ve Hokand hanlıkları ile öteki komşu ülkelere karşı yürütülen askeri seferlerin komutanlığını üstlendi. Bu seferler, Rus yayılmacılığı karşısında, Afganistan'daki çıkarlarının tehlikeye düştüğü endişesine kapılan İngiliz hükûmetinin protestolarına yol açtı. Kaufmann planladığı yeni seferler için Rus çarı II. Aleksandr'ın onayını alamayınca, zamanının büyük bölümünü yönetim işlerine ayırmaya başladı. Genel valiliği sırasında başta toprak reformu olmak üzere kapsamlı reformlar yaptı ve Türkistan'ı ölümüne değin ustalıkla yönetti.