Kongōbu-ji

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kongōbu-ci (金剛峯寺) Şingon Budizminin Kōyasan mezhebinin ana tapınağıdır ve Wakayama Prefektörlüğü'ne bağlı olan Kōya Dağı'nda bulunur. Adı, Elmas Dağ Zirvesinin Tapınağı anlamına gelir. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan "Kii Dağları'ndaki Kutsal Yerler ve Hac Yolları"nın bir parçasıdır.

Tapınak ilk olarak 1593 yılında Toyotomi Hideyoshi tarafından annesinin ölümü üzerine Seigan-ci Tapınağı olarak inşa edilmiştir. 1861 yılında yeniden inşa edilen tapınak 1869 yılında bugünkü adını almıştır. Kanō Tanyū (1602-1674) ve Kyoto Kanō okulunun diğer üyeleri tarafından boyanmış birçok sürgülü kapı içerir.

Tapınağın, Japonya'nın en büyüğü (2340 metrekare) olan modern Banryūtei (蟠龍庭 kaya bahçesi), tapınağı korumak için bulutların arasından çıkan bir çift ejderhayı andıracak şekilde düzenlenmiş 140 granit taşla kaplıdır.

Kongōbu-ci'nin 414. baş keşişi, aynı zamanda tüm Kōyasan Şingon okulunun baş keşişi olarak da görev yapan Kogi Kasai'dir.

Tapınakta ziyaretçiler keşişlerin verdiği vaazları dinleyebilir ve ajikan meditasyon seanslarına katılabilirler. Ajikan terimi, Şingon Budizminin temel nefes alma ve meditasyon yöntemini ifade eder. Bu yöntem Siddhaṃ alfabesi kullanılarak yazılan A harfi üzerinde meditasyon yapmayı içerir.[1][2]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "About Kongobuji Temple - Mount Koya Travel Guide | Planetyze". Planetyze (İngilizce). 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2017. 
  2. ^ A page on the Ajikan 8 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. with references.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]